Forum Kierowców > Forum motoryzacyjne > Forum samochodowe >

02-15-2015, 18:39
lukiko1986
Junior Member

Problem z przegl±dem

Witam.
To mój pierwszy post na forum.

Mój problem z przegl±dem jest zawi³y i skomplikowany.
Przez moje lenistwo i brak odpowiedzialno¶ci doprowadzi³em do sytuacji gdzie nie wiem co dalej zrobiæ.
Otó¿ w zesz³ym roku w maju, tydzieñ przed koñcem wa¿no¶ci przegl±du rozkraczy³o mi siê auto (silnik). Ostatni przegl±d wype³nia³ ostatni± dostêpn± rubrykê w dowodzie - czyli w skrócie dowód siê skoñczy³. To by³ maj...
Koszty naprawy auta by³y do¶æ wysokie wiêc auto sta³o unieruchomione.
W lipcu stanê³o na nogi wiêc uda³em siê na przegl±d w wyniku czego dosta³em ¶wistek ze stacji wa¿ny 30 dni. Oczywi¶cie moim obowi±zkiem by³o udaæ siê do wydzia³u komunikacji i zacz±æ procedurê wyrabiania nowego dowodu.
Przeczeka³em oko³o tydzieñ i zdarzy³ siê niespotykany dot±d pech. Auto znów siê zepsu³o (znów silnik) i zosta³o unieruchomione. Oczywi¶cie mog³em siê jeszcze udaæ do wydzia³u ale tego nie zrobi³em.
Oko³o dwa tygodnie pó¼niej wyjecha³em za granicê na zarobek. By³em w kraju dwa razy ale nie tyle d³ugo ¿eby to za³atwiæ.
No i tak to siê ci±gnie do dzi¶.
W miêdzy czasie pyta³em o to samo na innych forach, ale jedni pisali ¿e nie wiedza, inni ¿e nie przywrócê ju¿ tego auta do racji bytu.
Mamy po³owê lutego, OC wa¿ne do maja 2015, zatem pytam siê:
1) Czy s± realne szanse aby jeszcze wszystko za³atwiæ i auta u¿ywaæ (bo jest sprawne)? Je¶li tak to jak?
2) Je¶li nie to jak siê go legalnie pozbyæ? Jak zez³omowaæ?

Z góry dziêkujê za odpowied¼.

02-16-2015, 11:01
Zbychu99
Junior Member

Je¶li masz tyle problemów z tym autem to lepiej go ju¿ zez³omowaæ bo nie warto pakowaæ w niego wiêcej pieniêdzy

02-16-2015, 16:08
lukiko1986
Junior Member

W sumie to nie pyta³em co z nim zrobiæ ale jak to zrobiæ. Je¶li zez³omowaæ to czy mo¿na w takim stanie jak mój? Tzn. bez wa¿nego dowodu?

02-17-2015, 07:08
pigertto
Junior Member

nie wiem jak to jest ale chyba mozna

02-21-2015, 10:33
lukiko1986
Junior Member

Znajomy podpowiedzia³ mi, ¿e je¶li auto jest sprawne i nie ma obaw ¿e nie przejdzie przegl±du, zaleci³ wzi±æ auto na lawetê, jechaæ na stacje, i je¶li przegl±d siê uda po otrzymaniu za¶wiadczenia jechaæ od razu do wydzia³u komunikacji i nie powinny pytaæ co by³o przyczyn± takiego odstêpu czasu pomiêdzy przegl±dami. A jakby co, powiedzieæ ¿e auto sta³o zepsute d³ugi czas a teraz zosta³o przywrócone do ¿ycia. Czy dobrze mówi? Bo tak szczerze mówi±c, auto jest mi potrzebne, a jest w nim obecnie bardzo wiele nowych czê¶ci, za które szrot ani potencjalny kupiec mi nie zwróci.

02-23-2015, 10:46
Knot
Junior Member

Pomy¶l raz jeszcze. Braæ auto na lawetê "I" jechaæ na diagnozê. . .
We¼ to zez³omuj.

03-02-2015, 10:16
Ragel
Junior Member

Dobrze ze mam znajomego który ma stacjê kontroli wiêc nie mam problemu z przegl±dem

« | »

na Forum Kierowców
thread
Przegl±d - Witam! Kupi³em dzi¶ swój pierwszy samochód, niestety przegl±d koñczy siê ju¿ w sobotê, a ja do tego czasu nie zd±¿ê wyrobiæ nowego... Forum samochodowe
Brak miejsca na przegl±d w DR i spó¼niony termin przegl±du - Skoñczy³o siê miejsce w dowodzie rejestracyjnym i min±³ termin przegl±du technicznego. Jaka kolejno¶æ? Wpierw do Wydz. Komunikacji po nowy... Forum samochodowe
Brak miejsca na przegl±d w DR i spó¼niony termin przegl±du - On 3 Gru, 08:59, "Przemek V" <miata...@poczta.onet.naszaojczyzna> wrote: > Skoñczy³o siê miejsce w dowodzie rejestracyjnym i min±³ termin... Forum motoryzacyjne
Re: przegl±d - A czy musze miec przednie kierunkowskazy? Jesli mam tylnie to czy musze miec tez przednie? (wiem ze powinienem miec wszystkie dla w³asnego... Forum motocyklistów
Problem ze starym autem - brak oc i przegl±du - jw. Maluszkowi op³aty siê skoñczy³y w kwietniu, sta³ bidulek na podwórku, ale ruda go wcina wiêc czas siê go pozbyæ. Z autem jest myk -... Forum samochodowe

Statystyki forum
W±tków:
Partnerzy
vBSkinworks