Forum Kierowców > Forum motoryzacyjne > Forum samochodowe >

06-02-2010, 20:52
Kami
Junior Member

Pytanie - BMW, a Audi

Witam.

Przepraszam za d³ugi post, ale potrzebujê fachowej porady, wiêc do tematu sam podszed³em jak najbardziej szczegó³owo.

Aktualnie zastanawiam siê nad tym jaki samochód kupiæ w najbli¿szym czasie.

Przegl±da³em ju¿ fora, trochê czyta³em, chodzi³em po komisach, przepytywa³em nawet kierowców - s³owem przygotowanie zrobi³em wystarczaj±ce do tego by stwierdziæ, i¿ zastanawiam siê nad autem w wersji kombi jedynie dwóch marek - Audi oraz BMW.

Mimo to mam k³opot z podjêciem ostatecznej decyzji (nie tylko z powodu znajdywanych niekiedy wrêcz sprzecznych informacji) tote¿ postanowi³em samemu zasi±gn±æ opinii forumowiczów o moim konkretnym przypadku.

Jestem m³ody, lubiê je¼dziæ szybko i mam ju¿ pewne do¶wiadczenie liczone w tysi±cach km przejechanych w ca³ej Polsce i po³owie Europy. Niektórzy ludzie mi mówi±, ¿e je¼dziæ nawet potrafiê.

Jestem stuprocentowo przekonany o tym, i¿ musi to byæ diesel. Zale¿y mi na jak najmniejszym spalaniu, przy zachowaniu ca³kiem niez³ych osi±gów. Auto ma s³u¿yæ g³ównie do jazdy w trasie, jednak niestety mieszkam w chyba najbardziej zakorkowanym mie¶cie w Polsce, tj. w Warszawie, wiêc "trudne warunki miejskie" równie¿ nale¿y wzi±æ pod uwagê.

Zale¿y mi na komforcie jazdy, lubiê prowadziæ i bêdê spêdza³ za kó³kiem sporo czasu, wiêc jest to czynnik najistotniejszy. Z informacji jakie zebra³em wymienione poni¿ej modele powinny mnie w tym temacie w pe³ni usatysfakcjonowaæ, dlatego kolejn± istotn± kwesti± jest awaryjno¶æ, a w³a¶ciwie ich bezawaryjno¶æ. Niestety kompletnie nie znam siê na technice samochodowej dlatego mam bardzo du¿y problem. Nie wiem nawet na co zwracaæ uwagê poza, oczywi¶cie, przebiegiem kilometrów!

Planujê wydaæ od 22 000 do max 36 000 z³. Wiem, ¿e ten przedzia³ jest dosyæ szeroki, ale chocia¿ wolê wydaæ mniej, to chcê porz±dne auto, wiêc ewentualnie bêdê w stanie znale¼æ dodatkowe ¶rodki, o ile tylko bêdzie siê to rzeczywi¶cie op³acaæ...

W tym przedziale interesuj± mnie takie modele aut:
- BMW e46
- BMW serii 5
- Audi A4 B5
- Audi A4 B6
- Audi A6 II

Kompletnie nie wiem, czy lepiej wzi±æ nieco mniej wyeksploatowany samochód klasy ¶redniej (e46, A4), czy lepiej kupiæ nieco bardziej wykorzystan± limuzynê klasy ¶redniej-wy¿szej (BMW 5/Audi A6). Przy ewentualnej opcji A4 nie wiem tak¿e, czy warto dop³acaæ i braæ A4 B6, czy lepiej wydaæ mniej i wzi±æ A4 B5... Niestety nie wiem nawet, czy w ogóle w cenie do ok. 35k jestem w stanie znale¼æ rzeczywi¶cie dobre auto typu A6, czy BMW serii 5...

BMW na ty³, czy Audi z napêdem Quattro?

Co siê tyczy silników - czarna magia. Na bank diesel. Tylko czy 1,9TDI, czy te¿ wiêkszy - 2,5 albo 3.0? Fajnie by by³o, gdyby mia³ odpowiedni± moc, jednak zaznaczê, ¿e niewielkie spalanie jest dla mnie wa¿niejsze.
Skrzynia - automat, czy manualna? Jakie s± ró¿nice?

Chcia³bym aby kupione przeze mnie auto s³u¿y³o mi jeszcze conajmniej kilka lat, albo jak kto woli MINIMUM 140 ts. km, daj Bo¿e, bezawaryjnej jazdy. Czy to w ogóle mo¿liwe przy u¿ywanych samochodach BMW/Audi w tym przedziale cenowym?

Problem dla znawców z pewno¶ci± jest b³achy, a moje niezdecydowanie wynika w du¿ej mierze z niewiedzy. Czy zatem podpowiecie? Proszê o wasze typy, najlepiej z uzasadnieniem. Marka, model, rocznik, maksymalny op³acalny przebieg, typ silnika, skrzyni...

Bêdê wdziêczny za wszystkie rady.

Pzdr

06-04-2010, 07:22
mcezi79
Junior Member

:

Kompletnie nie wiem, czy lepiej wzi±æ nieco mniej wyeksploatowany samochód klasy ¶redniej (e46, A4), czy lepiej kupiæ nieco bardziej wykorzystan± limuzynê klasy ¶redniej-wy¿szej (BMW 5/Audi A6).
Moim zdaniem, skoro chcesz trochê tym autem poje¼dziæ i ma mieæ przebieg do 140k to raczej m³odsze mniejsze czyli seria 3 E46 lub a4 B6.

:
Co siê tyczy silników - czarna magia. Na bank diesel. Tylko czy 1,9TDI, czy te¿ wiêkszy - 2,5 albo 3.0? Fajnie by by³o, gdyby mia³ odpowiedni± moc, jednak zaznaczê, ¿e niewielkie spalanie jest dla mnie wa¿niejsze.
Skoro spalanie wa¿niejsze bierz w przypadku a4 1.9, na trasie sobie radzi i prawdopodobnie ma 6biegow± skrzynie (2.0 tdi ma) w E46 146 kucy te¿ daje rady.

Niedawno ojciec mia³ podobny dylemat, wziêli¶my Audi, w BMW by³o troszkê ciasno.
BMW natomiast w wersji 177ps prowadzi³o siê naprawdê bosko bez porównania do Audi.
A co do quattro - rozmawia³em w ASO z kolesiem który przyjecha³ A4 z takim napêdem na przegl±d- twierdzi³ ¿e zim± je¼dzi na letnich gumach i nie ma potrzeby zmiany na zimówki.

« | »

na Forum Kierowców
thread
Audi TDI 1.9 110 vs 130 - Czym roznia sie te silniki w A4 B6? Tylko elektronika czy jakies mocniejsze graty? Pozdrawiam Kamil Forum samochodowe
Audi A4 1.9 - rok 2001 -pytanie - Witam! Nigdy nie jezdzi³em dieslami, od wielu lat tylko benzyna, jednak mam mo¿liwo¶æ zakupienia auta od znajomego rocznik 2001, audi A4... Forum samochodowe
Pytanie do u¿ytkowników nowych Audi - Z Mondeo nie jestem do koñca zadowolony z powodu trzasków i zgrzytów podczas naprê¿ania plastików w ¶rodkowej konsoli oraz z klekotania w... Forum samochodowe
Pytanie o Audi A6 - Witam Znalazlem ostatnio na gieldzie Audi A6 z '98 roku, silnik 2.5 diesel, przebieg (licznikowy :)) ok. 200 tys. Samochod wygladal na naprawde... Forum samochodowe
Znaczek Audi A4 - pytanie - Witam, tak± jedn± ciekawostkê znalaz³em na ogl±danym przeze mnie autku. Audi A4, 2002 rok, na tylnej klapie znak A4 i ta czwórka jest... Forum samochodowe

Statystyki forum
W±tków:
Partnerzy
vBSkinworks