Zakupi³em ostatnio wideorejestrator do samochodu. Chcia³bym poruszyæ dyskusje skuteczno¶ci tego typu urz±dzeñ w dochodzeniu swoich praw. Czy tego typu nagrania s± brane pod uwagê jako dowód brany przez policjê s±d w razie skierowania sprawy o wyja¶nienie wypadku/incydentu, ew. s±d na drodze cywilnej?
S³ysza³em, ¿e problemem mo¿e czasem byæ jako¶æ nagrañ i taki dowód mo¿na podwa¿yæ.
Specjalnie zakupi³em jednak tak± lepsz± [Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy widz± linki. ], choæ w sensownej cenie, aby nie by³o z tym problemów. No w³a¶nie, pytanie czy to wszystko zostanie wykorzystane przez stró¿ów prawa? Z tego co widzê, coraz wiêcej osób je¼dzi z kamerkami, wiêc chyba jednak mogê liczyæ, ¿e ew. nagranie bêdzie pe³noprawnym dowodem?
Zawsze to co masz nagrane na kamerce jest dowodem w ka¿dej sprawie bo czarno na bia³ym pokazuje sytuacje na drodze i widaæ kto zawini. Moim zdaniem to poprawia te¿ bezpieczeñstwo na drodze.
W sumie zgadzam siê z przedmówc±, wg mnie raczej bêdzie wykorzystane, nie ma w Polsce prawa, które zabrania nagrywania z samochodu innych uczestników ruchu, wiec twoje nagranie zosta³o zdobyte zgodnie z prawem, moim zdaniem nie ma tutaj w±tpliwo¶ci prawnych i nie mo¿na tego porównaæ z sytuacj±, kiedy np nagrywasz kogo¶ z ukrycia.
Inna sprawa, ¿e z tym wideorejestartorem Ferguson, który sobie kupi³e¶, mo¿esz ¶mia³o braæ udzia³ w festiwalu Off Plus Camera... jako¶æ nagrañ z tego urz±dzenia to bajka dobry wybór kolego.
Warto posiadaæ tego typu urz±dzenia. Wystarczy popatrzeæ na filmiki z ró¿nych sytuacji drogowych wrzucane na youtube. W wielu przypadkach nie da³oby siê wyja¶niæ bez kamerki samochodowej. Np gdy kto¶ wymusza pierwszeñstwo na skrzy¿owaniu lub gdy kto¶ próbuje wjechaæ na twój pas ruchu i dochodzi do zderzenia. Sam je¿d¿ê z takim sprzêtem [Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy widz± linki. ]
zamontowana jest za pomoc± przyssawki w górnej czê¶ci szyby. Kilka nietypowych zdarzeñ drogowych uda³o mi siê ju¿ uchwyciæ.
Co wiêcej, czêsto je¿d¿ê kursowym autobusem pomiêdzy dwoma miastami, i wiêkszo¶æ jest ju¿ wyposa¿ona w wideorejestratory, to o czym¶ ¶wiadczy. Moim zdaniem warto zainwestowaæ, twardy dowód w przypadku zdarzenia drogowego.
Ja te¿ je¿d¿ê z tym modelem Ferguson [Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy widz± linki. ] nie wiedzia³em, ¿e jest a¿ taki popularny . W sumie nie ma siê co dziwiæ, chyba najlepsz± jako¶æ nagrañ ma obecnie z wideorejestratorów w sensownej cenie. Na filmiku mo¿na zobaczyæ jak nagrywa jak siê robi ciemniej, daje rade: [Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy widz± linki. ]
Teraz dobrego wideorejestratora warto poszukaæ w sklepach internetowych gdzie spotkamy wiele ciekawych promocji,nie sadzicie? Ja czêsto tak kupujê i dobrze na tym wychodzê.
Niestety z tego co s³ysza³em, od kuzyna który pracuje od lat w ubezpieczeniach. W Polskim prawie takie nagranie nie jest brane jako dowód w postêpowaniu s±dowym.
Faktycznie mo¿e nie byæ brane przy postêpowaniu s±dowym, ale w okre¶leniu sprawcy wypadku na miejscu wypadku owszem. Mo¿na pokazaæ to policjantowi, je¶li s± w±tpliwo¶ci co do sprawcy i wtedy problem siê rozwi±zuje.
Nowy wideorejestrator - W dniu 2012-06-20 18:43, Kuba (aka cita) pisze:
> "Nowy wideorejestrator mierzy prêdko¶æ i nagrywa nawet 32 auta
> jednocze¶nie. Potrafi te¿...
Forum samochodowe
Wideorejestrator i s±d - Dnia Sat, 17 Mar 2012 22:31:30 +0100, Lewis napisa³(a):
> Jak nagranie jest ze 100m to ciê¿ki temat ale mo¿e widaæ ¿e zbli¿aj±
> siê.
...
Forum samochodowe
Wideorejestrator - zagadnienia z fizyki i matmy - Witam,
mam nagranie z wideorejestratora :-/
Mam wątpliwości co do poprawności i wiarygodności nagrania.
Problemy sÄ…...
Forum samochodowe
nie fajny wideorejestrator na moto - Mija w³a¶nie mie¶i±c ,wracam z urlopu skrzynka pocztowa ups..... wezwanie
jak mi³o na waliców ups....158km/h a powinienem 70...by³em w szoku...