Forum Kierowców > Forum motoryzacyjne > Forum samochodowe >

05-30-2014, 22:33
volvofan
Junior Member

Okulary korekcyjne do jazdy

Witam was
Jestem nowym kierowc± zawodowym i mam problem je¶li chodzi o jazdê autem w nocy, w³a¶ciwie to tylko czê¶ciowo. Mam wadê wzroku i noszê soczewki, w nocy strasznie ¼le siê w nich je¼dzi, te¿ tak macie ? W sumie nigdy nie chodzi³em w okularach, wiêc jak kto¶ mo¿e mi przybli¿yæ jak wygl±da sprawa jazdy w okularach w nocy? Jeszcze zawsze mnie dziwi³o jak osoby z wad± wzroku zmienia³y sobie okulary na przeciws³oneczne, w jaki sposób to dzia³a, maj± korekcjê w tych okularach?

06-02-2014, 12:06
Piesel
Junior Member

ja zawsze je¿d¿ê w okularach i nie mam problemu z widoczno¶ci± drogi.

07-03-2014, 07:34
Hq-Aero-Dynamic_pl
Senior Member

Moze zamiast soczewek podczas jazdy noc± powiniene¶ zak³adaæ okulary,co Ty na to? Najlepiej bêdzie je¿eli udasz siê do lekarza specjalisty i opiszesz swój problem,on pomo¿e dopasowaæ Ci odpowiednie szk³a.

10-24-2014, 21:37
pawel74
Member

Okulary przeciws³oneczne równie¿ mog± byæ korekcyjne. ¯aden problem zamówiæ sobie takie u optyka. Nie wiem jakie s± koszty takich okularów ale wszystko do zrobienia za odpowiedni± op³at±. Ewentualnie zamiast okularów przeciws³onecznych dokupiæ taki komplet szkie³ które siê zak³ada, ¿e zwyk³e okulary wtedy tyko odchylasz do góry jak nie potrzebujesz ich. Inn± opcj± s± jeszcze fotochromy, ale nie ka¿demu one pasuj±.

10-28-2014, 13:03
pawel74
Member

Warto równie¿ zauwa¿yæ, ¿e jazda bez okularów mo¿e mieæ te¿ inne skutki. Np podczas kontroli przez policjê, je¶li oka¿e siê, ¿e powinni¶my mieæ okulary na nosie a ich nie mamy to mo¿emy te¿ dostaæ mandat.

11-03-2014, 10:51
jagodzianka
Junior Member

Szczerze mówi±c to po raz pierwszy s³yszê o takich okularach.
Korzysta³ kto¶?
Jakie s± wasze opinie na ich temat?

12-21-2014, 16:15
dudeek
Junior Member

Wiêkszo¶æ osób z wad± wzroku ma problemy z jazd± po zmroku, dlatego okulary czy soczewki musz± mieæ odpowiednio dobran± moc.

01-16-2015, 11:55
rolando
Junior Member

No¶ okulary. Je¼dzi siê wygodnie i ma siê widok HD na drogê ; )

01-20-2015, 11:16
CSturboserwis.pl
Member

Najwa¿niejsza jest chyba wspomniana samo¶wiadomo¶æ tego i¿ stwarzasz zagro¿enie na drodze nie widz±c dok³adnie co siê przed Tob± znajduje,dobry wzrok za kierownica to podstawa i mandat to akurat najni¿szy wymiar kary jaki mo¿e Ciê spotkaæ.

01-20-2015, 11:49
pereiro
Junior Member

Z okularami czy bez niektóre osoby trac± pe³niê ostro¶ci po zmroku. Nie pamietam jak siê nazywa to schorzenie. Natomiast wydaje mi siê, ¿e s± ju¿ specjalistyczne szk³a, które pomagaj± z tym problemem. Osobi¶cie do¶wiadczam czego¶ takiego, ale tylko w zupe³nej ciemno¶ci, dlatego przy o¶wietleniu drogowym, czy miejskim radzê sobie raczej bez problemu.

« | »

na Forum Kierowców
thread
okulary blue blocker do jazdy nocą. - W dniu 01.12.2011 21:46, megrimsNOSPAM@interia.pl napisał(a)/has written: > używał ktoś? 'Blue blocker' chyba nie są do jazdy... Forum samochodowe
Okulary do jazdy noca - W dniu 2010-11-23 07:48, Filip KK pisze: > W dniu 2010-11-12 20:17, lukz pisze: > >> Halo, halo, polaryzacja nakladana jest tylko na stale... Forum samochodowe
Okulary do jazdy zamiast przyciemnianej szybki... - Czo³em. Kto¶ mo¿e testowa³ ten wynalazek? http://allegro.pl/show_item.php?item=610802893 W ¿yciu jeszcze nie da³em tyle za okulary i... Forum motocyklistów
Okulary do jazdy. - Czo³em. Kto¶ mo¿e testowa³ ten wynalazek? http://allegro.pl/show_item.php?item=610802893 W ¿yciu jeszcze nie da³em tyle za okulary i... Forum samochodowe
kask + okulary korekcyjne - Szanowni grupowicze, Jestem nowym cz³owiekiem na grupie choæ je¿dzê ju¿ kilka ³adnych lat. Obecnie ¶migam na cruiserze KW Vulcan VN800 w... Forum motocyklistów

Statystyki forum
W±tków:
Partnerzy
vBSkinworks