Forum Kierowców > Forum motoryzacyjne > Forum samochodowe >

07-22-2010, 12:37
zenibyja
Junior Member

Pytanie o brak dowodu i ubezpieczania, a sprzeda¿ samochodu.

Moja sytuacja przedstawia siê nastêpuj±co: kupi³em samochód, jeszcze tego samego dnia policja zabra³a mi dowód rejestracyjny ze wzglêdu na stan techniczny. Nastêpnego dnia auto zosta³o rozbite. Okres objêty ubezpieczeniem min±³. Nie zd±¿y³em samochodu nawet przerejestrowaæ. Teraz chcia³bym go sprzedaæ. Na czêsci lub w ca³o¶ci. Czy brak dowodu rejestracyjnego, brak ubezpieczenia uniemo¿liwi mi to? Jedyne co mam na ten samochód to umowa kupna-sprzeda¿y.

A je¶li potrzebuje dowodu i ubezpieczenia, to jak odebraæ pierwsze, skoro z auta zosta³o 3/4 tego czym by³o kiedy¶ i przegl±du raczej nie uzyskam. I czy ubezpieczenie gdy siê skoñczy po prostu przepada, czy automatycznie sie przed³u¿a i bêdê musia³ np. p³aciæ to co zaleg³e.

Dodam ¿e sprzedawca prawdopodobnie nie zg³osi³ sprzeda¿y samochodu. Przepad³ jak kamieñ w wodzie nied³ugo po dope³nieniu tranzakcji Jestem 4 w³a¶cicielem a auto nadal jest zarejstrowane na osobe nr 1 i na ni± by³o ubezpieczone.

P.S. Aby unikn±æ uszczypliwych komentarzy dodam co¶. Kupuj±c auto wiedzia³em ¿e ma g³adkie tylne opony. Nie spodziewa³em siê ¿e w drodze z miasta w którym kupi³em samochód do zak³adu z odpowiednimi oponami zatrzyma mnie policja. A ¿e samochód mia³ do¶æ charakterystyczny wygl±d policjant przy zatrzymaniu pierw zwróci³ uwagê na g³adkie opony a potem otworzy³ baga¿nik gdzie znalaz³ 10 litrow± butlê z N20 i dowód zabrany...

07-22-2010, 23:01
89zl
Junior Member

ciezka sprawa ... zeby odzyskac dowod lub przerestrowac to cos (ewentualnie zalatwic cokolwiek) potrzebujesz przedewszystkim ORYGIANLY f-r lub umow poprzednich wlascicieli. Jesli jest to f-ra to jeszcze dokumenty firmowe
auto rozbite z twojej winy? kos jeszcze byl poszkodowany lub inny pojazd? Kupujac auta ubezpieczenie OC obowiazuje przez 30dni na poprzedniego wlasciela. Dowodu nei odbierzesz puki nei bedziesz mial PRZEGLADU ze auto jest sprawne

[Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy widz± linki. ]

07-23-2010, 00:16
zenibyja
Junior Member

Nikt nie ucierpia³. Auto rozbite z mojej winy. Za szybko wszed³em w zakrêt, g³adkie tylne opony straci³y przyczepno¶æ i uderzy³em ty³em w okaza³e drzewo. Wrak odstawi³em na swoj± dzia³kê. Umowy kupna-sprzeda¿y miedzy pierwszym w³a¶cicielem a mn± posiadam. Wynika z tego ¿e mogê sprzedaæ ten samochód jako uszkodzony bez zadnych problemów rejestracyjnych i wynikaj±cych z ubezpieczenia OC?

Na szrocie dostane za niego góra 2 k podczas gdy tylko to co mam pod mask± jest warte oko³o 30. Oczywistym jest ¿e ani popularnym skupcom ani z³omowaæ najzwyczajniej mi siê nie op³aca. Ale z drugiej strony nikt ode mnie nie kupi nic, bo nie mam dowodu rejestracyjnego. Ka¿dy kogo zainteresuje ten samochód boi siê braæ co¶ czego legalno¶ci posiadania nie mogê udowodniæ(umowê mogê napisaæ sam na fikcyjne drugie nazwisko). Trzymaæ ten samochód i p³aciæ astronomiczn± kwot± ubezpieczenia za to ¿e samochód tylko stoi te¿ siê nie op³aca. Czy mogê wyrejestrowaæ auto nie z³omuj±c go i nie posiadaæ na nie ubezpieczenia OC? Z tego co s³ysza³em nie ma takiej opcji.

« | »

na Forum Kierowców
thread
KUPNO-SPRZEDA¯ SAMOCHODU A OC PILNE - Witajcie Kupi³em wczoraj samochód mojej ¿onie. Niestety nie odpowiada mej wybrance to auto z kilku powodów. Jednak mam klienta na nie i chce... Forum samochodowe
Sprzeda¿ samochodu FV VAT ZW - Witam Wiem, wiem, wiem ¿e odpowiednia by³aby grupa podatkowa ale potrzebujê szybkiej informacji na jaki przepis trzeba siê powo³aæ (dopisaæ... Forum samochodowe
rejestracja auta - brak dowodu osobistego - Witam! Czy mozna kupic/zarejestrowac auto nie posiadajac dowodu osobistego, a jedynie inny dokument np : paszport, prawo jazdy ? Sprawa wyglada... Forum samochodowe
]press] Policja nie odholuje za brak dowodu zap³aty OC - http://www.tvn24.pl/-1,1589433,0,1,policja-juz-nie-odholuje-za-brak-dowodu-zaplaty-oc,wiadomosc.html "REWOLUCJA W KODEKSIE DROGOWYM I ULGA DLA... Forum samochodowe
Problem z rejestracja (brak dowodu rejestracyjnego) bika z Wloch - Witam Z powodu zmiany przepisow dotyczacych rejestracji pojazdow z UE ktore weszly w zycie 24 grudnia 2007 z ... ktora to kurwa zmiane... Forum motocyklistów

Statystyki forum
W±tków:
Partnerzy
vBSkinworks