Forum Kierowców > Forum motoryzacyjne > Forum samochodowe >

01-25-2015, 23:44
jakubdabek1
Junior Member

kilka pytañ odno¶nie autolawety DMC 3,5t

Witam serdecznie , jestem Jakub - nowy na forum , cze¶æ wszystkim . Po d³ugim okresie bezrobocia zakupi³em autolawete Iveco Daily zarejestrowanego jako samochód ciê¿arowy do 3,5t , prawo jazdy BE , szukam w internecie odpowiedzi lecz nie moge na nic konkretnego natrafiæ - sorry je¶li temat umie¶ci³em w z³ej kategorii . Przejdê merytorycznie do rzeczy : VIATOLL - wiem ¿e je¿eli jadê za³adowany z autem na platformie oraz lawecie jestem zobowi±zany , natomiast jak ma siê sprawa gdy jadê w pierwsz± stronê na pusto z pusta laweta na aucie ? Teoretycznie przecie¿ auto nie bêdzie przekraczaæ 3,5t , czy w razie kontroli lub przez czujnik viatolla policz± mi DMC lawety któr± mam 'na sobie' i jestem zobowi±zany w tym przypadku do u¿ywania urz±dzenia ? Auto mam na blizniakach z ty³u czy op³ata viatoll jest w tym wypadku wy¿sza tak jak ma to miejsce na autostradach ? Nastêpna kwestia to TACHOGRAF - to samo jak wy¿ej na pusto i w przypadku kiedy jestem za³adowany (zespó³ nieprzekraczaj±cy 7,5t) , jadê prywatnie (g³ownie Niemcy) , nie mam firmy , planujê zabezpieczyæ siê na tê okoliczno¶æ upowa¿nieniem do u¿ywania pojazdu (auto zarejestrowane na Ojca) oraz wydaniem ze starostwa o¶wiadczenia o u¿ytku prywatnym samochodu , co my¶licie ? Pozdrawiam i serdecznie dziêkujê za odpowiedzi - nie chce zostaæ zasypany mandatami przez niewiedzê ..

« | »

na Forum Kierowców
thread
T4 kilka pytañ - Witam. Kilka pytañ odno¶nie T4. Konkretnie rok 1993 2,4 D. Multivan. 1) Ostatnio przesta³y mi dzia³aæ biegi 1 i 2 dmuchawy sufitowej (... Forum samochodowe
kilka pytañ odno¶nie NISSANA-a - Witam wszystkich. Piszê jeszcze raz gdy¿ poprzednio nikt nie odpisa³. Mo¿e jednak kto¶ jest w stanie podzieliæ siê wiedz± :-) Nissan... Forum samochodowe
Kilka pytañ odno¶nie kolizji i ubezpieczalni - Witam Spowodowa³em niewielk± kolizjê kilka dni temu. Cofaj±c przy parkingu nie zauwa¿y³em ¿e za mn± zatrzyma³o siê auto i zahaczy³em... Forum samochodowe
Kilka pytañ odno¶nie pozbycia siê auta... - Witam, Jestem od oko³o roku w³a¶cicielem Golfa MK2, który ma kilka usterek. W zwi±zku z tym, ¿e kupujê inny samochód, nie op³aca mi siê... Forum samochodowe
Kilka pytañ odno¶nie OC - Zmieni³em ostatnio auto, sprzeda³em starego rupiecia za 400 z³ i chcia³em zg³osiæ to mojemu ubezpieczycielowi. Pokazujê mu umowê KS a on mi... Forum samochodowe

Statystyki forum
W±tków:
Partnerzy
vBSkinworks