Forum Kierowców > Forum motoryzacyjne > Forum samochodowe >

12-14-2014, 10:01
montek54
Junior Member

Buduje w³asny gara¿ , i szukam oszczêdno¶ci

Witajcie Koledzy !
Mam do was parê pytañ, liczê na wasz± pomoc
Koñczê budowê swojego warsztatu, nie jest to jaki¶ wielki warsztat aczkolwiek za³o¿y³em dzia³alno¶æ gospodarcz± i mam zamiar na tym zarabiaæ - zawsze by³o to moim marzeniem : )

W zwi±zku z tym i¿ wiêkszo¶æ narzêdzi pobiera ogromnie du¿o energii elektrycznej szukam jaki¶ oszczêdno¶ci , sposobu na tañsz± eksploatacje sprzêtu. Dowiadywa³em siê u swojego dostawcy energii czy mogê liczyæ na jak±¶ zni¿kê - odpowiedzia³ ze jedyne co mog± zrobiæ to nocna taryfa ale przecie¿ nie bêdê po nocach naprawia³ samochodów

Kolejnym pomys³em to wspomaganie siê kolektorami s³onecznymi ? Du¿o osób teraz to montuje w domach , mieszkaniach - ale czy ta moc wystarczy na jakie¶ chocia¿ 30% zmniejszenie energii w warsztacie ?
Ka¿dy wie , ¿e start jest najtrudniejszy, nie od razu bêdê mia³ kolejki klientów a niestety rachunki trzeba p³aciæ - puki mam pieni±¿ki z dotacji chce je ulokowaæ jak najlepiej

Dziêkuje za wszystkie rady !

12-14-2014, 12:41
andrixu
Junior Member

Witaj kolego!
Powiem ci , ¿e kolektory s³oneczne to do¶æ dobry pomys³ jednak¿e musisz siê liczyæ kosztami.
S± firmy, które pomagaj± z dotacj± na taki sprzêt tak samo jak z zdjêciem eternitu z dachu.
Ja znam firmê, która pomaga w uzyskaniu 45% dotacji na monta¿ instalacji - [Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy widz± linki. ]

Mo¿e siê przyda , w ka¿dym b±d¼ razie sam te¿ siê zastanawiam nad takim rozwi±zaniem. Mo¿e kto¶ jeszcze na forum bêdzie chcia³ siê wypowiedzieæ to oboje skorzystamy : )

Pozdrawiam Andrzej S

12-30-2014, 15:08
Zielinski
Junior Member

Mo¿e po prostu lepiej jest zainwestowaæ w dobre o¶wietlenie gara¿u na przyk³ad w [Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy widz± linki. ]?
Ledowe o¶wietlenie jest energooszczêdne i daje mocne ¶wiat³o tak potrzebne przy pracy. Zainwestujesz ale potem Ci siê to zwróci. Je¶li chcesz oszczêdzaæ trzeba szukaæ tego typu rozwi±zañ. W internecie ledy s± tañsze.

01-24-2015, 18:22
mereczek
Junior Member

a ja bym rozwa¿y³ te kolektory, tym bardziej, ze dotacje na nie s± tak du¿e, ¿e niemal "za darmo" mo¿na je mieæ.

« | »

na Forum Kierowców
thread
Szukam gara¿u/miejsca w gara¿u[wawa ursus/w³ochy] - Witam, Chêtnie pod³±cze siê do jakiego¶ teamu wynajmuj±cego gara¿. Chodzi mi o taki gara¿ w którym jest pr±d, bo parkowaæ mam gdzie,... Forum motocyklistów
Szukam chêtnych na gara¿ [waw] - Opiekujê siê gara¿em i szukam chêtnych do jego wspó³wynajmowania pod motocykle. My¶lê ¿e 3 zmieszcz± siê bez problemu, a i miejsce... Forum motocyklistów
Buduje gara¿ - co w nim wmurowaæ dla mechanika amatora - Witam Zaczynam budowaæ gara¿ Chcia³em zapytac was co w nim wmurowaæ na etapie budowy. Mam zamiar zrobic kana³ Haki w stropie do... Forum samochodowe
szukam gara¿u W-wa centrum - Gara¿ w centrum potrzebny, do³o¿ê siê do czynszu a i flachê siê te¿ zrobi:) Forum motocyklistów
[SPAM] Szukam gara¿u lub miejsca w gara¿u - Szczecin - Witam. Poszukujê niedrogiego gara¿u lub miejsca w gara¿u na d³u¿szy czas, cel - parkowanie motoru. Okolice Warzymic i Przec³awia w... Forum motocyklistów

Statystyki forum
W±tków:
Partnerzy
vBSkinworks