Witam.
To mój pierwszy post na forum.
Mój problem z przegl±dem jest zawi³y i skomplikowany.
Przez moje lenistwo i brak odpowiedzialno¶ci doprowadzi³em do sytuacji gdzie nie wiem co dalej zrobiæ.
Otó¿ w zesz³ym roku w maju, tydzieñ przed koñcem wa¿no¶ci przegl±du rozkraczy³o mi siê auto (silnik). Ostatni przegl±d wype³nia³ ostatni± dostêpn± rubrykê w dowodzie - czyli w skrócie dowód siê skoñczy³. To by³ maj...
Koszty naprawy auta by³y do¶æ wysokie wiêc auto sta³o unieruchomione.
W lipcu stanê³o na nogi wiêc uda³em siê na przegl±d w wyniku czego dosta³em ¶wistek ze stacji wa¿ny 30 dni. Oczywi¶cie moim obowi±zkiem by³o udaæ siê do wydzia³u komunikacji i zacz±æ procedurê wyrabiania nowego dowodu.
Przeczeka³em oko³o tydzieñ i zdarzy³ siê niespotykany dot±d pech. Auto znów siê zepsu³o (znów silnik) i zosta³o unieruchomione. Oczywi¶cie mog³em siê jeszcze udaæ do wydzia³u ale tego nie zrobi³em

.
Oko³o dwa tygodnie pó¼niej wyjecha³em za granicê na zarobek. By³em w kraju dwa razy ale nie tyle d³ugo ¿eby to za³atwiæ.
No i tak to siê ci±gnie do dzi¶.
W miêdzy czasie pyta³em o to samo na innych forach, ale jedni pisali ¿e nie wiedza, inni ¿e nie przywrócê ju¿ tego auta do racji bytu.
Mamy po³owê lutego, OC wa¿ne do maja 2015, zatem pytam siê:
1) Czy s± realne szanse aby jeszcze wszystko za³atwiæ i auta u¿ywaæ (bo jest sprawne)? Je¶li tak to jak?
2) Je¶li nie to jak siê go legalnie pozbyæ? Jak zez³omowaæ?
Z góry dziêkujê za odpowied¼.