![]() |
i jeszcze o swietle - tym razem tylnym
uzywa ktos tego?
jest jakas roznica na korzysc? trwalosc? bezawaryjnosc? jasnosc? kontrast miedzy pozycyjnym a stopem? pozdro greg |
Re: i jeszcze o swietle - tym razem tylnym
greg wrote:
> uzywa ktos tego? > > > > jest jakas roznica na korzysc? > > trwalosc? > bezawaryjnosc? > jasnosc? > kontrast miedzy pozycyjnym a stopem? Krazy fama, ze takie zamienniki sa niewiele warte. Kilka diod upchanychych przez chinczyka na malej powierzchni, pracujcych na granicy parametrow i w zamknietym kloszu az w koncu padaja od ciepla. A jak pada to zaczyna migac. To akurat widzialem kilka razy. Czy warto - nie wiem. Te 5W pozycyjnych wiele nie jest w tradycyjnej zarowce, stopu uzywasz czasami. Zalezy czego bys od nich oczekiwal. Jesli masz ruska z pradnica i ledwo zipie to ma sens. Inaczej nie sadze aby z tego bylo wiecej swiatla niz z tradycyjnej zarowki. Poza tym na focie na tej aukcji jest lampa ze zwyklymi zarowami. pzdr Tmek |
U¿ytkownik "Tmek" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:go2bmp$qjl$.neostrada.pl... > greg wrote: >> uzywa ktos tego? >> >> >> >> jest jakas roznica na korzysc? >> >> trwalosc? >> bezawaryjnosc? >> jasnosc? >> kontrast miedzy pozycyjnym a stopem? > > Krazy fama, ze takie zamienniki sa niewiele warte. > Kilka diod upchanychych przez chinczyka na malej powierzchni, pracujcych > na granicy parametrow i w zamknietym kloszu az w koncu padaja od ciepla. A > jak pada to zaczyna migac. To akurat widzialem kilka razy. > Czy warto - nie wiem. Te 5W pozycyjnych wiele nie jest w tradycyjnej > zarowce, stopu uzywasz czasami. Zalezy czego bys od nich oczekiwal. Jesli > masz ruska z pradnica i ledwo zipie to ma sens. Inaczej nie sadze aby z > tego bylo wiecej swiatla niz z tradycyjnej zarowki. > > Poza tym na focie na tej aukcji jest lampa ze zwyklymi zarowami. To nie chodzi o prad, pr±du mi starcza - chodzi glownie o to co napisalem w pytaniu: 1. trwalosc - w moim moto jest jedna zarowka z tylu - jak sie przepali to nie mam nic; teoretycznie ledy sa znacznie trwalsze niz zarowka, a jak jest praktycznie? Wiem, ze moge sobie zamontowac drug± lampke pozycyjna na ledach i bedzie najbezpieczniej - bo dwie to zawsze dwie, ale jesli ten zamiennik jest super trwaly to znacznie latwiej to wsadzic, niz druga lampke montowac, podlaczac itp 2. jasnosc - oczywiscie nie jasnosc pozycyjnego, tylko stopu i kontrast pomiedzy pozycyjnym a stopem - chcialbym aby byl jak najwiekszy 3. szybkosc zapalania sie lampy stop - znacznie wieksza w przypadku ledow niz w normalnej zarowce - tu akurat nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e bedzie lepiej. Co do pracy na granicy parametrow to wlasnie nie wiem, czy masz racjê, bo skoro zarowka jest dwuswiat³owa to znaczy ze na granicy parametrow pracowa³aby tylko przy za³±czaniu stopu a na pozycyjnym pracuje na 25% wtedy. Mysle, ze najwazniejszy parametr to trwalosc - nie do zasymulowania w warunkach laboratoryjnych, przynajmniej w domu - bo wla¶nie temperatura, wibracje itp pozdr greg |
U¿ytkownik "greg" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:go20lt$lsj$... > uzywa ktos tego? > > > > jest jakas roznica na korzysc? > > trwalosc? > bezawaryjnosc? > jasnosc? > kontrast miedzy pozycyjnym a stopem? zwyk³y stop ma 21W lub nawet 2x21W, ja do ¶wiate³ stopu u¿ywam 3szt LED 3W (9W stop, 1,7W pozycja) - s± tylko troche ja¶niejsze od ¿arówki 21W, a to co zapoda³e¶ ma 1.5W... to jak by 6x mniej, czyli porównywalnie do pozycyjnej;) pozdrawiam Artur |
U¿ytkownik "greg" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:go35kt$gta$... > > To nie chodzi o prad, pr±du mi starcza - chodzi glownie o to co napisalem > w pytaniu: > > 1. trwalosc - w moim moto jest jedna zarowka z tylu - jak sie przepali to > nie mam nic; teoretycznie ledy sa znacznie trwalsze niz zarowka, a jak > jest praktycznie? > Wiem, ze moge sobie zamontowac drug± lampke pozycyjna na ledach i bedzie > najbezpieczniej - bo dwie to zawsze dwie, ale jesli ten zamiennik jest > super trwaly to znacznie latwiej to wsadzic, niz druga lampke montowac, > podlaczac itp W moim GSXF zarowke wymienialem co 2 tygodnie. Nie pomagaly podkladki gumowe, filcowe, skrecanie i dokrecanie mocowania zarowki. Po zamontowaniu swiatelka na diodach mam od czterech lat spokoj. Jasnosc pozycyjnych w nocy jest troche slabsza od swiatla zarowki zwyklej, stop jest silniejszy niz byl. Oczywiscie patrzac na oko bez pomiarow. > 2. jasnosc - oczywiscie nie jasnosc pozycyjnego, tylko stopu i kontrast > pomiedzy pozycyjnym a stopem - chcialbym aby byl jak najwiekszy W moim moto jest. Nie pamietam dokladnie ale w pozycji jest 12 diod, stop jest wielkosci zarowki od migacza. > Mysle, ze najwazniejszy parametr to trwalosc - nie do zasymulowania w > warunkach laboratoryjnych, przynajmniej w domu - bo wla¶nie temperatura, > wibracje itp Tak jak napisalem wyzej od czterech lat mam spokoj. Koszt diodowej zarowki to 24 pln wtedy. pozdr -- BartekGSX6F Ave1,8 EL |
Tmek pisze:
> Krazy fama, ze takie zamienniki sa niewiele warte. > Kilka diod upchanychych przez chinczyka na malej powierzchni, pracujcych na > granicy parametrow i w zamknietym kloszu az w koncu padaja od ciepla. A jak > pada to zaczyna migac. To akurat widzialem kilka razy. > Czy warto - nie wiem. Te 5W pozycyjnych wiele nie jest w tradycyjnej > zarowce, stopu uzywasz czasami. Zalezy czego bys od nich oczekiwal. Jesli > masz ruska z pradnica i ledwo zipie to ma sens. Inaczej nie sadze aby z tego > bylo wiecej swiatla niz z tradycyjnej zarowki. Wiekszosc ciezarowek i naczep TIR ma ostatnio seryjnie montowane takie zarowki. Czyzby zle robili ? -- Kuczu LOUD PIPES SAVE LIVES !! Harley Davidson FXR-C |
U¿ytkownik "ArturVF500" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:go360n$bb$.pl... > > U¿ytkownik "greg" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:go20lt$lsj$... >> uzywa ktos tego? >> >> >> >> jest jakas roznica na korzysc? >> >> trwalosc? >> bezawaryjnosc? >> jasnosc? >> kontrast miedzy pozycyjnym a stopem? > > zwyk³y stop ma 21W lub nawet 2x21W, ja do ¶wiate³ stopu u¿ywam 3szt LED 3W > (9W stop, 1,7W pozycja) - s± tylko troche ja¶niejsze od ¿arówki 21W, a to > co zapoda³e¶ ma 1.5W... to jak by 6x mniej, czyli porównywalnie do > pozycyjnej;) > No tak, ale s± ledy i ledy... Tu s± ledy smd, czyli takie ze niby nowej generacji, moze maj± wieksza sprawnosc niz twoja. W tej dziedzinie bardzo szybki postep sie ostatnio dokona³ pozdr greg |
Kuczu wrote:
> Tmek pisze: > > Wiekszosc ciezarowek i naczep TIR ma ostatnio seryjnie montowane takie > zarowki. Czyzby zle robili ? Montuja seryjnie chinskie bezfirmowki bez zadnych atestow? Bo wlasciwie o to sie wszystko rozbija. Tmek |
U¿ytkownik "greg" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:go3d79$l6m$... > No tak, ale s± ledy i ledy... > > Tu s± ledy smd, czyli takie ze niby nowej generacji, moze maj± wieksza > sprawnosc niz twoja. > > W tej dziedzinie bardzo szybki postep sie ostatnio dokona³ nawet jak by mialy 50% wieksza swiatlo¶æ (a to juz niemozliwe) to i tak brakuje... sporo brakuje;) poza tym SMD czy montaz przewlekany to typ obudowy; nie ma nic wspolnego z efektywnoscia, abstrachujac juz od tego ze LEDy duzej mocy tez sa smd;) pozdrawiam Artur |