![]() |
Przesiadka GS 500 -> GSX 650F - wra¿enia po 2kkm
Chcia³bym siê podzieliæ wra¿eniami z u¿ytkowania Suzuki GSX 650F po
2kkm. Mia³em okazjê wypróbowaæ go i w mie¶cie i w trasie - tak¿e z plecaczkiem. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, poniewa¿ motocykl niemal¿e idealnie trafa w moje potrzeby, czyli ¶wietnie wypada przy d³u¿szych weekendowych wycieczkach. Nie ma sensu porównywaæ GS 500 do GSX. To inny ¶wiat. Normalne zawieszenie, hamulce. Mo¿na zerwaæ przyczepno¶æ przy przyspieszaniu (nawet na suchym) ale i normalnie hamowaæ. Motocykl skrêca zamiast siê bujaæ, w ciasnych ³ukach nie wali siê na ziemiê, tylko reaguje na gaz bez dzikich numerów... Inna bajka. Siedzenie te¿ du¿o lepsze. Jako ¿e wcze¶niej nie mia³em owiewki ani dobrego kasku, negatywnie zaskoczy³a mnie zarówno si³a wiatru za owiewk± jak i ha³as. To drugie praktycznie bez ¿adnych zmian (a mam XR 1000). Z drugiej jednak strony zrobi³em dzi¶ 420km (~10st) i nie tylko nie zamarz³em ale i jeszcze wieczorek poszed³em na koncert. Po takiej podró¿y GS 500 pad³bym i trz±s³ siê z zimna do jutra. Minusem tego motocykla jest te¿ masa, która w pewnym stopniu utrudnia ci¶niêcie w korku a w razie b³êdu przy zawracaniu czy przy ma³ej prêdko¶ci bezlito¶nie karze w³a¶ciciela. Ka¿da próba pchania tego motocykla (np. cofanie) to katorga. Z kolei silnik i skrzynia biegów to bajka. Na pi±tym biegu mo¿na przyhamowaæ przed skrzy¿owaniem do 30km/h i skutecznie odjechaæ bez szarpania i z ca³kiem dobr± dynamik±. Poza miastem mo¿na praktycznie nie schodziæ z szóstki je¶li z³apie siê dobry rytm do wyprzedzania. Uwa¿am, ¿e moc jest wystarczaj±ca do polatania w trasy krajoznawcze we dwie osoby. Pasa¿er nie robi na maszynie ¿adnego wra¿enia. Mo¿e ciut d³u¿sza droga hamowania. Stabilno¶æ i osi±gi nie zmieniaj± siê zauwa¿alnie. Cód miód i malina. Najwiêksze plusy: - wspania³e, daj±ce pewno¶æ hamulce (mimo braku ABS) - stabilno¶æ w ³uku, ³atwo¶æ wprowadzania w zakrêt - pasuj± w wiêkszo¶ci akcesoria od Bandita - satysfakcjonuj±ce osi±gi, poza >3l autami nic nam nie zaszkodzi - nadal wybacza b³êdy techniki jak opó¼nione hamowanie czy odpuszczenie i dodanie gazu w ¶rodku ³uku. Daje jednak znaæ, ¿e to ¼le. - niska cena nówki jak na sport turystyka (ok, pseudo / entry-level) - wtrysk paliwa, co znacznie u³atwia tuning Najwiêksze minusy: - wysoka masa sprawiaj±ca k³opoty w nieoczekiwanych okoliczno¶ciach - dok³adne zero akcesoriów dedykowanych do tego motocykla, w tym brak crashpadów - owiewka nie chroni bocznych pokryw silnika - szlif koñczy siê tak jak na nakedzie bez gmoli - bardzo, bardzo wysoka temperatura wydechu i smród rozgrzanego plastiku - brak immobilisera i ABS (nawet w opcji) - pali ile siê wleje, z tym ¿e jak go odkrêcaæ i utrzymywaæ powy¿ej 4tys to dochodzi do skandalicznych 7.5l/100km Chcia³em napisaæ jeszcze bardzo wa¿n± rzecz. Ten motocykl absolutnie nie nadaje siê dla pocz±tkuj±cych. Jego rakietowe osi±gi, mocne hamulce i masa wymagaj±ca ¶wiadomego przeciwskrêtu wyprowadz± ka¿dego nowicjusza do ¶wierkowej komnaty. Tak, ja wiem ¿e to tylko ma³y bandit - to siê moim zdaniem nie nadaje na pierwsze i tyle. Jeden ruch manetk± i mo¿na nie zd±¿yæ siêgn±æ do hamulca. Nieostro¿ne dodanie gazu na mokrym i szlif jak ta lala. Gdybym ja zacz±³ od GSX/Bandita to nie pisa³bym tego posta teraz. Mo¿e inni bêd± mieli wiêcej szczê¶cia... Dziêkujê za uwagê. Zale¿y mi na opiniach innych w³a¶cicieli GSX i Banditów oraz wszelkich komentarzach - mo¿e co¶ przegapi³em? -- fv |
Re: Przesiadka GS 500 -> GSX 650F - wra¿enia po 2kkm
Dnia Sat, 13 Sep 2008 23:44:54 +0200, fv napisa³(a):
> Tak, ja wiem ¿e to tylko ma³y bandit - to siê > moim zdaniem nie nadaje na pierwsze i tyle. Jeden ruch manetk± i mo¿na > nie zd±¿yæ siêgn±æ do hamulca. Nieostro¿ne dodanie gazu na mokrym i > szlif jak ta lala. > Gdybym ja zacz±³ od GSX/Bandita to nie pisa³bym tego posta teraz. Mo¿e > inni bêd± mieli wiêcej szczê¶cia... A ja uparcie bêdê twierdziæ, ¿e takie pisanie to stanowcza przesada. Ma³y Bandzior dla kogo¶, kto wie czego chce, jest sprzêtem w sam raz na pierwszy motocykl.Tylko jak mówili wcze¶niej, pierwszy 1000km to mêczarnia. -- Soulsick |
U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gahci8$t53$... > Chcia³bym siê podzieliæ wra¿eniami z u¿ytkowania Suzuki GSX 650F po 2kkm. > Mia³em okazjê wypróbowaæ go i w mie¶cie i w trasie - tak¿e z plecaczkiem. Co¶ dla Kefira znaczy siê. > Jestem bardzo zadowolony z zakupu, poniewa¿ motocykl niemal¿e idealnie > trafa w moje potrzeby, czyli ¶wietnie wypada przy d³u¿szych weekendowych > wycieczkach. Fajno, fajno. > Jako ¿e wcze¶niej nie mia³em owiewki ani dobrego kasku, negatywnie > zaskoczy³a mnie zarówno si³a wiatru za owiewk± jak i ha³as. To drugie > praktycznie bez ¿adnych zmian (a mam XR 1000). Chowasz siê za owiewkê i nic? Mo¿e wy¿sza szyba potrzebna? Albo cichszy kask, w jednolitym malowaniu, tañsze s±. > Z drugiej jednak strony zrobi³em dzi¶ 420km (~10st) i nie tylko nie > zamarz³em ale i jeszcze wieczorek poszed³em na koncert. Po takiej podró¿y > GS 500 pad³bym i trz±s³ siê z zimna do jutra. Desperujesz, kwestia ubrania i zaciêcia. Jakby dobry koncert by³, to nic by Ci siê nie trzês³o (: > Minusem tego motocykla jest te¿ masa, która w pewnym stopniu utrudnia > ci¶niêcie w korku a w razie b³êdu przy zawracaniu czy przy ma³ej prêdko¶ci > bezlito¶nie karze w³a¶ciciela. Ka¿da próba pchania tego motocykla (np. > cofanie) to katorga. Przywykniesz, mówiê z do¶wiadczenia. > Uwa¿am, ¿e moc jest wystarczaj±ca do polatania w trasy krajoznawcze we > dwie osoby. Pasa¿er nie robi na maszynie ¿adnego wra¿enia. Mo¿e ciut > d³u¿sza droga hamowania. Stabilno¶æ i osi±gi nie zmieniaj± siê > zauwa¿alnie. Cód miód i malina. > ~~~~~~ No, zale¿y jakich rozmiarów ten pasa¿er. Stawiam dolary przeciwko orzechom, ¿e mówisz o _pasa¿erce_ w rozmiarze ciuchów <14 > Najwiêksze plusy: > - pasuj± w wiêkszo¶ci akcesoria od Bandita To pe³en wypas i wybór wiêkszy ni¿ whisky w szkockim barze. > - satysfakcjonuj±ce osi±gi, poza >3l autami nic nam nie zaszkodzi Mówisz oczywi¶cie o autach i GS 500. > - wtrysk paliwa, co znacznie u³atwia tuning W jakim sensie u³atwia? Co jeste¶ w stanie przy pomocy posiadanych w gara¿u narzêdzi zrobiæ z osi±gami motocykla na wtrysku? Co¶ dobrego? > Najwiêksze minusy: > - dok³adne zero akcesoriów dedykowanych do tego motocykla, w tym brak > crashpadów Znaczy pasuj± te od Bandita czy nie? Czy to musi byæ koniecznie napisane, ¿e do wodniaka 650, bo inaczej to nie bierzesz? Bo wiesz, owiewka jednak trochê zmienia w kwestii gmoli (: > - pali ile siê wleje, z tym ¿e jak go odkrêcaæ i utrzymywaæ powy¿ej 4tys > to dochodzi do skandalicznych 7.5l/100km "Skandalicznych" buhahaha. Ekonomiczna jazda wcale nie musi oznaczaæ niskich obrotów silnika, polecam archiwum. Jako mi³o¶nikowi katalogów polecam Ci przyjrzenie siê wykresowi mocy/momentu. Bez urazy. > Chcia³em napisaæ jeszcze bardzo wa¿n± rzecz. Ten motocykl absolutnie nie > nadaje siê dla pocz±tkuj±cych. Jego rakietowe osi±gi, mocne hamulce i masa > wymagaj±ca ¶wiadomego przeciwskrêtu wyprowadz± ka¿dego nowicjusza do > ¶wierkowej komnaty. [ciach] > Gdybym ja zacz±³ od GSX/Bandita to nie pisa³bym tego posta teraz. Mo¿e > inni bêd± mieli wiêcej szczê¶cia... Czyli upgrade siê uda³, pogratulowaæ. Aha, daj znaæ, jak Ci przestanie wystarczaæ. > Dziêkujê za uwagê. Zale¿y mi na opiniach innych w³a¶cicieli GSX i Banditów > oraz wszelkich komentarzach - mo¿e co¶ przegapi³em? Tak, zapomnia³e¶ napisaæ jakie masz opony, ¿e Ci zrywa na suchym po dodaniu gazu. I zastanowiæ siê jaki wp³yw na nerwow± reakcjê na ruchy manetki ma wychwalany przez Ciebie elektoniczny wtrysk. -- Jasio vfr vx etz Jesli wyszlo Ci raz, sprobuj raz jeszcze. |
U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gahci8$t53$... > Chcia³em napisaæ jeszcze bardzo wa¿n± rzecz. Ten motocykl absolutnie nie > nadaje siê dla pocz±tkuj±cych. Jego rakietowe osi±gi, mocne hamulce i masa > wymagaj±ca ¶wiadomego przeciwskrêtu wyprowadz± ka¿dego nowicjusza do > ¶wierkowej komnaty. ROTFL :) A potem ludzie wchodza do archuwum, czytaja takei glupoty i co gorsza przyjmuja do wiadomosci :) -- Pozdrawiam - VFR 800, SevenFifty, amatorskie filmy. gg:4331408 |
"tech.Wheelman" <.pl> napisa³(a):
> ROTFL :) A potem ludzie wchodza do archuwum, czytaja takei glupoty i co > gorsza przyjmuja do wiadomosci :) ROTFL :) A potem ludzie wchodza do archuwum, czytaja takie glupoty i co gorsza przyjmuja do wiadomosci - i koncza w swierkowej komnacie -- pozdr., primuss XJ900 sprzedam? |
Jasio pisze:
> U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:gahci8$t53$... >> Jako ¿e wcze¶niej nie mia³em owiewki ani dobrego kasku, negatywnie >> zaskoczy³a mnie zarówno si³a wiatru za owiewk± jak i ha³as. To drugie >> praktycznie bez ¿adnych zmian (a mam XR 1000). > Chowasz siê za owiewkê i nic? Mo¿e wy¿sza szyba potrzebna? Albo cichszy > kask, w jednolitym malowaniu, tañsze s±. Szybka ma celowo wykonan± szparê przez któr± leci masa powietrza prosto na klatê. Schylenie siê za owiewkê pomaga na wianie, ale ha³as siê wzmaga. >> Z drugiej jednak strony zrobi³em dzi¶ 420km (~10st) i nie tylko nie >> zamarz³em ale i jeszcze wieczorek poszed³em na koncert. Po takiej >> podró¿y GS 500 pad³bym i trz±s³ siê z zimna do jutra. > Desperujesz, kwestia ubrania i zaciêcia. Jakby dobry koncert by³, to nic > by Ci siê nie trzês³o (: Tak, zapomnia³em zaznaczyæ ¿e mam skórzane ciuchy Retbike. Jak kupiê sensowne texy to prawdopodobnie bêdzie du¿o lepiej. >> Uwa¿am, ¿e moc jest wystarczaj±ca do polatania w trasy krajoznawcze we >> dwie osoby. Pasa¿er nie robi na maszynie ¿adnego wra¿enia. Mo¿e ciut >> d³u¿sza droga hamowania. Stabilno¶æ i osi±gi nie zmieniaj± siê >> zauwa¿alnie. Cód miód i malina. >> ~~~~~~ > No, zale¿y jakich rozmiarów ten pasa¿er. Stawiam dolary przeciwko > orzechom, ¿e mówisz o _pasa¿erce_ w rozmiarze ciuchów <14 Albo nie odkrêci³em wystarczaj±co ¿eby mog³a nast±piæ ró¿nica. Pasa¿erka ma 170cm i ~60kg, wiêc nie taka drobna. >> - satysfakcjonuj±ce osi±gi, poza >3l autami nic nam nie zaszkodzi > Mówisz oczywi¶cie o autach i GS 500. Nie, ju¿ dwa auta trafi³em ¿e nie by³o szans. Audiola jaka¶ 3.3 i mercedes amg coupe. >> - wtrysk paliwa, co znacznie u³atwia tuning > W jakim sensie u³atwia? Co jeste¶ w stanie przy pomocy posiadanych w > gara¿u narzêdzi zrobiæ z osi±gami motocykla na wtrysku? Co¶ dobrego? W sensie, ¿e po montarzu filtra powietrza/puszki wydechu nie trzeba ju¿ dostrajaæ silnika (np. ga¼ników) poniewa¿ komputer sam rozpozna now± sytuacjê. >> Najwiêksze minusy: >> - dok³adne zero akcesoriów dedykowanych do tego motocykla, w tym brak >> crashpadów > Znaczy pasuj± te od Bandita czy nie? Pasuj± tylko "tylne" - stela¿e pod kufry itp. Siedzenie i owiewka s± inne. > Czy to musi byæ koniecznie napisane, ¿e do wodniaka 650, bo inaczej to > nie bierzesz? No np. wydech dedykowany do Bandita wcale nie koniecznie musi siê sprawdziæ w GSX. Seryjnie jest inny wydech (GSX ma cieñsze kolektory). > Bo wiesz, owiewka jednak trochê zmienia w kwestii gmoli (: Bardzo. Na chwilê obecn± ASO Suzuki twierdzi, ¿e nie da siê zamontowaæ ¿adnych zabezpieczeñ przed uszkodzeniami. >> Dziêkujê za uwagê. Zale¿y mi na opiniach innych w³a¶cicieli GSX i >> Banditów oraz wszelkich komentarzach - mo¿e co¶ przegapi³em? > > Tak, zapomnia³e¶ napisaæ jakie masz opony, ¿e Ci zrywa na suchym po > dodaniu gazu. Zapomnia³em napisaæ, ¿e wyskakiwa³em na przeciwny pas po bia³ym. Opony przód Bridgestone BT 011, ty³ BT 020 (seryjnie). > I zastanowiæ siê jaki wp³yw na nerwow± reakcjê na ruchy manetki ma > wychwalany przez Ciebie elektoniczny wtrysk. O, pod tym wzglêdem ró¿nicy nie ma. Jak szarpa³o tak szarpie. Albo nie umiem ³agodnie (90%) albo ka¿de suzuki tak ma (10%). -- fv |
fv <> napisa³(a):
> Chcia³bym siê podzieliæ wra¿eniami z u¿ytkowania Suzuki GSX 650F W jakim masz kolorze i dlaczego nie jedyny sluszny niebieski? -- pozdr., primuss XJ900 sprzedam? |
U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gaiip8$4ge$... > Jasio pisze: >> > Tak, zapomnia³em zaznaczyæ ¿e mam skórzane ciuchy Retbike. Jak kupiê > sensowne texy to prawdopodobnie bêdzie du¿o lepiej. Bielizna termoaktywna firmy Grene. Cena taka ¶mieszna, ¿e siê zdziwisz. A komfort pod skórzanymi ciuchami wzrasta niesamowicie. >> No, zale¿y jakich rozmiarów ten pasa¿er. Stawiam dolary przeciwko >> orzechom, ¿e mówisz o _pasa¿erce_ w rozmiarze ciuchów <14 > > Albo nie odkrêci³em wystarczaj±co ¿eby mog³a nast±piæ ró¿nica. Pasa¿erka > ma 170cm i ~60kg, wiêc nie taka drobna. Ale jej tego nie mówisz, mam nadziejê? (: Nadal wa¿ycie razem tyle co amerykañski kierownik GSXa (: >>> - satysfakcjonuj±ce osi±gi, poza >3l autami nic nam nie zaszkodzi >> Mówisz oczywi¶cie o autach i GS 500. > > Nie, ju¿ dwa auta trafi³em ¿e nie by³o szans. Audiola jaka¶ 3.3 i mercedes > amg coupe. Jak siê tak bêdziesz ¶ciga³, to pamiêtaj o sosnowej jesionce, skoro siê dopiero przesiad³e¶. > W sensie, ¿e po montarzu filtra powietrza/puszki wydechu nie trzeba ju¿ > dostrajaæ silnika (np. ga¼ników) poniewa¿ komputer sam rozpozna now± > sytuacjê. No w³a¶nie, dyszy sobie nie zmienisz. A sam filtr to taki niewielki raczej myk. >>> Najwiêksze minusy: >>> - dok³adne zero akcesoriów dedykowanych do tego motocykla, w tym brak >>> crashpadów >> Znaczy pasuj± te od Bandita czy nie? > > Pasuj± tylko "tylne" - stela¿e pod kufry itp. Siedzenie i owiewka s± inne. > >> Czy to musi byæ koniecznie napisane, ¿e do wodniaka 650, bo inaczej to >> nie bierzesz? > > No np. wydech dedykowany do Bandita wcale nie koniecznie musi siê > sprawdziæ w GSX. Seryjnie jest inny wydech (GSX ma cieñsze kolektory). Bo... uwaga, uwaga... ma inny silnik. "Zabili bandita" ¿e zacytujê Superprecla. >> Tak, zapomnia³e¶ napisaæ jakie masz opony, ¿e Ci zrywa na suchym po >> dodaniu gazu. > > Zapomnia³em napisaæ, ¿e wyskakiwa³em na przeciwny pas po bia³ym. Opony > przód Bridgestone BT 011, ty³ BT 020 (seryjnie). Czyli nie ¶lizga Ci na suchym, tylko na bia³ym gównie. A to du¿a ró¿nica. Mam to w dupe czy zabrzmiê jak babcia, ale uwa¿aj na to, skoro owiewki takie drogie. -- Jasio vfr vx etz Jesli wyszlo Ci raz, sprobuj raz jeszcze. |
Jasio pisze:
> U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:gaiip8$4ge$... >> Jasio pisze: >> Tak, zapomnia³em zaznaczyæ ¿e mam skórzane ciuchy Retbike. Jak kupiê >> sensowne texy to prawdopodobnie bêdzie du¿o lepiej. > Bielizna termoaktywna firmy Grene. Cena taka ¶mieszna, ¿e siê zdziwisz. > A komfort pod skórzanymi ciuchami wzrasta niesamowicie. O, dziêkujê bardzo! Teksy i tak kupiê, bo planujê jeszcze w tym roku poje¼dziæ w ró¿nych warunkach. >> W sensie, ¿e po montarzu filtra powietrza/puszki wydechu nie trzeba >> ju¿ dostrajaæ silnika (np. ga¼ników) poniewa¿ komputer sam rozpozna >> now± sytuacjê. > No w³a¶nie, dyszy sobie nie zmienisz. A sam filtr to taki niewielki > raczej myk. Chodzi³o mi o to, ¿e nie jest do tego potrzebny fachowiec od ga¼ników (którego ze ¶wiec± szukaæ) a wystarcz± sprawne rêce i ew. komputer serwisowy. Pewnie nied³ugo wyjdzie Power Commander albo inne co¶. Montujesz i zapominasz - zadzia³a. Nie ryzykujesz konieczno¶ci dokonywania poprawek, badania sk³adu mieszanki, d³ubania miesi±cami w poszukiwaniu dziury itp. Kupujesz zestaw "stage 1" i ju¿. Tak, wiem ¿e s± takie do ga¼ników - ale one wymagaj± strojenia. A z filtrem jest fajnie - mo¿na za³o¿yæ taki "na ca³e ¿ycie" a nie zmieniæ puszki. Komputer da sobie radê na seryjnej reszcie. Z ga¼nikami nie by³oby tak ³atwo. Puszkê i tak bêdê zmienia³ bo seria jest za du¿a a carbon podobno mniej siê grzeje - mo¿e nie przepali pokrowca jak obecny. > Bo... uwaga, uwaga... ma inny silnik. > "Zabili bandita" ¿e zacytujê Superprecla. Silnik _niczym_ nie ró¿ni siê od Bandita 650 K8. To fizycznie to samo. Inny jest komputer i chyba kolektory (chyba, bo nigdy nie ma gwarancji ¿e mechanik wie co mówi - nawet w ASO ;). > Mam to w dupe czy zabrzmiê jak babcia, ale uwa¿aj na to, skoro owiewki > takie drogie. Ja po prostu rozdzia³ po rozdziale przerabiam to co napisali o technice jazdy w Motocykli¶cie Doskona³ym. GS 500 nie robi³ takich niespodzianek - wybacza³ wszystko, nawet odkrêcenie gazu przy skrêcie w prawo na mokrych pasach a wiêkszo¶æ gro¼nych rzeczy to by³y marginalne efekty. GSX to ju¿ maszyna pe³n± gemb± - np. na mokrej jezdni warto jechaæ "bieg wy¿ej". Bêdê uwa¿a³, bo ten motocykl budzi respekt. -- fv |
primuss pisze:
> fv <> napisa³(a): >> Chcia³bym siê podzieliæ wra¿eniami z u¿ytkowania Suzuki GSX 650F > > W jakim masz kolorze i dlaczego nie jedyny sluszny niebieski? Jedynie s³uszny bia³o-niebieski: -- fv |