![]() |
civic z usa 1,8 automat od 2008
poruszalem ju¿ ten watek i dyskusja rozmyla sie ¿e sa ró¿ne rodzaje
automatycznej skrzyni biegow w tych samochodach. na stronie pisza o tym niewiele: This electronically controlled 5-speed automatic transmission offers more gear ratios for quick acceleration and enhanced fuel economy.* You get more power, smoother upshifts and downshifts and quieter operation. ale sprzedawane jest to powszechnie i nie mysle aby byly to ró¿ne skrzynie; Zatem proponuje dyskusje ponownie: co sadzicie o tym automacie? ile faktycznie pali (naprawde nie wiecej niz manual)? czy to nowoczesna konstrukcja? czy dsg od vw to inna klasa, czy mo¿na porównywaæ (w uzytkowaniu a nie konstrukcji)? warto w to wchodziæ w polskich warunkach? pozdr janusz |
Re: civic z usa 1,8 automat od 2008
wrote:
> > > co sadzicie o tym automacie? jest niezawodny > ile faktycznie pali (naprawde nie wiecej niz manual)? prawda.jako ze trzyma silnik na najbardziej pozadanych obrotach czasami w zaleznosci od kierowcy i stylu jazdy moze palic nawet odrobinke mniej niz manual > czy to nowoczesna konstrukcja? a mowili ze nie ma glupich pytan, widze ze jednak sa. > czy dsg od vw to inna klasa, czy mo¿na porównywaæ (w uzytkowaniu a nie > konstrukcji)? > warto w to wchodziæ w polskich warunkach? zalezy kto tym bedzie jezdzil "rzeznik" czy normalny. > > pozdr > janusz |
>ale sprzedawane jest to powszechnie i nie mysle aby byly to ró¿ne skrzynie;
> Zatem proponuje dyskusje ponownie: >co sadzicie o tym automacie? >ile faktycznie pali (naprawde nie wiecej niz manual)? >czy to nowoczesna konstrukcja? zapewne to nowoczesny klasyczny auotomat - ze sprzeglem hydrokinetycznym... rwelacji bym nie oczekiwal, w miejskich korkach bedzie pallil jak to automat czyli jak smok... nie spodziewaj sie ze bedzie palil jak manual.. a dsg to inna liga :-) |
On 27 Lis, 10:41, "Michal" <> wrote:
> >ale sprzedawane jest to powszechnie i nie mysle aby byly to ró¿ne skrzynie; > > Zatem proponuje dyskusje ponownie: > >co sadzicie o tym automacie? > >ile faktycznie pali (naprawde nie wiecej niz manual)? > >czy to nowoczesna konstrukcja? > > zapewne to nowoczesny klasyczny auotomat - ze sprzeglem hydrokinetycznym.... > > rwelacji bym nie oczekiwal, w miejskich korkach bedzie pallil jak to automat > czyli jak smok... Niekoniecznie. Przy korkach typu start-10metrów-stop automat bêdzie pali³ mniej, bo wystarczy zdj±c noge z hamulca i podjedziesz. W manualu wrzucasz jedynke, gazujesz, sprzeglo i znowu stoisz - i tu manual bedzie palil wiecej.... > > nie spodziewaj sie ze bedzie palil jak manual.. Zdroworozsadkowo jest zalozyc 1-2 litry wiecej niz przy manualu, przy takim silniku i jezdzie mieszanej. > > a dsg to inna liga :-) |
U¿ytkownik <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... On 27 Lis, 10:41, "Michal" <> wrote: > >ale sprzedawane jest to powszechnie i nie mysle aby byly to ró¿ne > >skrzynie; > > Zatem proponuje dyskusje ponownie: > >co sadzicie o tym automacie? > >ile faktycznie pali (naprawde nie wiecej niz manual)? > >czy to nowoczesna konstrukcja? > > zapewne to nowoczesny klasyczny auotomat - ze sprzeglem > hydrokinetycznym... > > rwelacji bym nie oczekiwal, w miejskich korkach bedzie pallil jak to > automat > czyli jak smok... Niekoniecznie. Przy korkach typu start-10metrów-stop automat bêdzie pali³ mniej, bo wystarczy zdj±c noge z hamulca i podjedziesz. W manualu wrzucasz jedynke, gazujesz, sprzeglo i znowu stoisz - i tu manual bedzie palil wiecej.... Ja na manualu w korku te¿ zdejmuje noge z hamulca i puszczam tylko sprzêg³o :) |
Niekoniecznie. Przy korkach typu start-10metrów-stop automat bêdzie
pali³ mniej, bo wystarczy zdj±c noge z hamulca i podjedziesz. W manualu wrzucasz jedynke, gazujesz, sprzeglo i znowu stoisz - i tu manual bedzie palil wiecej.... no jasne... mam juz 3 automata i w miescie kazdy jakos zawsze pali jak smok... (zwyklego i CVT) w automacie najwiekszy przepa³ jest na u¶lizgu sprzegla hydrokinetycznego. czyli przy starcie wlasnie... M |
> no jasne... mam juz 3 automata i w miescie kazdy jakos zawsze pali jak
> smok... > (zwyklego i CVT) > w automacie najwiekszy przepa³ jest na u¶lizgu sprzegla hydrokinetycznego. > czyli przy starcie wlasnie... No i brak takiego du¿ego odciêcia paliwa przy hamowaniu silnikiem. |
On 27 Lis, 14:23, "Michal" <> wrote:
> Niekoniecznie. Przy korkach typu start-10metrów-stop automat bêdzie > pali³ mniej, bo wystarczy zdj±c noge z hamulca i podjedziesz. W > manualu wrzucasz jedynke, gazujesz, sprzeglo i znowu stoisz - i tu > manual bedzie palil wiecej.... > > no jasne... mam juz 3 automata i w miescie kazdy jakos zawsze pali jak > smok... > (zwyklego i CVT) > w automacie najwiekszy przepa³ jest na u¶lizgu sprzegla hydrokinetycznego. > czyli przy starcie wlasnie... > > M Twierdzisz, ze automat pali wiecej gdy zdejmiesz noge z hamulca w porownaniu do sytuacji, gdy trzymasz noge na hamulcu? ja napisalem, ze moze nie byc tak duzej roznicy z uwagi na to, ze przy start-10m-stop (bez gazu), automat pali mniej niz manulana skrzynia. gg |
> ja napisalem, ze moze nie byc tak duzej roznicy z uwagi na to, ze przy
> start-10m-stop (bez gazu), automat pali mniej niz manulana skrzynia. A niby dlaczego ma palic mniej, jezeli ma dodatkowe straty w ukladzie przeniesienia napedu? |
>ja napisalem, ze moze nie byc tak duzej roznicy z uwagi na to, ze przy
>start-10m-stop (bez gazu), automat pali mniej niz manulana skrzynia. Jako 6 letnik u¿ytkownik automata planetarnego twierdzê ¿e to jest bzdura. Przy ruszaniu automatem na dzieñ dobry mam ze 2000 rpm, przy ruszaniu manualem nie dodajê w ogóle gazu i mam obroty max 1500 rpm. Po¶lizg sprzêg³a w planetarce jest znaczny. |