![]() |
Po wymianie sprzêg³a problem z prowadzeniem auta ?
Witam,
W moim aucie zaczelo slychac lozysko w sprzegle, ok do mechanika i trzeba robic. Mechanik mowi ze skoro lozysko, to wymiana calego sprzegla, tarcza, docisk itd. Dobra auto zrobione, nic nie huczy - sprzeglo pracuje ladnie. Dzisiaj wylecialem sobie na trase, i bylem w szoku gdy od predkosci 70 km/h do 140 km/h (szybciej sie juz balem) auto plywa ! Na prostej drodze teoretycznie trzymajac kierownice prosto jest OK ! Ale najgorsza byla zmiana pasa z lewego na prawy, i na odwrót ! Wydawalo mi sie ze moge miec spory problem z wyprostowaniem auta po zmianie pasa. Nie wiem jak to doslownie wytlumaczyc, wczesniej zmiana z lewego na prawy i na odwrot (nawet BARDZo gwaltownie) auto trzymalo sie drogi ! Teraz BARDZO gwaltownie - to mialem wrazenie ze nie nie dam rady go wyprostowac ! Aha, definitywnie stwierdzam ze plywa tylko przód, jest kompletnie nie stabilny do toru jazdy. Ty³ wszystko OK. Jak jecha³em na prosto, i macha³em kierownica lewa-prawa-lewa-prawa auto tak samo sie zachowywalo jak wczesniej, kompletne p³ywanie. O co chodzi ? Auto wczesniej bylo w tej kwestii na 1000 % sprawne, jakis miesiac temu robilem w aucie kompletna geometrie i wszystko bylo OK ! Opony mam nowiutkie maja tez okolo miesiaca czasu. Czy brac pod uwage to ze mechanik wyciagal skrzynie, co sie wiaze z demontazem przegubów itd... Czyli przede mna kwestia zbieznosci ? |
Re: Po wymianie sprzêg³a problem z prowadzeniem auta ?
On 29 Wrz, 00:35, Adam <> wrote:
> Czy brac pod uwage to ze mechanik wyciagal skrzynie, co sie wiaze z > demontazem przegubów itd... Czyli przede mna kwestia zbieznosci ? Ja bym w pierwszej kolejno¶ci sprawdzi³ czy Ci dobrze ko³a poprzykrêca³. Co wa¿niejsze - mo¿esz to zrobiæ we w³asnym zakresie. -- AM |
Witam,
1. Geometria !!!!! Byæ mo¿e co¶ by³o odkrêcane przy wyjmowaniu skrzyni. 2. Jak powy¿ej napisano, sprawdziæ wszystkie ¶ruby, najlepiej podjechaæ na stacjê diagnostyczn± na p³yty - tam wszystko wyjdzie. PRZED geometri± !!!!! 3. NIE je¼dziæ !!!!! pzdrw. -- Grzegorz maila znajdziesz tu : |
Wracaj do mechanika, cos zle skrecil/uszkodzil w okolicach wahaczy
|
> Czy brac pod uwage to ze mechanik wyciagal skrzynie, co sie wiaze z
> demontazem przegubów itd... Czyli przede mna kwestia zbieznosci ? Chyba raczej tylko kwestia zbie¿no¶ci. Zazwyczaj trzeba rozpi±æ ko³a, aby móc wyj±æ skrzyniê biegów. |
Jacek "Plumpi" pisze:
>> Czy brac pod uwage to ze mechanik wyciagal skrzynie, co sie wiaze z >> demontazem przegubów itd... Czyli przede mna kwestia zbieznosci ? > > Chyba raczej tylko kwestia zbie¿no¶ci. Popieram, zapewne ustawi³ Ci poprawnie zbie¿no¶æ, a ¿e masz luzy w zawieszeniu to masz takie efekty. Najwidoczniej wcze¶niej mia³e¶ ¼le ustawion± zbie¿no¶æ co powodowa³o to ¿e nie odczuwa³e¶ luzów. -- Pozdrawiam Dumak |
Jak w swojej fie¶cie wymienialem, sprzêg³o to konieczne by³o odkrêcenie
wachacza wiec moze tu bym szukal przyczyny |
U¿ytkownik "Adam" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:gbovom$cuc$-kr.edu.pl... > Dobra auto zrobione, nic nie huczy - sprzeglo pracuje ladnie. > Dzisiaj wylecialem sobie na trase, i bylem w szoku gdy od > predkosci 70 km/h do 140 km/h (szybciej sie juz balem) auto plywa > ! Na prostej drodze teoretycznie trzymajac kierownice prosto jest > OK ! Ale najgorsza byla zmiana pasa z lewego na prawy, i na > odwrót ! Wydawalo mi sie ze moge miec spory problem z > wyprostowaniem auta po zmianie pasa. Wczesniej na tej drodze tego nie bylo ? Moze po prostu nigdy na takich koleinach nie jechales :-) Przy wymianie sprzegla prawdopodobnie zdemontowal ci jedno z przednich kol lacznie z zawieszeniem. Mogl czegos nie dokrecic, mogl zmienic zbieznosc - choc w zasadzie nie powinny jego operacje miec wplywu. Tak czy inaczej - trzeba mechanika odwiedzic i niech obejrzy co tam sp*. Ja bym zszedl z nim do kanalu i obejrzal czy przypadkiem jakis starych czesci ci nie wsadzil.. J. |
Dumak pisze:
> Popieram, zapewne ustawi³ Ci poprawnie zbie¿no¶æ, a ¿e masz luzy w > zawieszeniu to masz takie efekty. Jakie luzy ? Nie mialem zadnych luzow, po wymianie koncowki drazka z prawej strony i po zakupie nowych opon, ustawialem zbieznosc i kompletna geometrie. > Najwidoczniej wcze¶niej mia³e¶ ¼le > ustawion± zbie¿no¶æ co powodowa³o to ¿e nie odczuwa³e¶ luzów. Poczytaj wyzej. |