![]() |
Który lepszy
Cze¶æ,
planujê zakup pierwszego motocykla. W zasadzie ju¿ by³em zdecydowany na F650GS, ale s³ysza³em kilka negatywnych opinii o jego niezawodno¶ci. A ¿e do mechaniki mam dwie lewe rêce, to ka¿da naprawa bêdzie siê wi±zaæ z kosztami. I teraz zastanawiam siê czy nie lepiej wybraæ Transalpa. Podpowiedzcie:który bardziej niezawodny? Interesuj± mnie modele z roczników 2003-2005. Pozdrawiam, £ukasz |
Re: Który lepszy
Dnia pięknego Thu, 06 Oct 2011 13:01:38 -0700 osobnik zwany luk wystukał:
> Cześć, > > planuję zakup pierwszego motocykla. W zasadzie już byłem zdecydowany na > F650GS, ale słyszałem kilka negatywnych opinii o jego niezawodności. A > że do mechaniki mam dwie lewe ręce, to każda naprawa będzie się wiązać z > kosztami. zależy. To singiel więc żywotność silnika nie jest oszałamiająca, ale za to naprawy tańsze. Choć ze znanych mi F650GS żaden specjalnych napraw nie wymagał. > > I teraz zastanawiam się czy nie lepiej wybrać Transalpa. tylko regler wymień :) > Podpowiedzcie: > który bardziej niezawodny? > > Interesują mnie modele z roczników 2003-2005. toć to nufki sztuki. Wybierz ten co ci się podoba :) -- BMW R1100GS '95 mst <at> gazeta <.> pl "-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości? -Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett |
W dniu 2011-10-06 22:17, masti pisze:
> tylko regler wymień :) Siema, kłopoty z reglerami, może i były, ale w starych Trampkach (przed '96 albo i wcześniej), Kolega szuka 2003-05, więc jedne z ostatnich 650, które nie miały problemów. P.S. Co do meritum, to sprawa indywidualna, więc wybór zależy od wielu czynników... -- Pozdr! falco SenNa... 356 '58 175 T.Apacz 0.6 '97 |
luk napisa³(a):
> I teraz zastanawiam siê czy nie lepiej wybraæ Transalpa. Podpowiedzcie: który bardziej niezawodny? Oba niezawdone, tylko sie przejedz singlem, bo to specyficznie jedzie. Moze sie podobac albo nie. -- Kamil Nowak 'Amil' rocker's not dead Krakuf |
luk pisze:
> Cze¶æ, > > planujê zakup pierwszego motocykla. W zasadzie ju¿ by³em zdecydowany na F650GS, ale s³ysza³em kilka negatywnych opinii o jego niezawodno¶ci. A ¿e do mechaniki mam dwie lewe rêce, to ka¿da naprawa bêdzie siê wi±zaæ z kosztami. > > I teraz zastanawiam siê czy nie lepiej wybraæ Transalpa. Podpowiedzcie: który bardziej niezawodny? Nie znam transalpa, Wady beemki: -nieelastyczne przeguby kierunków, kruche szk³a kierunków -¼le prowadzone przewody elektryczne przy g³ówce ramy lub s³aba jako¶æ przewodów skutkuj±ca ich pêkaniem -potrafi siê przycinaæ stacyjka (ciê¿ko w³±czyæ blokadê kierownicy) -s³abe mocowanie lampy - "wylata". Przyklei³em kropelk±. -kiepskie dopasowanie plastików na konsoli - ale to chyba ka¿dy motong tak ma -¼le chodzi zegarek elektroniczny Je¶li chodzi o awarie: -poprzedni w³a¶ciciel wymieni³ na gwarancji modu³ ABS -wymieni³em pompê tylnego hamulca - wiesza³a siê -maszyna gas³a mi podczas jazdy - problem ze stykami w stacyjce. Poprawi³em - dzia³a -- pozdrawiam Piotr XLR250&bmw_f650_dakar |
siema
Ja nie znam bmw tzn je¼dzilem nim troche, ale malo. Poza tym jezdzilem Dakarem a to troche inne jest od zwyklego, wiec nie wiem czy sie liczy. Transalpa mam od 4 lat, model '99 czyli to jest jeszcze 600cc - ostatni rok produkcji tego¿, przejechalem nim okolo 15 tys km, obecny przebieg 42kkm. W miêdzyczasie je¼dzi³em tak¿e v-stromem 650. W moim transalpie nie wystepuje zadna z usterek wymienionych przez przedpi¶cê. .. W porównaniu z bmw a tak¿e v-strom jakosc wykonania i trwalo¶æ plastikow, wl±czników, pstryczków elektryczków, kabelków itp jest du¿o wy¿sza. ¯adnych awarii elektryki nie mia³em. W ogóle ¿adnych awarii nie mia³em. Z ca³ej sily potwierdzam opinie o absolutnej bezawaryjno¶ci tego modelu. Jak jest w modelach które rozwa¿asz do zakupu - nie wiem, s± bardziej plasticzane i bardziej drogowe ale chyba za du¿o tam nie popsuli. Wady w porównaniu z f650gs: ciê¿ki jak cholera, wysoko ¶rodek ciê¿ko¶ci, wiêcej pali, kiepskie ¶wiat³o wada wzglêdna - wysoko siod³o - tzn dla mnie okej bo jestem wysoki, ale je¶li jeste¶ niski to trzeba siê przejechaæ i sprawdziæ generalnie oba s± okej, v-strom te¿ okej, dla du¿ego faceta suzuki i honda bêd± wygodniejsze z tych trzech suzuki ma najdynamiczniejszy silnik, najlepsze ¶wiat³a, najlepsze hamulce (mia³em wersjê z abs wiêc to trochê nieporównywalne), najwygodniejsz± pozycjê (jak dla mnie), najlepsz± owiewkê (fabryczn±), jak z awaryjno¶ci± - nie wiem. pozdro greg "Piotr Rezmer" <.pl> wrote in message news:j6nhnk$6mp$... > luk pisze: >> Cze¶æ, >> >> planujê zakup pierwszego motocykla. W zasadzie ju¿ by³em zdecydowany na >> F650GS, ale s³ysza³em kilka negatywnych opinii o jego niezawodno¶ci. A ¿e >> do mechaniki mam dwie lewe rêce, to ka¿da naprawa bêdzie siê wi±zaæ z >> kosztami. >> >> I teraz zastanawiam siê czy nie lepiej wybraæ Transalpa. Podpowiedzcie: >> który bardziej niezawodny? > > Nie znam transalpa, > > Wady beemki: > -nieelastyczne przeguby kierunków, kruche szk³a kierunków > -¼le prowadzone przewody elektryczne przy g³ówce ramy lub s³aba jako¶æ > przewodów skutkuj±ca ich pêkaniem > -potrafi siê przycinaæ stacyjka (ciê¿ko w³±czyæ blokadê kierownicy) > -s³abe mocowanie lampy - "wylata". Przyklei³em kropelk±. > -kiepskie dopasowanie plastików na konsoli - ale to chyba ka¿dy motong tak > ma > -¼le chodzi zegarek elektroniczny > > > Je¶li chodzi o awarie: > -poprzedni w³a¶ciciel wymieni³ na gwarancji modu³ ABS > -wymieni³em pompê tylnego hamulca - wiesza³a siê > -maszyna gas³a mi podczas jazdy - problem ze stykami w stacyjce. > Poprawi³em - dzia³a > |
> dla du¿ego faceta suzuki i honda bêd± wygodniejsze > > z tych trzech suzuki ma najdynamiczniejszy silnik, najlepsze ¶wiat³a, > najlepsze hamulce (mia³em wersjê z abs wiêc to trochê nieporównywalne), > najwygodniejsz± pozycjê (jak dla mnie), najlepsz± owiewkê (fabryczn±), > jak z awaryjno¶ci± - nie wiem. > Jako¶æ wykonania Vstroma rzeczywi¶cie nie jest najwy¿sza, ale niema te¿ tragedii. Za to awaryjno¶æ - mój ma ju¿ prawie 50kkm (od nowo¶ci) - nie dzieje siê nic poza normaln± eksploatacj±. Ostatnio przy wymianie opon widzia³em takiego co mia³ ponad 80 kkm i te¿ siê nic 'nienormalnego' nie dzia³o. Tak¿e w temacie awaryjno¶ci jest bardzo dobrze ;) Pzdr, Ern |