![]() |
zagadka
Pacjent Vectra C
Zrobiona zbie¿no¶æ i geometria przód i ty³ przed wymian± opon na nowe. Po wymianie opon auto lekko ¶ci±ga w prawo i od 120 pojawiaj± siê drgania na kierownicy, powrót do wulkanizatora, powtórne wywa¿anie kó³, przek³adki na inne felgi efekt - zmniejszone bicie kierownicy, nadal leciutko ¶ci±ga w prawo. Jaki¶ czas poje¼dzi³em i stwierdzi³em przed d³u¿sz± tras±, ¿e tak nie mo¿e byæ - wizyta u innego wulkanizatora, na pierwszy rzut oka bardziej zaawansowane urz±dzenia diagnostyczne i teraz najwa¿niejsze, wszystko robili na moich oczach, zdjeli opony i powtórnie je za³o¿yli po pomiarach na te same felgi, a zmontowane ko³a trafi³y na te same miejsca w samochodzie i efekt - auto nie ¶ci±ga ju¿ na prawo i nie pojawia siê dr¿enie kierownicy, to ¿e nie dr¿y mogê zrozumieæ, bo lepiej wywa¿yli, ale dlaczego przesta³o ¶ci±gaæ, lub dlaczego wcze¶niej ¶ci±ga³o? Czy sposób za³o¿enia opon. no bo ju¿ nie wiem co innego mo¿e mieæ wp³yw na to jak auto siê prowadzi? |
Re: zagadka
Przemys³aw Czaja pisze:
> Pacjent Vectra C > Zrobiona zbie¿no¶æ i geometria przód i ty³ przed wymian± opon na nowe. > Po wymianie opon auto lekko ¶ci±ga w prawo A co to znaczy "¶ci±ga w prawo"? Auto skrêca pomimo kierownicy prosto? Kierownica sama skrêca w prawo? Kierownica skrêca sama przy hamowaniu/przyspieszaniu? Na równym, nierównym? Przy ka¿dej prêdko¶ci? > lepiej wywa¿yli, ale dlaczego przesta³o ¶ci±gaæ, lub dlaczego wcze¶niej > ¶ci±ga³o? Czy sposób za³o¿enia opon. no bo ju¿ nie wiem co innego mo¿e > mieæ wp³yw na to jak auto siê prowadzi? Mog³oby mieæ wp³yw je¿eli opony s± kierunkowe/asymetryczne i zosta³y za³o¿one odwrotnie. Chocia¿ nie wykluczone ¿e w koñcu wywa¿yli ko³a, to i siê wszystko poprawi³o. Problem z wywa¿eniem w poprzednim zak³adzie mo¿e IMO wskazywaæ ¿e albo felga, albo opona jest mocno nierówna i dopiero optymalizacja u³o¿enia opony na feldze pomog³a. A du¿o o³owiu nakleili na te felgi? A jeste¶ pewien ¿e opony i felgi trafi³y na to samo miejsce w samochodzie? Bo najbardziej prawdopodobne by³oby, ¿e jedno ko³o nie od kompletu (inne parametry felgi, inna wielko¶æ opony) trafi³o tym razem do ty³u i problem znikn±³. Ju¿ kilka przypadków widzia³em gdzie jaki¶ element siê zapl±ta³ "nie do pary". Rekord ¶wiata to 4 "identyczne" felgi (mam w gara¿u jak kto¶ nie wierzy) - te same parametry wybite na obrêczy, ten sam model, a jedna ma 4mm mniejsze ET ni¿ trzy pozosta³e. |
U¿ytkownik "Tomasz Pyra" > > A co to znaczy "¶ci±ga w prawo"? > > Auto skrêca pomimo kierownicy prosto? Kierownica sama skrêca w prawo? > Kierownica skrêca sama przy hamowaniu/przyspieszaniu? Na równym, > nierównym? Przy ka¿dej prêdko¶ci? Hmm - nie wiem jak to wyt³umaczyæ - tak najpro¶ciej auto niezale¿nie od predko¶ci "chce" a raczej chcia³o zjechaæ w prawo, czyli na równej prostej nawierzchni, gdybym pu¶ci³ kierownicê, to po przejechaniu 200-300 metrów znalaz³ bym siê w rowie, ca³y czas potrzebne by³y korekty kierownica w lewo. > Mog³oby mieæ wp³yw je¿eli opony s± kierunkowe/asymetryczne i zosta³y > za³o¿one odwrotnie. Opony s± asymetryczne, zos³aty i w pierwszym zak³adzie i w drugim za³o¿one prawid³owo - zwróci³em na to szczególn± uwagê > Chocia¿ nie wykluczone ¿e w koñcu wywa¿yli ko³a, to i siê wszystko > poprawi³o. Problem z wywa¿eniem w poprzednim zak³adzie mo¿e IMO > wskazywaæ ¿e albo felga, albo opona jest mocno nierówna i dopiero > optymalizacja u³o¿enia opony na feldze pomog³a. A du¿o o³owiu nakleili > na te felgi? No fakt jedna opona pomimo, ¿e nowa okaza³a siê co¶ nie teges, po badaniu wysz³o, ¿e ma czego¶ tam 11 a jak twierdzi³ szef zak³adu reklamacje firmy oponiarskie uznaj± gdy jest powy¿ej 12 - tylko nie bardzo wiem "czego" 11? gram? > A jeste¶ pewien ¿e opony i felgi trafi³y na to samo miejsce w > samochodzie? Bo najbardziej prawdopodobne by³oby, ¿e jedno ko³o nie od > kompletu (inne parametry felgi, inna wielko¶æ opony) trafi³o tym razem > do ty³u i problem znikn±³. > Ju¿ kilka przypadków widzia³em gdzie jaki¶ element siê zapl±ta³ "nie > do pary". Tak jestem pewien - jak ju¿ napisa³em ¶ledzi³em wedrówke ka¿dej felgi i ka¿dej opony, a nie bardzo by³ z tym k³opot, poniewa¿ zdejmowali je pojedyñczo, Wszystkie felgi sa takie same - oryginalne stalówki Opla a opony Hankook k105 |
Przemys³aw Czaja pisze:
> > U¿ytkownik "Tomasz Pyra" >> >> A co to znaczy "¶ci±ga w prawo"? >> >> Auto skrêca pomimo kierownicy prosto? Kierownica sama skrêca w prawo? >> Kierownica skrêca sama przy hamowaniu/przyspieszaniu? Na równym, >> nierównym? Przy ka¿dej prêdko¶ci? > > Hmm - nie wiem jak to wyt³umaczyæ - tak najpro¶ciej auto niezale¿nie od > predko¶ci "chce" a raczej chcia³o zjechaæ w prawo, czyli na równej > prostej nawierzchni, gdybym pu¶ci³ kierownicê, to po przejechaniu > 200-300 metrów znalaz³ bym siê w rowie, ca³y czas potrzebne by³y korekty > kierownica w lewo. A na lewym pasie drogi jednokierunkowej te¿? Po ¶ci±ganie w prawo, to w sumie norma, bo prawy pas ma spadek w prawo. >> Chocia¿ nie wykluczone ¿e w koñcu wywa¿yli ko³a, to i siê wszystko >> poprawi³o. Problem z wywa¿eniem w poprzednim zak³adzie mo¿e IMO >> wskazywaæ ¿e albo felga, albo opona jest mocno nierówna i dopiero >> optymalizacja u³o¿enia opony na feldze pomog³a. A du¿o o³owiu nakleili >> na te felgi? > > No fakt jedna opona pomimo, ¿e nowa okaza³a siê co¶ nie teges, po > badaniu wysz³o, ¿e ma czego¶ tam 11 a jak twierdzi³ szef zak³adu > reklamacje firmy oponiarskie uznaj± gdy jest powy¿ej 12 - tylko nie > bardzo wiem "czego" 11? gram? Gramy to raczej nie - 11 to by by³ bardzo dobry wynik. Nie mam pomys³u co to mog³o byæ. Je¿eli chodzi o nowe opony, to jest o tyle ³atwo, ¿e ich krzywizny powinny byæ oznakowane w fabryce kropkami. AFAIR ¿ó³ta kropka oznacza t± l¿ejsz± stronê opony. Gumiarz mo¿e za³o¿yæ na wywa¿arkê sam± felgê w celu okre¶lenia jej najl¿ejszego punktu i za³o¿yæ oponê i felgê tak ¿eby lekkie punkty by³y po przeciwnych stronach ko³a. Kiedy¶ czyta³em ¿e istotne mog± byæ te¿ pasy na obwodzie opon którymi ró¿ni producenci, w ró¿ny sposób oznaczaj± nierówno¶ci poprzeczne opony. Ponoæ najlepiej tak dobraæ opony ¿eby paski by³y na lewej i prawej oponie takie same, ale u³o¿one symetrycznie. Tu ju¿ nie wiem - nigdy na to nie patrzy³em. Byæ mo¿e to jakie¶ voodoo, albo rzeczy które staj± siê istotne od 300km/h w górê. Mo¿e te¿ zawsze trafia³em symetryczne, albo z niewielkimi ró¿nicami? Sprawdzi³bym te¿ daty produkcji opon - czy jaka¶ nie odstaje bardziej od innych. I tak za³o¿y³ opony ¿eby wyprodukowane niedaleko siebie trafi³y na przedni± o¶, a ewentualnie z wiêkszymi odstêpstwami do ty³u. >> Ju¿ kilka przypadków widzia³em gdzie jaki¶ element siê zapl±ta³ "nie >> do pary". > > Tak jestem pewien - jak ju¿ napisa³em ¶ledzi³em wedrówke ka¿dej felgi i > ka¿dej opony, a nie bardzo by³ z tym k³opot, poniewa¿ zdejmowali je > pojedyñczo, Wszystkie felgi sa takie same - oryginalne stalówki Opla a > opony Hankook k105 U mnie to oryginalne alufelgi Fiata, te same oznaczenia i tak jak pisa³em. Jedna ma 4mm inne odsadzenie. Magia, ale tak ju¿ mam... Jeszcze pytanie jaki stan amortyzatorów, bo im ten gorszy, tym wiêkszy wp³yw niewywa¿enia na prowadzenie siê auta. Ju¿ siê przekona³em ¿e je¿eli przychodzi taki czas, ¿e mnie cholera bierze na ¼le wywa¿aj±cych gumiarzy, to po prostu nie ich wina, a amortyzatorów. |