![]() |
Przy 2k co¶ wpada w rezonans, co?
Cze¶æ,
Skoda Felicia 1.6 MPI, gdy silnik wchodzi w ok 2,3k obrotów s³ychaæ, ¿e jaka¶ czê¶æ silnika lub uk³adu wydechowego wpada w rezonans. S³ychaæ cos jakby blachê która brzêczy. Gdy silnik przekroczy 2,3k brzêczenie zanika. Je¶li szybko przyspieszam s³ychaæ to u³amek sekundy, je¶li go przytrzymam na 2,3k obrotów s³ychaæ d³u¿ej. Takie "bzyyyyt!" w okolicach 2,3k obrotów. Kto¶ ma pomys³ co to mo¿e byæ? T³umik koñcowy i ¶rodkowy po wymianie. Katalizator ma ju¿ 7 lat. A mo¿e jaka¶ blacha w silniku/okolicach silnika? Aha! Kiedy auto stoi na biegu ja³owym objaw nie wystêpuje, tylko gdy jest za³±czony bieg, w trakcie jazdy, co utrudnia mi nas³uchanie elementu. Bieg nie ma znaczenia, wa¿ne s± obroty silnika. D¼wiêk przypomina dr¿±cy kawa³ek blachy, ale mogê siê myliæ. M. |
Re: Przy 2k co¶ wpada w rezonans, co?
Mariusz wrote:
> Cze¶æ, > > Skoda Felicia 1.6 MPI, gdy silnik wchodzi w ok 2,3k obrotów s³ychaæ, > ¿e jaka¶ > czê¶æ silnika lub uk³adu wydechowego wpada w rezonans. S³ychaæ cos > jakby blachê która brzêczy. Gdy silnik przekroczy 2,3k brzêczenie > zanika. Je¶li szybko przyspieszam s³ychaæ to u³amek sekundy, je¶li go > przytrzymam na 2,3k obrotów s³ychaæ d³u¿ej. Takie "bzyyyyt!" w > okolicach 2,3k obrotów. > Kto¶ ma pomys³ co to mo¿e byæ? T³umik koñcowy i ¶rodkowy po wymianie. > Katalizator ma ju¿ 7 lat. A mo¿e jaka¶ blacha w silniku/okolicach > silnika? Aha! Kiedy auto stoi na biegu ja³owym objaw nie wystêpuje, > tylko gdy jest za³±czony bieg, w trakcie jazdy, co utrudnia mi > nas³uchanie elementu. Bieg nie ma znaczenia, wa¿ne s± obroty silnika. raczej co¶ w wydechu je¶li koñcowy t³umik nie by³ zbyt drogi to mo¿e byæ to tylny dekiel w koñcowym równie dobrze mo¿e byæ to kiepko dokrêcone mocowanie lub katalizator sypi±cy siê... ale ja stawiam na dekiel w koñcowym to, ¿e nie s³ychaæ na biegu ja³owym oznacza jedynie, ¿e silnik pod obci±¿eniem przerabia wiêcej mieszanki powietrzno-paliwowej - wiêc wiêcej spalin wydobywa siê z uk³adu - wiêc uk³ad pod wiêkszym cisnieniem pracuje... -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic £odzi |
>> Kto¶ ma pomys³ co to mo¿e byæ? T³umik koñcowy i ¶rodkowy po wymianie.
>> Katalizator ma ju¿ 7 lat. A mo¿e jaka¶ blacha w silniku/okolicach >> silnika? Aha! Kiedy auto stoi na biegu ja³owym objaw nie wystêpuje, >> tylko gdy jest za³±czony bieg, w trakcie jazdy, co utrudnia mi >> nas³uchanie elementu. Bieg nie ma znaczenia, wa¿ne s± obroty silnika. > > raczej co¶ w wydechu > je¶li koñcowy t³umik nie by³ zbyt drogi to mo¿e byæ to tylny dekiel w > koñcowym > równie dobrze mo¿e byæ to kiepko dokrêcone mocowanie lub katalizator > sypi±cy siê... > > ale ja stawiam na dekiel w koñcowym Dziêki za sugestiê. Rzeczywi¶cie wstawi³em niedrogie zamienniki. To co, mam siê przyzwyczaiæ czy mo¿e da siê co¶ z tym zrobiæ? Bo poza tym objawem, który faktycznie pojawi³ siê krótko po wymianie t³umików, silnik VW chodzi jak z³oto. M. |
U¿ytkownik "Mariusz" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:4843179c$0$15006$... > Cze¶æ, > > Skoda Felicia 1.6 MPI, gdy silnik wchodzi w ok 2,3k obrotów s³ychaæ, ¿e > jaka¶ > czê¶æ silnika lub uk³adu wydechowego wpada w rezonans. S³ychaæ cos jakby > blachê która brzêczy. Gdy silnik przekroczy 2,3k brzêczenie zanika. Je¶li > szybko przyspieszam s³ychaæ to u³amek sekundy, je¶li go przytrzymam na > 2,3k > obrotów s³ychaæ d³u¿ej. Takie "bzyyyyt!" w okolicach 2,3k obrotów. > > Kto¶ ma pomys³ co to mo¿e byæ? T³umik koñcowy i ¶rodkowy po wymianie. > Katalizator ma ju¿ 7 lat. A mo¿e jaka¶ blacha w silniku/okolicach silnika? > Aha! Kiedy auto stoi na biegu ja³owym objaw nie wystêpuje, tylko gdy jest > za³±czony bieg, w trakcie jazdy, co utrudnia mi nas³uchanie elementu. Bieg > nie ma znaczenia, wa¿ne s± obroty silnika. Stawiam na os³one katalizatora. Wyrzuæ lub przyspawaj. ¦rub pewnie ju¿ nie wykrecisz. |
>> Kto¶ ma pomys³ co to mo¿e byæ? T³umik koñcowy i ¶rodkowy po wymianie. >> Katalizator ma ju¿ 7 lat. A mo¿e jaka¶ blacha w silniku/okolicach >> silnika? >> Aha! Kiedy auto stoi na biegu ja³owym objaw nie wystêpuje, tylko gdy jest >> za³±czony bieg, w trakcie jazdy, co utrudnia mi nas³uchanie elementu. >> Bieg >> nie ma znaczenia, wa¿ne s± obroty silnika. > > Stawiam na os³one katalizatora. Wyrzuæ lub przyspawaj. ¦rub pewnie ju¿ nie > wykrecisz. Wlezê pod auto, poniewa¿ to rezonans wiêc pozbycie siê go mo¿e byæ ³atwe, odgi±æ blachê, wetkn±æ co¶ pomiêdzu os³onê a katalizator, mo¿e wkrêcic ¶rubê. Wa¿ne by namierzyæ co to brzêczy. Przy otwartych oknach d¼wiêk wydaje siê dochodziæ spod samochodu nie z przody. Poniewa¿ t³umiki nowe, mo¿e masz racjê. Czy mo¿na to jako¶ sprawdziæ by byæ pewnym, ta os³ona jest lu¼na np? A mo¿e j± potraktowac trochê m³otkiem tylko po to by zmieni³a nieco kszta³t i nie wpada³a w rezonans? |
Dnia Mon, 2 Jun 2008 00:14:45 +0200, Mariusz napisa³(a):
> siê dochodziæ spod samochodu nie z przody. Poniewa¿ t³umiki nowe, mo¿e masz > racjê. Czy mo¿na to jako¶ sprawdziæ by byæ pewnym, ta os³ona jest lu¼na np? > A mo¿e j± potraktowac trochê m³otkiem tylko po to by zmieni³a nieco kszta³t > i nie wpada³a w rezonans? Os³onê mo¿esz po prostu przyspawaæ - t³umikarz Ci to zrobi za dwie dychy. Ale upewnij siê, ¿e to ona jest winna - generalnie ka¿da czê¶æ uk³adu wydechowego mo¿e byæ problemem. Sam przerabia³em kazdy kawa³ek po kolei - od kolektora po t³umik koñcowy ;) Sprawd¼ mocowania i punkty po³aczeñ - je¶li co¶ wpada w rezonans to powinno byæ na tyle lu¼ne by¶ móg³ to rêk± rozruszaæ. Je¶li masz znajomego z kana³em to skorzystaj. Je¶li widaæ du¿o rdzy - wymieñ, bardzo ¼le siê jedzie do warsztatu z dziur± w po³owie wydechu ;) -- Borys Pogore³o borys(#)leszno,edu,pl |
> Wlezê pod auto, poniewa¿ to rezonans wiêc pozbycie siê go mo¿e byæ ³atwe,
> odgi±æ blachê, wetkn±æ co¶ pomiêdzu os³onê a katalizator, mo¿e wkrêcic > ¶rubê. Wa¿ne by namierzyæ co to brzêczy. Przy otwartych oknach d¼wiêk > wydaje siê dochodziæ spod samochodu nie z przody. Poniewa¿ t³umiki nowe, > mo¿e masz racjê. Czy mo¿na to jako¶ sprawdziæ by byæ pewnym, ta os³ona > jest lu¼na np? A mo¿e j± potraktowac trochê m³otkiem tylko po to by > zmieni³a nieco kszta³t i nie wpada³a w rezonans? Odpal auto, otwórz drzwi, pochyl sie pod pod³ogê, przygazuj i s³uchaj. Ja mia³em identycznie w Hondzie i w taki sposób diagnozowa³em. Okaza³o siê, ¿e górna od³ona tylko le¿y na kacie, nie by³a ju¿ w ogóle przymocowana. |
Mariusz pisze:
> Dziêki za sugestiê. Rzeczywi¶cie wstawi³em niedrogie zamienniki. To co, mam > siê przyzwyczaiæ czy mo¿e da siê co¶ z tym zrobiæ? Kiepskie zamienniki maj± to do siebie, ¿e bywaj± g³o¶ne, zw³aszcza na pocz±tku. Po pewnym czasie cichn±, co¶ tam siê w nich pewnie osadza(?) i wyt³umia, jaki¶ czas jest ok, a potem znów g³o¶niej - jak siê zrobi dziura :) -- Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mog± byæ niepowa¿ne, z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadaæ w czê¶ci gts /kropka/ pl | lub ca³o¶ci pogl±dom ich Autora. |
Boombastic wrote:
> Odpal auto, otwórz drzwi, pochyl sie pod pod³ogê, przygazuj i s³uchaj. > Ja mia³em identycznie w Hondzie i w taki sposób diagnozowa³em. Okaza³o > siê, ¿e górna od³ona tylko le¿y na kacie, nie by³a ju¿ w ogóle > przymocowana. Dok³adnie mia³em to samo. Naprawa przez usuniêcie :P -- Pozdrawiam Mroziu |
U¿ytkownik "Mroziu" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:48441d91$.net.pl... > Boombastic wrote: > >> Odpal auto, otwórz drzwi, pochyl sie pod pod³ogê, przygazuj i s³uchaj. Ja >> mia³em identycznie w Hondzie i w taki sposób diagnozowa³em. Okaza³o siê, >> ¿e górna od³ona tylko le¿y na kacie, nie by³a ju¿ w ogóle przymocowana. > > Dok³adnie mia³em to samo. Naprawa przez usuniêcie :P Najpierw odpada³a mi dolna, to j± przyspawali (¶ruby zardzewia³e na amen) i to wytrzyma³o dok³adnie rok. Potem samo odpad³o :-) |