![]() |
TDI vs CDTI vs CTDI
Witam,
Jako iz perspektywa wymiany wehikulu zrobila sie blizsza niz dotychczas, zaczalem sie blizej przygladac - pierwotnie za kompaktem (lub klasa B) z benzyna ~100KM, ale ostatnio rowniez za dieslem. Te ktore podobaly mi sie najbardziej, czyli Alfa 147 i Fiat Stilo z JTD, odpadly ze wzgledu na zawieszenie / elektryke, wiec zaczalem szukac dalej. Wyluskalem Ibize IV 1.9 TDI 101-130KM, Leona I 1.9TDI 110KM, Astre H 1.9 CDTI i Civica VII 1.7 CTDI. Ktora konstrukcja jest obiektywnie najlepsza? :) Wiem, glupie pytanie, ale nie wiem jak je inaczej zadac. Ktory silnik pracuje najkulturalniej, jest najmniej podatny na awarie i najszybciej sie bedzie rozgrzewal (1.7, bo jest mniejszy?). O CDTI wiem, ze to JTD, ktore z tego co slyszalem ciesza sie dobra opinia. Co do TDI to ostatnio gadalem z gosciem typu 'TYLKO TEDEJI VP, a PD TO ZUOOOOO!!!111jedenjeden' wiec w sumie to nic nie wiem w temacie ;p. Konstrukcji w japonczyku nie znam w ogole. I czy jest sens ladowac sie w takie cudo za 20-25kpln? Czy lepiej poszukac Ibizy 1.4 benz albo Civica 1.4/1.6? -- Pozdrawiam, Rafa³. rg[na]skrzynka[kropka]pl |
Re: TDI vs CDTI vs CTDI
> Witam,
> > Jako iz perspektywa wymiany wehikulu zrobila sie blizsza niz > dotychczas, zaczalem sie blizej przygladac - pierwotnie za kompaktem > (lub klasa B) z benzyna ~100KM, ale ostatnio rowniez za dieslem. > > Te ktore podobaly mi sie najbardziej, czyli Alfa 147 i Fiat Stilo z > JTD, odpadly ze wzgledu na zawieszenie / elektryke, wiec zaczalem > szukac dalej. > > Wyluskalem Ibize IV 1.9 TDI 101-130KM, Leona I 1.9TDI 110KM, Astre H > 1.9 CDTI i Civica VII 1.7 CTDI. > > Ktora konstrukcja jest obiektywnie najlepsza? :) Wiem, glupie pytanie, > ale nie wiem jak je inaczej zadac. > Ktory silnik pracuje najkulturalniej, jest najmniej podatny na awarie i > najszybciej sie bedzie rozgrzewal (1.7, bo jest mniejszy?). Nie bêdzie siê szybciej rozgrzewa³, a mo¿e byæ ¿e wrêcz wolniej jak ma wiêksz± sprawno¶æ. My¶lê, ¿e ewentualna ró¿nica w podobnych warunkach eksplatacji bêdzie nieistotna. > O CDTI wiem, ze to JTD, ktore z tego co slyszalem ciesza sie dobra > opinia. Co do TDI to ostatnio gadalem z gosciem typu 'TYLKO TEDEJI VP, > a PD TO ZUOOOOO!!!111jedenjeden' wiec w sumie to nic nie wiem w temacie Bzdura. Pompowtrysk nie jest istotnie mniej trwa³y od konstrukcji na pompie, ten sam poziom mniej wiêcej. Zalet± jest wiêkszy moment. A w razie awarii pompowtryskiwacze mo¿na wymieniaæ pojedynczo. > ;p. Konstrukcji w japonczyku nie znam w ogole. Ja te¿, ale jako¶ kojarzy mi siê rozwiniêcie znanego z dobrych opinii silnika ISUZU > I czy jest sens ladowac sie w takie cudo za 20-25kpln? > Czy lepiej poszukac Ibizy 1.4 benz albo Civica 1.4/1.6? > Je¶li chodzi o te wymienione wcze¶niej to szuka³bym leona TDI. Moim zdaniem ca³kiem z zewn±trz ³adnie wygl±da (najlepiej z nich wszystkich). ¦rodek ca³kiem ok. Je¼dzi te¿ nie¼le. |
On 4 Maj, 10:38, "Vlad The Ripper" <os^$.pl>
wrote: > > Witam, > Bzdura. Pompowtrysk nie jest istotnie mniej trwa³y od konstrukcji na pompie, > ten sam poziom mniej wiêcej. Zalet± jest wiêkszy moment. A w razie awarii > pompowtryskiwacze mo¿na wymieniaæ pojedynczo. > Pewien jestes ze pojedynczo? Bo ja slyszalem ze musza wykazywac rowny stopien zuzycia, wiec jak jeden to wszystkie. |
U¿ytkownik "Tatanka" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... On 4 Maj, 10:38, "Vlad The Ripper" <os^$.pl> wrote: > > Witam, > Bzdura. Pompowtrysk nie jest istotnie mniej trwa³y od konstrukcji na > pompie, > ten sam poziom mniej wiêcej. Zalet± jest wiêkszy moment. A w razie awarii > pompowtryskiwacze mo¿na wymieniaæ pojedynczo. > Pewien jestes ze pojedynczo? Bo ja slyszalem ze musza wykazywac rowny stopien zuzycia, wiec jak jeden to wszystkie. Mi mechanicy t³umaczyli, ¿e mo¿na pojedynczo. Na forum golfa potwierdzali, choæ oczywi¶cie nie wykluczam przypadku, ¿e nie da siê ich zestroiæ i wtedy trzeba wszystkie. |
Rafał Grzelak wrote:
> Wyluskalem Ibize IV 1.9 TDI 101-130KM, Leona I 1.9TDI 110KM, Astre H 1.9 > CDTI i Civica VII 1.7 CTDI. Miałem kontakt z 1,9 CDTI w wersji 8v i 16v. Bardzo przyjemny silnik, trwały, dobrze się chipuje, w miarę cichy, w każdym razie dla mnie jego dźwięk nie denerwuje. Co do 1,9 TDI w Leonie to jeśli jest to ten sam silnik co w Octavii, to dynamika jest ok, spalanie b. niskie, natomiast kultura pracy bardzo męcząca, że się tak wyrażę. O Civiku się nie wypowiem bo nie jeździłem. -- cokolwiek |
to pisze:
> Miałem kontakt z 1,9 CDTI w wersji 8v i 16v. Bardzo przyjemny silnik, > trwały, dobrze się chipuje, w miarę cichy, w każdym razie dla mnie jego > dźwięk nie denerwuje. nic dziwnego, to znany we fiacie pod nazwą JTD lub multijet silnik. Co do 1,9 TDI w Leonie to jeśli jest to ten sam > silnik co w Octavii, to dynamika jest ok, spalanie b. niskie, natomiast > kultura pracy bardzo męcząca, że się tak wyrażę. jeśli PD będzie głośniejszy, jeśli starsza konstrukcja (ale chyba od dawna tego motoru już nie montują) to faktycznie ekonomiczny, cholernie trwały, dynamiczny ale kultura pracy rodem z ciągnika. Takie wrażenia mam po przesiadce do caddy tdi z saaba który ma silnik fiata:) -- krzysiek82 |
krzysiek82 wrote:
> jeśli PD będzie głośniejszy, jeśli starsza konstrukcja (ale chyba od > dawna tego motoru już nie montują) to faktycznie ekonomiczny, cholernie > trwały, dynamiczny ale kultura pracy rodem z ciągnika. Takie wrażenia > mam po przesiadce do caddy tdi z saaba który ma silnik fiata:) W tej Octavii jest jeszcze chyba pompa rotacyjna, czy jak to się tam zwie. Wrażenia słuchowe są bardzo irytujące... -- cokolwiek |
W dniu 2010-05-04 16:38, to pisze:
> krzysiek82 wrote: > >> jeśli PD będzie głośniejszy, jeśli starsza konstrukcja (ale chyba od >> dawna tego motoru już nie montują) to faktycznie ekonomiczny, cholernie >> trwały, dynamiczny ale kultura pracy rodem z ciągnika. Takie wrażenia >> mam po przesiadce do caddy tdi z saaba który ma silnik fiata:) > > W tej Octavii jest jeszcze chyba pompa rotacyjna, czy jak to się tam > zwie. Wrażenia słuchowe są bardzo irytujące... > Jak dla Ciebie Octavia TDI na VP jest głośna to wsiądź w Golfa 3 TDI ;) Niepamiętam jak to było w golfie 2 dieslu, ale pewnie nie ciszej, jak nie głośniej :D Pozdrawiam !! |
Rafa³ VFR pisze:
>> Niepamiêtam jak to by³o w golfie 2 dieslu, ale pewnie nie ciszej, jak nie >> g³o¶niej :D > > > Pewnie, ¿e ciszej. Po to w koñcu powsta³ wtrysk po¶redni. Zmiêkczy³ i > wyciszy³ kulturê pracy diesli. > Z rozwojem techniki, wieloma wtryskami na jeden cykl+ normy spalin wróci³ > wtrysk bezpo¶rdni w ró¿nej postaci. > Ja po przesiadce z 1.6 GTD (II) na 1.9 TDI dozna³em szoku jak ten drugi jest > g³o¶ny i s³aby powy¿ej 3500 rpm. > Ten samochód poprostu ha³asowa³ i je¼dzi³ tylko w stylu taksiarskim. Dla > mnie katastrofa. W sumie nadal je¼dzi :-) > Dobra to wsi±d¼ w Tipo/Tempra diesel, jest g³o¶niejsze na zimnym od mojego starego TDI ;) Kiedy¶ kumpel chcia³ kupiæ Tipo, ogl±dali¶my w komisie bia³ego ³omota, jak go odpalili z podniesion± mask± to jakby kto¶ napier... m³otkiem w g³owicê, nie da³o siê staæ normalnie przy uruchomionym silniku tak wali³o po uszach ;) G³o¶niejszego diesla nigdy nie s³ysza³em :) Pozdrawiam !! PS: Stare 1,9 TDI s³abe na górze ? Moje ALE ci±gnie bezproblemowo do 4500 ;) Owszem na 5 powy¿ej 130 to demon ju¿ nie jest, ale przyspiesza, nie wiem jak go porównaæ do 1Z bo nigdy 1Zem nie je¼dzi³em :) |
> Dobra to wsi±d¼ w Tipo/Tempra diesel, jest g³o¶niejsze na zimnym od
> mojego starego TDI ;) > > Kiedy¶ kumpel chcia³ kupiæ Tipo, ogl±dali¶my w komisie bia³ego ³omota, > jak go odpalili z podniesion± mask± to jakby kto¶ napier... m³otkiem w > g³owicê, nie da³o siê staæ normalnie przy uruchomionym silniku tak > wali³o po uszach ;) > G³o¶niejszego diesla nigdy nie s³ysza³em :) tak sie sklada ze mialem tipo i o ile przy otwartej klapie faktycznie byl glosny (nie porownywalem do otwartego tdi) to przy zamknietej a tym bardziej w srodku bylo juz cicho - na pewno przy autostradowych predkosciach nie byl tak meczacy jak tdi! |