![]() |
Fabia sprowadzona z Niemiec i hak holowniczy
Kupi³em w³a¶nie Skodê Fabiê, samochód pochodzi z Niemiec, sprowadzony w
2008r. W Polsce mia³ on dwóch w³a¶cicieli: sprowadzacza (musia³ go zarejestrowac na siebie) i osobê od której go odkupi³em. I teraz zagwozdka: samochód ma hak holowniczy, zainstalowany na sta³e. Sprzedaju±cy twierdzi, ¿e hak jest "od zawsze". Tymczasem podobno w Niemczech sta³e haki s± zakazane prawnie ju¿ od lat i nie ma takiej mo¿liwo¶ci, ¿eby hak by³ niemiecki. Tak mi powiedziano, tak wyczyta³em w internecie. Hak tymczasem ma niemieck± tabliczkê, jest do niego niemiecka ksi±¿eczka, instrukcja obs³ugi czy jakie¶ takie dziwo. Wiêc gdzie jest w koñcu prawda? Niemcy nie przestrzegaj± tego zakazu zbyt restrykcyjnie, samochód nie jest niemiecki, hak nie jest niemiecki, czy mo¿e nie ma ¿adnego haka, a mi siê zdawa³o? Druga zagwozdka - czy ten hak da siê u nas zarejestrowaæ? W dowodzie rejestracyjnym sprzedawcy nie by³ wpisany, sprzedawca zdziwi³ siê, kiedy o to pyta³em, podobno nie wiedzia³, ¿e trzeba. W urzêdzie przy wyrabianiu miekkiego dowodu panienka powiedzia³a mi, ¿e jak zobaczy za¶wiadczenie ze stacji diagnostycznej, to wbije ¿e jest hak i nie ma problemu. Pytanie jednak, co powie mi diagnosta? Czego zarz±da? I czy wogóle zarejestruje mi sta³y hak? Wolno, czy nie wolno? J. |
Re: Fabia sprowadzona z Niemiec i hak holowniczy
Jarek P. pisze:
> Druga zagwozdka - czy ten hak da siê u nas zarejestrowaæ? W dowodzie > rejestracyjnym sprzedawcy nie by³ wpisany, sprzedawca zdziwi³ siê, kiedy > o to pyta³em, podobno nie wiedzia³, ¿e trzeba. W urzêdzie przy > wyrabianiu miekkiego dowodu panienka powiedzia³a mi, ¿e jak zobaczy > za¶wiadczenie ze stacji diagnostycznej, to wbije ¿e jest hak i nie ma > problemu. Pytanie jednak, co powie mi diagnosta? Czego zarz±da? I czy > wogóle zarejestruje mi sta³y hak? Wolno, czy nie wolno? > > J. > > diagnosta zarzada tabliczki homologacyjnej - masz ja na haku nabita i zrobi ogledziny tego haka (jakie, to juz zalezy od stacji ;) - wystawi kwitek i z tym kwitkiem do WK po wpis do dowodu. To wszystko -- pozdr Adam (AL) TG |
U¿ytkownik "AL" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:hrfbh0$s3h$... > diagnosta zarzada tabliczki homologacyjnej - masz ja na haku nabita i > zrobi ogledziny tego haka (jakie, to juz zalezy od stacji ;) > - wystawi kwitek i z tym kwitkiem do WK po wpis do dowodu. > To wszystko Super, dziêki. Kwestia homologacji niemieckiej, nie polskiej nie bêdzie wadziæ? Co do pierwszego mojego pytania za¶ - znalaz³em gdzie¶ w necie do¶æ konkretn± informacjê, wg której wszelkie problemy, jakie na zachodzie robi± hakom dotycz± haków zdejmowalnych, hak sta³y, je¶li ma papiery, jest integraln± czê¶cia pojazdu i nikomu nic do niego. Wypowied¼ brzmi przekonuj±co, jednak by³a tylko wypowiedzi± na jakim¶ forum, dlatego dr±¿ê temat dalej. J. |
Jarek P. pisze:
> > U¿ytkownik "AL" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:hrfbh0$s3h$... > >> diagnosta zarzada tabliczki homologacyjnej - masz ja na haku nabita i >> zrobi ogledziny tego haka (jakie, to juz zalezy od stacji ;) >> - wystawi kwitek i z tym kwitkiem do WK po wpis do dowodu. >> To wszystko > > Super, dziêki. Kwestia homologacji niemieckiej, nie polskiej nie bêdzie > wadziæ? > > Co do pierwszego mojego pytania za¶ - znalaz³em gdzie¶ w necie do¶æ > konkretn± informacjê, wg której wszelkie problemy, jakie na zachodzie > robi± hakom dotycz± haków zdejmowalnych, hak sta³y, je¶li ma papiery, > jest integraln± czê¶cia pojazdu i nikomu nic do niego. Wypowied¼ brzmi > przekonuj±co, jednak by³a tylko wypowiedzi± na jakim¶ forum, dlatego > dr±¿ê temat dalej. > > J. > jesli hak dokladal producent - to jest to czesc integralna - ale nie znam producenta, ktorzy dokladaja fabrycznie (nie w ASO) hak w aucie osobowym. Jesli hak byl dokladany przez wlasciciela po kupnie to MUSI miec tabliczke homologacyjna. Na tabliczce masz numer homologacji/normy jaka spelnia (nie ma znaczenia czy bedzie tam PN-EN/ISO czy TUV) oraz max dop. nacisk z gory haka. Jeszcze uzupelnienie do poprzedniej wypowiedzi: nie kazda stacja diagnostyczna robi badanie hakow. Musisz znalezc w swojej okolicy taka, ktora to robi. Np. stacje o statusie 'wojewodzka' (to tylko przyklad) takie badania robia. Zreszta spytasz w dowolnej stacji, to Ci pewnie powiedza, ktora stacja ma takie uprawnienia. -- pozdr Adam (AL) TG |
Jarek P. rzecze:
> Druga zagwozdka - czy ten hak da siê u nas zarejestrowaæ? W dowodzie Bez problemu. Stacja diagnostyczna, z za¶wiadczeniem, wnioskiem, dowodem rejestracyjnym i kart± pojazdu do WK- i tyle. Diagnosty pochodzenie haka nie bêdzie interesowaæ. -- Dominik (& k±pany) "Wszyscy chc± naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabraæ." (S.J. Lec) Wyra¿am wy³±cznie prywatne pogl±dy zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP |