![]() |
Rozne opony w aucie 4x4
Witam,
rok temu do autka zalozylem komplecik 4 opon, w tym momencie bieznik ma ok 3 mm ponad znacznik co oznacza ze w tym tempie w listopadzie pojda na "gumki do majtek". Pech chcial ze ostatnio jedna z opono trafil szlag a dokladnie cos mi rozprulo klocek bieznika tak, ze widac nitki -> oponka do wyrzucenia... i teraz pytanie, czy w przypadku auta 4x4 moge dokupic 2 nowki czy od razu caly komplet? Roznica w wysokosciach bieznika wplywa na szybkosc toczenia sie kolek, ale czy ma to jakis wplyw na dyfry, waly napdowe czy jakies inne ustrojstwa ktore siedza w 4x4 ? -- | Pozdrawiam... Jimiasty | Zielone Mondeo 4x4 | PMS+ PJ S+ p++ M- W P+:++ X+ L+ B+ M+ Z++ T- W- CB++ |
Re: Rozne opony w aucie 4x4
Jimiasty wrote:
> Witam, > rok temu do autka zalozylem komplecik 4 opon, w tym momencie bieznik > ma ok 3 mm ponad znacznik co oznacza ze w tym tempie w listopadzie > pojda na "gumki do majtek". Pech chcial ze ostatnio jedna z opono > trafil szlag a dokladnie cos mi rozprulo klocek bieznika tak, ze widac > nitki -> oponka do wyrzucenia... i teraz pytanie, czy w przypadku auta > 4x4 moge dokupic 2 nowki czy od razu caly komplet? Roznica w > wysokosciach bieznika wplywa na szybkosc toczenia sie kolek, ale czy > ma to jakis wplyw na dyfry, waly napdowe czy jakies inne ustrojstwa > ktore siedza w 4x4 ? a co to za auto? ma centralny dyfer? Jaka jest roznica w wysokosci bieznika przod/tyl? Jak pare mm to roznice powinny wyelieminowac luzy a zreszta jazda bez centralnego dyferencjalu z zalozenia jest na podlozu umozliwiajacym poslizg, wiec jest to akceptowalne.. S. |
Jimiasty pisze:
> Witam, > rok temu do autka zalozylem komplecik 4 opon, w tym momencie bieznik > ma ok 3 mm ponad znacznik co oznacza ze w tym tempie w listopadzie > pojda na "gumki do majtek". Pech chcial ze ostatnio jedna z opono > trafil szlag a dokladnie cos mi rozprulo klocek bieznika tak, ze widac > nitki -> oponka do wyrzucenia... i teraz pytanie, czy w przypadku auta > 4x4 moge dokupic 2 nowki czy od razu caly komplet? Roznica w > wysokosciach bieznika wplywa na szybkosc toczenia sie kolek, ale czy > ma to jakis wplyw na dyfry, waly napdowe czy jakies inne ustrojstwa > ktore siedza w 4x4 ? Zalezy jakie auto, czy ma "sta³y napêd na 4 ko³a" - bez uk³adu ró¿nicowego miêdzymostowego lub u¶lizgu miêdzymostowego. Ale w zasadzie w autach ze sztywnym napêdem na wszystkie ko³a i tak nie powinno siê napêdu na wszystkie w³±czaæ na asfalcie, tylko w terenie gdzie i tak mieszaj± ko³a w miejscu... -- | Bartlomiej Kuzniewski | GG:23319 tel +48 696455098 | |
> a co to za auto? ma centralny dyfer? Model auta masz w podpisie kolegi :-) pozdrawiam -- Mówiæ prawdê i umieæ prawd± ¿yæ - oto rzecz wielkiej wagi. Oskar Wilde |
> Zalezy jakie auto, czy ma "sta�y nap�d na 4 ko�a" - bez uk�adu
> r�nicowego mi�dzymostowego lub u�lizgu mi�dzymostowego. Ale w zasadzie > w autach ze sztywnym nap�dem na wszystkie ko�a i tak nie powinno si� > nap�du na wszystkie w��cza� na asfalcie, tylko w terenie gdzie i tak > mieszaj� ko�a w miejscu... Auto to mondeo 4x4, ot taki wynalazek :) Uklad czysto mechaniczny, przekladnie slimakowe, bez zadnych sprzegiel poslizgowych (tak wyczytalem) -- | Pozdrawiam... Jimiasty | Zielone Mondeo 4x4 | PMS+ PJ S+ p++ M- W P+:++ X+ L+ B+ M+ Z++ T- W- CB++ |
Jimiasty pisze:
>> Zalezy jakie auto, czy ma "sta�y nap�d na 4 ko�a" - bez uk�adu >> r�nicowego mi�dzymostowego lub u�lizgu mi�dzymostowego. Ale w zasadzie >> w autach ze sztywnym nap�dem na wszystkie ko�a i tak nie powinno si� >> nap�du na wszystkie w��cza� na asfalcie, tylko w terenie gdzie i tak >> mieszaj� ko�a w miejscu... > > Auto to mondeo 4x4, ot taki wynalazek :) Uklad czysto mechaniczny, > przekladnie slimakowe, bez zadnych sprzegiel poslizgowych (tak > wyczytalem) Jeżeli ślimakowe, to to się chyba nazywa Torsen i jest mechanizmem samoblokującym - więc jakieś dodatkowe siły mogą się tam pojawić z powodu nierównych prędkości obrotowych (ale z racji niewielkiej różnicy prędkości, będą to niewielkie siły). Jeżeli to klasyczny dyferencjał z przekładniami zębatymi, to po prostu dodatkowo satelity będą się powoli kręcić i IMO w takim układzie różnica kilku milimetrów promienia nie będzie grać większej roli. Ja sądzę że większe różnice niż wynikające z wysokości bieżnika to będziesz miał spowodowane tym że dwie różne opony (różny model/wersja) o tym samym rozmiarze mogą się nieco różnić faktycznym rozmiarem. Ale chyba lepiej (pomijając konieczność szarpnięcia się za kieszeń) od razu kupić komplet, bo tak to teraz kupisz dwie, a sam mówisz że za chwilę będziesz musiał kupić kolejne dwie, bo to co masz już się nie nadaje do niczego. -- PMS++ PJ S+ p+ M(+) W+>+++ P++:++ X(+) L++ B+ M+ Z++(+++) T- w- CB++ |
U¿ytkownik "Jimiasty" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > rok temu do autka zalozylem komplecik 4 opon, w tym momencie bieznik > ma ok 3 mm ponad znacznik co oznacza ze w tym tempie w listopadzie > pojda na "gumki do majtek". Pech chcial ze ostatnio jedna z opono > trafil szlag a dokladnie cos mi rozprulo klocek bieznika tak, ze widac > nitki -> oponka do wyrzucenia... i teraz pytanie, czy w przypadku auta > 4x4 moge dokupic 2 nowki czy od razu caly komplet? Roznica w > wysokosciach bieznika wplywa na szybkosc toczenia sie kolek, ale czy > ma to jakis wplyw na dyfry, waly napdowe czy jakies inne ustrojstwa > ktore siedza w 4x4 ? Generalnie - nie powinno siê tak robiæ, a w niektórych przypadkach wrêcz nie wolno. Zale¿y od samochodu: - gdy osie spinane s± na sztywno (czyli i tak "po czarnym" nie pojedzie bez szkody dla transmisji) - IMHO mo¿na, bo u¶lizg kó³ na sypkim / ¶liskim pod³o¿u zrobi swoje i "rozproszy" naprê¿enia. - gdy jest klasyczny centralny dyfer - da radê, ale mechanizm ró¿nicowy bêdzie ca³y czas w stanie aktywnym, nawet podczas jazdy na wprost. Pytanie, czy nie spowoduje to jego przyspieszonego zu¿ycia (bêdzie tak, jakby¶ w o¶ce je¼dzi³ ca³y czas po ³uku). To jest chyba Twój przypadek. - wszelkie sprzêgie³ka, wiskozy, etc. - nie wolno. Taka skrzynia rozdzielcza bêdzie te warunki interpretowaæ jako po¶lizg jednej z osi i "na si³ê" dopinaæ drug±. Skutek - przegrzanie, na d³u¿sz± metê zniszczenie takiego ustrojstwa. Pozdrawiam, Piotr JGC 4.0 Laredo '96 |
On Mon, 26 May 2008 02:56:32 -0700 (PDT), Jimiasty
<> wrote: >nitki -> oponka do wyrzucenia... i teraz pytanie, czy w przypadku auta >4x4 moge dokupic 2 nowki czy od razu caly komplet? Roznica w >wysokosciach bieznika wplywa na szybkosc toczenia sie kolek, ale czy >ma to jakis wplyw na dyfry, waly napdowe czy jakies inne ustrojstwa >ktore siedza w 4x4 ? A je¼dzisz ca³y czas z napêdem na 4 ko³a? -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Adam P³aszczyca pisze:
> A je¼dzisz ca³y czas z napêdem na 4 ko³a? Tak. Napêd jest sta³y. -- theStachoo |