![]() |
FZ1 vs. CB1300 vs. ZRX1200 vs. 1100XX - trwa³o¶æ silnika
Cze¶æ
Chyba znalaz³em docelowy motocykl, który mi najbardziej pasuje... Do tej pory mia³em okazjê u¿ytkowaæ trójkê z japoñskiej czwórki. Najpierw by³o GPZ 500, potem GSF 600S, teraz je¿d¿ê 1100XX. Muszê przyznaæ, ¿e najbli¿szy moim gustom by³ Bandit, oczywi¶cie potem przysz³a chêæ na co¶ mocniejszego przejecha³em siê na kolegi B12 i to by³o to... dopóki nie wsiad³em na Horneta 900 i zobaczy³em jak naprawdê zwrotny, mocny a zarazem zwinny potrafi byæ naked. Przesiad³em siê na kultowego XX'a - a przyci±gnê³a mnie do niego w³a¶nie jego legenda, niezawodno¶æ i trwa³o¶æ z której s³ynie nie tylko on, ale marka Honda. Chcia³em spróbowaæ czego¶ innego i przekonaæ siê czy rzeczywi¶cie da siê na tym nawijaæ grube km. Mo¿e i rzeczywi¶cie da siê, ale ja chyba jestem na niego za ma³y (175cm). I nie chodzi o wysoko¶æ siod³a, ale trójk±t siod³o, podnó¿ki, kierownica. Polskie drogi jeszcze wyostrzaj± problem drêtwiej±cych od dziur r±k. Poza tym kultura pracy silników Hondy, ich p³ynne oddawanie mocy w ca³ym zakresie bez ¿adnych wibracji itd. to jest to ! W poprzednim sezonie przejecha³em siê na nowym Fazerze i da³ mi tak nieopisan± rado¶æ z jazdy, ¿e poczu³em siê jak na prywatnej kolejce górskiej. Jak napisa³ ¦.P. Krzysztof Wydrzycki testuj±c ten motocykl dla ¦M za jego sterami mo¿esz siê "poczuæ jak w³adca Gazpromu, zapomnieæ o gazie i sprzêgle, tylko odkrêcaæ i przymykaæ gaz." Zsiadaj±c z niego (z ciarkami na plecach) po krêtej trasce Szklarska Porêba - Jelenia Góra, mia³em wra¿enie, ¿e znalaz³em towarzyszkê na ca³e motocyklowe ¿ycie... Mega zwrotny, zwinny, lekki, mocny, no i ten d¼wiêk nieokrzesanego silnika z R1... Bojê siê jedynie o jego trwa³o¶æ, a w³a¶nie nadszed³ czas w moim ¿yciu, aby wreszcie spakowaæ siê i zrobiæ w tym i nastêpnych sezonach tysi±ce km. Naprawdê chcia³bym nim poje¼dziæ d³u¿ej, ale obawiam siê co bêdzie z nim po 50 czy 80 ty¶. km ? Czy kto¶ znalaz³ gdzie¶ jaki¶ d³ugodystansowy test FZ1 w nowym genie ? Poni¿ej znalezione w necie opinie - raczej pochlebne je¶li chodzi o trwa³o¶æ silnika Fazera (ale pierwszej generacji): By³y i te¿ takie opinie, ¿e po 25 ty¶. silnik na nie trzyma krzywek na wa³kach - ale oczywi¶cie mog± to byæ subiektywne opinie ludzi, którzy obrzucaj± wszystko co nie ich a chwal± swoje. Oby FZ1 by³a tak trwa³a jak XJR ! To tyle z moich rozwa¿añ ¦wi±teczno-Noworocznych na zbli¿aj±cy siê sezon. Mam nadziejê, ¿e wreszcie znajdê maszynê, której dam u mnie do¿ywocie. Tego Wam i sobie ¿yczê na zbli¿aj±cy siê sezon. Oczywi¶cie nie pominê szeroko¶ci, przyczepno¶ci a przede wszystkim rozs±dku i opanowania w zabawach we w³adców Gazpromu ! -- Martec - Jelenia Góra ..:: CBR 1100XX |
Re: FZ1 vs. CB1300 vs. ZRX1200 vs. 1100XX - trwa³o¶æ silnika
Dnia Mon, 28 Dec 2009 11:12:10 +0100, []v[]artec napisa³(a):
> By³y i te¿ takie opinie, ¿e po 25 ty¶. silnik na nie trzyma krzywek na > wa³kach - ale oczywi¶cie mog± to byæ subiektywne opinie ludzi, którzy > obrzucaj± wszystko co nie ich a chwal± swoje. Oby FZ1 by³a tak trwa³a > jak XJR ! Bodaj¿e w ostatnim numerze ¦wiata motocykli by³o zakoñczenie testu Fazera po 25 kkm. Pamiêtam w³a¶nie,m ¿e po roz³o¿eniu krzywki na wa³kach by³y ju¿ mocno wytarte - poza warto¶ciami granicznymi. Tutaj masz linkê do pocz±tku testu (nie ma w niej mowy o koñcowych spostrze¿eniach - jak bêdziesz mocno tego potrzebowa³, to poszukam tego numeru ¦M w domu): -- Pozdrawiam, Sebastian S. FZS 600 |
Re: FZ1 vs. CB1300 vs. ZRX1200 vs. 1100XX -trwa³o¶æ silnika
Dnia (Mon, 28 Dec 2009 11:12:10 +0100) ktos podajacy sie za []v[]artec
wyklawiaturowal co nastepuje: > Cze¶æ > > Chyba znalaz³em docelowy motocykl, który mi najbardziej pasuje... Do tej > pory mia³em okazjê u¿ytkowaæ trójkê z japoñskiej czwórki. Najpierw by³o > GPZ 500, potem GSF 600S, teraz je¿d¿ê 1100XX. Muszê przyznaæ, ¿e > najbli¿szy moim gustom by³ Bandit, oczywi¶cie potem przysz³a chêæ na co¶ > mocniejszego przejecha³em siê na kolegi B12 i to by³o to... dopóki nie > wsiad³em na Horneta 900 i zobaczy³em jak naprawdê zwrotny, mocny a > zarazem zwinny potrafi byæ naked. Przesiad³em siê na kultowego XX'a - a > przyci±gnê³a mnie do niego w³a¶nie jego legenda, niezawodno¶æ i trwa³o¶æ > z której s³ynie nie tylko on, ale marka Honda. Chcia³em spróbowaæ czego¶ > innego i przekonaæ siê czy rzeczywi¶cie da siê na tym nawijaæ grube km. > Mo¿e i rzeczywi¶cie da siê, ale ja chyba jestem na niego za ma³y > (175cm). I nie chodzi o wysoko¶æ siod³a, ale trójk±t siod³o, podnó¿ki, > kierownica. Polskie drogi jeszcze wyostrzaj± problem drêtwiej±cych od > dziur r±k. Poza tym kultura pracy silników Hondy, ich p³ynne oddawanie > mocy w ca³ym zakresie bez ¿adnych wibracji itd. to jest to ! > > W poprzednim sezonie przejecha³em siê na nowym Fazerze i da³ mi tak > nieopisan± rado¶æ z jazdy, ¿e poczu³em siê jak na prywatnej kolejce > górskiej. Jak napisa³ ¦.P. Krzysztof Wydrzycki testuj±c ten motocykl dla > ¦M za jego sterami mo¿esz siê "poczuæ jak w³adca Gazpromu, zapomnieæ o > gazie i sprzêgle, tylko odkrêcaæ i przymykaæ gaz." Zsiadaj±c z niego (z > ciarkami na plecach) po krêtej trasce Szklarska Porêba - Jelenia Góra, > mia³em wra¿enie, ¿e znalaz³em towarzyszkê na ca³e motocyklowe ¿ycie... > Mega zwrotny, zwinny, lekki, mocny, no i ten d¼wiêk nieokrzesanego > silnika z R1... Mysle, ze aby miec pelny przeglad tego co moze dac Ci motocykl powiniennes siasc jeszcze na jakims duzym V2, moze Ci podpasuje i bedziesz mial jeszcze wiecej mozliwosci przy zmianie motocykla. -- Pozdrawiam Piotr Klimek Suzuki SV1000S K3 |
Seba wydusi³ z siebie te s³owy:
> Dnia Mon, 28 Dec 2009 11:12:10 +0100, []v[]artec napisa³(a): > >> By³y i te¿ takie opinie, ¿e po 25 ty¶. silnik na nie trzyma krzywek >> na wa³kach - ale oczywi¶cie mog± to byæ subiektywne opinie ludzi, >> którzy obrzucaj± wszystko co nie ich a chwal± swoje. Oby FZ1 by³a >> tak trwa³a jak XJR ! > > Bodaj¿e w ostatnim numerze ¦wiata motocykli by³o zakoñczenie testu > Fazera po 25 kkm. Pamiêtam w³a¶nie,m ¿e po roz³o¿eniu krzywki na > wa³kach by³y ju¿ mocno wytarte - poza warto¶ciami granicznymi. > tak, w grudniowym numerze. Czytaj±c to bylem baardzo mocno zdziwiony. 25tys km to dla mnie troche wiêcej ni¿ sezon .. -- Kuba (aka cita) gg:1461968 Dwie ogony - Myszka (2005r) i Irma (2006r) Omega B X25XE |
Piotr Klimek pisze:
> Mysle, ze aby miec pelny przeglad tego co moze dac Ci motocykl powiniennes > siasc jeszcze na jakims duzym V2, Harley ? ;) -- Kuczu LOUD BLACK PIPES SAVE LIVES !! Harley Davidson FXR-C 666 Edition |
Siemka
***"Kuczu" Harley ? ;) Ehmm, kolega wspominal cos o trwalosci i niezawodnosci -- Tytus ¿ó³te najszybsze |
Tytus pisze:
> Ehmm, kolega wspominal cos o trwalosci i niezawodnosci > Czyli jednak Harley -- Kuczu LOUD BLACK PIPES SAVE LIVES !! Harley Davidson FXR-C 666 Edition |
Siemka
***"Kuczu" Czyli jednak Harley Mosiezny 1:12 - jako przycisk do papieru zapewne swietnie sie sprawdzi...no i miesci sie w kryteriach :) -- Tytus ¿ó³te najszybsze |
Tytus pisze:
> Mosiezny 1:12 - jako przycisk do papieru zapewne swietnie sie > sprawdzi...no i miesci sie w kryteriach Nie dam sie sprowokowac komus kto jezdzi na zoltej motorynce. -- Kuczu LOUD BLACK PIPES SAVE LIVES !! Harley Davidson FXR-C 666 Edition |
Re: FZ1 vs. CB1300 vs. ZRX1200 vs. 1100XX -trwa³o¶æ silnika
Dnia (Mon, 28 Dec 2009 15:55:48 +0100) ktos podajacy sie za Kuczu
wyklawiaturowal co nastepuje: >> Mysle, ze aby miec pelny przeglad tego co moze dac Ci motocykl powiniennes >> siasc jeszcze na jakims duzym V2, > > Harley ? ;) W sumie tez, w ramach poszerzania horyzontow :) -- Pozdrawiam Piotr Klimek Suzuki SV1000S K3 |