![]() |
Sonda lambda
Czy sonda lambda (taka "w±skopasmowa" 0-1V) do poprawnej pracy
potrzebuje np. jakiego¶ konkretnego ci¶nienia spalin? Chodzi mi o to czy pe³ny przelot w uk³adzie wydechowym mo¿e powodowaæ z³e dawkowanie paliwa z powodu z³ych danych z lambdy podczas adaptacji przy pierwszym uruchomieniu silnika. Wydaje mi siê ¿e nie, bo czujniki spalin wk³adane w rurê wydechow± przecie¿ nie dostaj± tam ¿adnego wiêkszego ci¶nienia, a dzia³aj±, ale mo¿e tamte s± jakiej¶ innej konstrukcji? |
Re: Sonda lambda
U¿ytkownik "Tomasz Pyra" <.spam> napisa³ w wiadomo¶ci
news:h0ju13$511$.neostrada.pl... > Czy sonda lambda (taka "w±skopasmowa" 0-1V) do poprawnej pracy potrzebuje > np. jakiego¶ konkretnego ci¶nienia spalin? > > Chodzi mi o to czy pe³ny przelot w uk³adzie wydechowym mo¿e powodowaæ z³e > dawkowanie paliwa z powodu z³ych danych z lambdy podczas adaptacji przy > pierwszym uruchomieniu silnika. > > Wydaje mi siê ¿e nie, bo czujniki spalin wk³adane w rurê wydechow± > przecie¿ nie dostaj± tam ¿adnego wiêkszego ci¶nienia, a dzia³aj±, ale mo¿e > tamte s± jakiej¶ innej konstrukcji? Te¿ my¶lê, ¿e nie ma to znaczenia, gdy¿ sonda dzia³a ca³y czas czy to na wolnych obrotach czy przy 6k rpm ... pozdro PeJot |
PeJot - Krk pisze:
> U¿ytkownik "Tomasz Pyra" <.spam> napisa³ w wiadomo¶ci > news:h0ju13$511$.neostrada.pl... >> Czy sonda lambda (taka "w±skopasmowa" 0-1V) do poprawnej pracy >> potrzebuje np. jakiego¶ konkretnego ci¶nienia spalin? >> >> Chodzi mi o to czy pe³ny przelot w uk³adzie wydechowym mo¿e powodowaæ >> z³e dawkowanie paliwa z powodu z³ych danych z lambdy podczas adaptacji >> przy pierwszym uruchomieniu silnika. >> >> Wydaje mi siê ¿e nie, bo czujniki spalin wk³adane w rurê wydechow± >> przecie¿ nie dostaj± tam ¿adnego wiêkszego ci¶nienia, a dzia³aj±, ale >> mo¿e tamte s± jakiej¶ innej konstrukcji? > > Te¿ my¶lê, ¿e nie ma to znaczenia, gdy¿ sonda dzia³a ca³y czas czy to na > wolnych > obrotach czy przy 6k rpm ... W moim przypadku chodzi raczej o pracê przy wolnych obrotach. Silnik pod warunkiem ¿e jest sterowany lambd± (czyli bez gazowania na maksa) - wkrêca siê na obroty. Jak depnê gaz do dechy (i ECU przechodzi na mapy) to nie wkrêci siê wy¿ej ni¿ 5000rpm (niezale¿nie od obci±¿enia silnika) Sprawdzone/podmienione/wymienione ju¿ wszystko poza samym silnikiem i w³a¶nie rur± wydechow±. A trochê pojawienie siê tego efektu koreluje mi siê z czasem kiedy wydmucha³o mi katalizator i zosta³a pusta puszka (potem jeszcze zast±piona rurk±). Sygna³ sondy lambda przy tych 5000rpm mówi ¿e jest bogato (0V). Jedyne co mi przychodzi do g³owy to to, ¿e sonda z jakiego¶ powodu daje z³e dane podczas adaptacji i ¼le skalibrowany komputer zalewa mi silnik. Natomiast przy pracy w pêtli zamkniêtej lambda trzyma swoje 0.7V i silnik wchodzi na wysokie obroty. Podmiana sondy, komputera i wtryskiwaczy nic pomog³a. Ci¶nienie na listwie paliwowej jest dobre. Generalnie silnik i podzespo³y sprawdzony ju¿ na wszystkie sposoby. Zastanawiam siê po prostu czy jechaæ jeszcze na hamownie na badanie AFR, czy od razu do t³umikarza wstawiæ katalizator tam gdzie powinien byæ. |
PeJot - Krk pisze:
> [...] >> Zastanawiam siê po prostu czy jechaæ jeszcze na hamownie na badanie >> AFR, czy od razu do t³umikarza wstawiæ katalizator tam gdzie powinien >> byæ. > > Mozliwe, ¿e ECU zg³upia³ po wyrzuceniu katalizatora ale uniwersalna > sonda - zamiennik równie¿ mo¿e dawaæ cia³a ... Tylko wymieni³em sondê na inn±, skasowa³em nastawy ECU, wykona³em adaptacjê i nic siê nie poprawi³o. Obie sprawdzane sondy to Bosch-a dedykowane do tego silnika. W innym silniku ta podmieniona sonda dzia³a dobrze. |
[...]
> Zastanawiam siê po prostu czy jechaæ jeszcze na hamownie na badanie AFR, > czy od razu do t³umikarza wstawiæ katalizator tam gdzie powinien byæ. Mozliwe, ¿e ECU zg³upia³ po wyrzuceniu katalizatora ale uniwersalna sonda - zamiennik równie¿ mo¿e dawaæ cia³a ... pozdro PeJot |
Tomasz Pyra wrote:
> > Tylko wymieni³em sondê na inn±, skasowa³em nastawy ECU, wykona³em > adaptacjê i nic siê nie poprawi³o. > > Obie sprawdzane sondy to Bosch-a dedykowane do tego silnika. > W innym silniku ta podmieniona sonda dzia³a dobrze. zrobi³e¶ pomiar spalin? wrzuæ na youtuba filmik - chcia³bym chocia¿ pos³uchaæ tego... albo jak±¶ mp3 nagraj... -- pozdrawiam - Zbigniew Kruk <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic £odzi |
Dnia Mon, 08 Jun 2009 22:48:36 +0200, Tomasz Pyra napisa³(a):
> Czy sonda lambda (taka "w±skopasmowa" 0-1V) do poprawnej pracy > potrzebuje np. jakiego¶ konkretnego ci¶nienia spalin? Nie. > Chodzi mi o to czy pe³ny przelot w uk³adzie wydechowym mo¿e powodowaæ > z³e dawkowanie paliwa z powodu z³ych danych z lambdy podczas adaptacji > przy pierwszym uruchomieniu silnika. Nie powinno, wtedy lambda w ogóle nie pracuje. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ Wywo³ywanie slajdów ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Tomasz Pyra pisze:
> Tylko wymieniłem sondę na inną, skasowałem nastawy ECU, wykonałem > adaptację i nic się nie poprawiło. No to chyba pozostaje pojechać na hamownię i tam zmierzyć dokładnie szerokopasmową - będziesz wiedział, czy faktycznie jest za bogato (i o ile), czy sonda kłamie. W mapach komputera czy jakimś piggybackiem nie grzebałeś? -- /\ /\ [ Jakub 'Kocureq' Anderwald ] /\ /\ =^;^= [ [nick][at][nick].com ] =^;^= / | [ GG# 1365999 ICQ# 31547220 ] | \ (___(|_|_| [ ] |_|_|)___) |
Tomasz Pyra pisze:
> Czy sonda lambda (taka "w±skopasmowa" 0-1V) do poprawnej pracy > potrzebuje np. jakiego¶ konkretnego ci¶nienia spalin? > > Chodzi mi o to czy pe³ny przelot w uk³adzie wydechowym mo¿e powodowaæ > z³e dawkowanie paliwa z powodu z³ych danych z lambdy podczas adaptacji > przy pierwszym uruchomieniu silnika. > > Wydaje mi siê ¿e nie, bo czujniki spalin wk³adane w rurê wydechow± > przecie¿ nie dostaj± tam ¿adnego wiêkszego ci¶nienia, a dzia³aj±, ale > mo¿e tamte s± jakiej¶ innej konstrukcji? Moze byc sytuacja, szczegolnie przy twoim 16v, ze brak oporu w okolicach lambdy powoduje nadmierne przeplukiwanie cylindrow i pomimo prawidlowego spalania do lambdy dociera czesc swiezej mieszanki, w tym oczywiscie tlenu, wiec komp wzbogaca mieszanke, zeby zlikwidowac tlen. To jest tylko moje gdybanie zwiazane z ostatnimi doswiadczeniami z wydechem. -- Pozdrawiam MarcinJM |
U¿ytkownik "MarcinJM" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:h0kn67$aa8$.pl... > Moze byc sytuacja, szczegolnie przy twoim 16v, ze brak oporu w okolicach > lambdy powoduje nadmierne przeplukiwanie cylindrow i pomimo prawidlowego > spalania do lambdy dociera czesc swiezej mieszanki, w tym oczywiscie > tlenu, wiec komp wzbogaca mieszanke, zeby zlikwidowac tlen. > To jest tylko moje gdybanie zwiazane z ostatnimi doswiadczeniami z > wydechem. To niech sklepie koncowke wydechu jak w kaszlaku i zobaczy czy cos sie zmienilo :> Karolek |