![]() |
Co lepsze: Mazda 3 czy Toyota Corolla z lat 2002-2003?
Co lepsze? Co by¶cie wybrali: Mazda 3 czy Toyota Corolla z lat 2002-2003?
Wiem ¿e Mazda wiêkszy bagaznik - ale to dla mnie nie wa¿ne. Wiem ¿e mazdy z ostatnich 3 lat - to najmniej usterkowe auto ¶wiata, ale w¶ród aut 6/7 letnich to zdaje siê corolla lepiej wypada?!?! Wiem ¿e Mazda mniej tuzinkowa, a Corolla trochê dla Panów w kapeluszu, ale powiedzmy ¿e mnie to nie interesuje. Jakie inne ZA LUB PRZECIW? Co dla was by³o by wa¿ne przy wyborze pomiêdzy tymi autami? Co powinienem o nich wiedzieæ a czego nie wiem. |
Re: Co lepsze: Mazda 3 czy Toyota Corolla z lat 2002-2003?
U¿ytkownik "Gizmo" <.NIEPRAWDZIWY> napisa³ w wiadomo¶ci news:gq99ul$lmf$.neostrada.pl... > Co lepsze? Co by¶cie wybrali: Mazda 3 czy Toyota Corolla z lat 2002-2003? > Wiem ¿e Mazda wiêkszy bagaznik - ale to dla mnie nie wa¿ne. > > Wiem ¿e mazdy z ostatnich 3 lat - to najmniej usterkowe auto ¶wiata, > ale w¶ród aut 6/7 letnich to zdaje siê corolla lepiej wypada?!?! > Wiem ¿e Mazda mniej tuzinkowa, a Corolla trochê dla Panów w kapeluszu, > ale powiedzmy ¿e mnie to nie interesuje. > > Jakie inne ZA LUB PRZECIW? > Co dla was by³o by wa¿ne przy wyborze pomiêdzy tymi autami? > Co powinienem o nich wiedzieæ a czego nie wiem. Do Toyoty teoretycznie powinno byc wiêcej zamienników czêsci i ³atwiej dostepne. Tak jest z autami mniej popularnymi. Generalnie ja wole auta których jest mniej na ulicy. Corolla mi sie juz znudzi³a trochê. Za Coroll± przemawia do mnie silnik 1,4 D4D 90 KM . Mamy taka w pracy i dobrze siê ni± je¿dzi ma³o pali i siê nie psuje. Nie ma tam chyaba te¿ ko³a dwumasowaego wiec jedna rzecz mniej do psucia. |
Za Coroll± przemawia dostêpno¶æ serwisu. Ceny w ASO (wbrew obiegowej opinii)
nie s± wy¿sze ni¿ u innych marek. |
> Co lepsze? Co by¶cie wybrali: Mazda 3 czy Toyota Corolla z lat 2002-2003?
Co do tych roczników, w benzynowych wersjach Corolli by³y problemy z silnikami (numery seryjne znajdziesz w sieci jak poszukasz) oraz kolektorem dolotowym (to musisz sprawdziæ sam, czy przy ok. 3000 obrotów nie wpada w rezonans). |
> Wiem ¿e mazdy z ostatnich 3 lat - to najmniej usterkowe auto ¶wiata,
> ale w¶ród aut 6/7 letnich to zdaje siê corolla lepiej wypada?!?! no to sprawdz roznice % w tych statystykach jesli juz tak bardzo im ufasz. Poza tym nie bardzo rozumiem czemu je sprawdzasz - jesli juz zalozymy ze sa prawdziwe to nie kupujesz auta nowego tylko uzywke - a tu juz loteria. Kupilbym to co jest w lepszym stanie. |
On 24 Mar, 01:26, "Gizmo" <.NIEPRAWDZIWY> wrote:
> Co lepsze? Co by¶cie wybrali: Mazda 3 czy Toyota Corolla z lat 2002-2003? > Wiem ¿e Mazda wiêkszy bagaznik - ale to dla mnie nie wa¿ne. A co jest dla Ciebie wazne? > Wiem ¿e mazdy z ostatnich 3 lat - to najmniej usterkowe auto ¶wiata, > ale w¶ród aut 6/7 letnich to zdaje siê corolla lepiej wypada?!?! > Wiem ¿e Mazda mniej tuzinkowa, a Corolla trochê dla Panów w kapeluszu, > ale powiedzmy ¿e mnie to nie interesuje. No wlasnie - co Cie interesuje w samochodach, na jakich cechach Ci zalezy? > Jakie inne ZA LUB PRZECIW? > Co dla was by³o by wa¿ne przy wyborze pomiêdzy tymi autami? Dla mnie? Masa, a konkretnie stosunek mocy do masy; wielkosc, a konkretnie wygodne miejsca dla 4 pasazerow wewnatrz; zawieszenie, a konkretnie wywazona charakterystyka pozwalajaca jezdzic bez zbednych przechylow oraz odrywania siedzenia od fotela. > Co powinienem o nich wiedzieæ a czego nie wiem. Po 1. - w 2002/3-im roku Mazda produkowala jeszcze model 323f. Przy wszystkich jego zaletach (w kwestiach opisanych wyzej jest trudny do pobicia wsrod kompaktow z podobnego zakresu cenowego) pochodzi on jednak z poprzedniego stulecia. Ma to takze troche plusow... dla mnie - Ty mozesz miec odmienne subiektywne odczucia. Po 2. - Corolla wypadala dobrze w statystykach TUV, bo auta z powaznymi usterkami silnikow rzadko trafiaja na przeglady okresowe (-; pozdrawiam, tomek |