![]() |
problem z komputerem ? pacjent CLK 230
witam,
koledze wyskoczyl blad SRS, postanowilismy w warunach polowych zresetowac kompa, ale z uwagi na warunki odlaczylismy tylko minus od akumulatora. po ponownym podlaczeniu dodatkowo zapalila sie kontrolka check engine, abs i srs. abs zgasl po przejechaniu kilku metrow, ale chceck engine i srs swieca sie dalej. malo tego, cos zaczelo pikac co jakies 10 sekund i nie jest to radio, a dzwiek nie pochodzi z glosnikow tylko z kratki wentylacyjnej pasazera i pika nawet po wyjeciu kluczyka. moze wskazowka bedzie tu, ze auto zostalo wyposazone w telefon, ktorego sluchawka zostala odlaczona (podlaczenie nic nie zmienia). auto sprowadzone z wloch. czy ktos moze przerabial podobny problem i czy odlaczenie rowniez + od aku moze pomoc ? |
Re: problem z komputerem ? pacjent CLK 230
K wrote:
> koledze wyskoczyl blad SRS, postanowilismy w warunach polowych > zresetowac kompa, ale z uwagi na warunki odlaczylismy tylko minus od > akumulatora. brawo :-) > czy ktos moze przerabial podobny problem a pewnie wielu domoroslych mechanikow ;-) >i czy odlaczenie rowniez + od > aku moze pomoc ? nie... pomoze za to wizyta w warsztacie, lub przyjazd kogos kto ma pojecie i sprzet. Odlanczanie aku we wspolczesnym samochodzie to jeden z najprostszych sposobow na zapewnienie sobie "rozrywki" ;-) pozdrawiam Blyskacz -- Samochody dziela sie na Volvo i pozostale :-) Volvo V70R 2.5 299KM AWD 03' LPG z "popsuta kierownica" ;) Volvo 850 2.5 170KM 96' LPG |
K pisze:
> witam, > > koledze wyskoczyl blad SRS, postanowilismy w warunach polowych > zresetowac kompa, ale z uwagi na warunki odlaczylismy tylko minus od > akumulatora. po ponownym podlaczeniu dodatkowo zapalila sie kontrolka > check engine, abs i srs. abs zgasl po przejechaniu kilku metrow, ale > chceck engine i srs swieca sie dalej. malo tego, cos zaczelo pikac co > jakies 10 sekund i nie jest to radio, a dzwiek nie pochodzi z glosnikow > tylko z kratki wentylacyjnej pasazera i pika nawet po wyjeciu kluczyka. > moze wskazowka bedzie tu, ze auto zostalo wyposazone w telefon, ktorego > sluchawka zostala odlaczona (podlaczenie nic nie zmienia). auto > sprowadzone z wloch. > > czy ktos moze przerabial podobny problem i czy odlaczenie rowniez + od > aku moze pomoc ? Bez podpiêcia do komputera nic nie zdzia³asz. |
> Odlanczanie aku we wspolczesnym samochodzie to jeden z najprostszych
> sposobow na zapewnienie sobie "rozrywki" ;-) niby dlaczego ? te super nowki nie potrafia przezyc wymiany czy rozladowania akumulatora? bez przesady.... -- pzdr piotrek |
Piotrek pisze:
> > niby dlaczego ? > te super nowki nie potrafia przezyc wymiany czy rozladowania akumulatora? > bez przesady.... > Ju¿ w starym W210 od³±czenie aku poci±ga za sob± konieczno¶æ kalibracji kilku elementów. |
Piotrek wrote:
> niby dlaczego ? glownie dlatego, ze elektronika w aucie jest tania i konstruktorow nie obchodza problemy zwyklego usera.... najczesciej padaja drobiazgi typu kodowany system audio ( a wlasciciel nie zna kodu ;-) ), spersonalizowane ustawienia alarmu/ centralnego zamka, klimatyzacji/webasto... bardzo czesto szlag trafia korekty w ukladzie sterowania silnikiem i konieczne jest przeprowadzenie adaptacji... oczywiscie wiekszosc z tych problemow nie dotyczy taczek typu astra,ceed itp. Tak z mojego podworka - odpiecie aku na dluzej niz 1min skutkuje przejsciem w tryb awaryjny ukladu sterujacego aktywnym zawieszeniem - auto ustawia sie na jednej wysokosci i do czasu przeprowadzenia kalibracji nie dzialaja tryby sportowe... przynajmniej tak mnie uprzedzal poprzedni wlasciciel, ja poki co nie planuje sie o tym przekonac na wlasnej skorze. > te super nowki nie potrafia przezyc wymiany czy rozladowania akumulatora? zdarzalo sie slyszec o problemach z imo po wymianie aku, ale to skrajne przypadki... > bez przesady.... mi tam takie podejscie nie przeszkadza - dzieki temu sporo moich znajomych zarabia latwe pieniadze... pozdrawiam Blyskacz -- Samochody dziela sie na Volvo i pozostale :-) Volvo V70R 2.5 299KM AWD 03' LPG z "popsuta kierownica" ;) Volvo 850 2.5 170KM 96' LPG |
Dnia Fri, 02 Jan 2009 23:04:51 +0100, Cut napisa³(a):
> Ju¿ w starym W210 od³±czenie aku poci±ga za sob± konieczno¶æ kalibracji > kilku elementów. W starej sierrze auto siê samo kalibruje. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ Wywo³ywanie slajdów ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
"Blyskacz" <> wrote in message
news:gjm3qk$3bi$... > Piotrek wrote: >> niby dlaczego ? > glownie dlatego, ze elektronika w aucie jest tania i konstruktorow nie > obchodza problemy zwyklego usera.... >> te super nowki nie potrafia przezyc wymiany czy rozladowania akumulatora? > zdarzalo sie slyszec o problemach z imo po wymianie aku, ale to skrajne > przypadki... >> bez przesady.... hehehe, s± auta, w których u¿ytkownik nie jest w stanie wymieniæ akumulatora bez pomocy serwisu, pomijaj±c oczywi¶cie kwestiê niemo¿no¶ci od³±czenia jednego (dwu) bieguna ¿eby co¶ zresetowaæ. Ale bolce do pod³aczenia przewodów rozruchowych (jakby co) s± dostêpne. -- Jarek Marecik |
U¿ytkownik "Blyskacz" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjm3qk$3bi$... > > Tak z mojego podworka - odpiecie aku na dluzej niz 1min skutkuje > przejsciem w tryb awaryjny ukladu sterujacego aktywnym zawieszeniem - auto > ustawia sie na jednej wysokosci i do czasu przeprowadzenia kalibracji nie > dzialaja tryby sportowe... przynajmniej tak mnie uprzedzal poprzedni > wlasciciel, ja poki co nie planuje sie o tym przekonac na wlasnej skorze. > Nie napisales o tym kiedy chwaliles ta marke :) >> te super nowki nie potrafia przezyc wymiany czy rozladowania akumulatora? > zdarzalo sie slyszec o problemach z imo po wymianie aku, ale to skrajne > przypadki... np Fiat Multipla... > > mi tam takie podejscie nie przeszkadza - dzieki temu sporo moich znajomych > zarabia latwe pieniadze... > Czyli w tym przypadku MB naraza uzyszkodnika na niepotrzebne koszty - BMW nie ma problemow z odlaczaniem akumulatora... Picasso |
Adam P³aszczyca pisze:
.. > > W starej sierrze auto siê samo kalibruje. > W starej sierrze masz ESP? |
Pa_blo wrote:
> Nie napisales o tym kiedy chwaliles ta marke :) kazda ma swoje przypadlosci i sekreciki... poza tym ten uklad wystepuje tylko w nowszych Rkach ( pomijam juz fakt, ze to dzielo zewnetrznej firmy) , ktore sa raczej rzadkoscia... ot taka egzotyka. > Czyli w tym przypadku MB naraza uzyszkodnika na niepotrzebne koszty - BMW > nie ma problemow z odlaczaniem akumulatora... Nie bylbym taki pewien... pamietam 850tke ktora gazowalem, po odpieciu aku lajza na wolnych obrotach trzesla sie jak glupia, dopoki nie zapuscilem adaptacji przepustnic... mozliwe ze po jakims czasie doszlaby sama do siebie, jak to czesto bywa z korektami w sterowaniu silnikiem, w kazdym razie odpiecie aku nie wyszlo jej na dobre ;-) Przypuszczam, ze systemy komfortu rowniez sa podatne na akcje z aku, ale upieral sie nie bede, bo bmw nie interesowalo mnie nigdy zbyt mocno. pozdrawiam Blyskacz -- Samochody dziela sie na Volvo i pozostale :-) Volvo V70R 2.5 299KM AWD 03' LPG z "popsuta kierownica" ;) Volvo 850 2.5 170KM 96' LPG |
Dnia Fri, 02 Jan 2009 23:50:57 +0100, Cut napisa³(a):
>> W starej sierrze auto siê samo kalibruje. > W starej sierrze masz ESP? Nie, tylko EEC IV. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ Wywo³ywanie slajdów ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Blyskacz pisze:
> Przypuszczam, ze systemy komfortu rowniez sa podatne na akcje z aku, ale > upieral sie nie bede, bo bmw nie interesowalo mnie nigdy zbyt mocno. > > pozdrawiam Blyskacz > dobra to skoncz juz wciskac te swoje glodne kawalki o historiach ktore wydarzyly sie u ciebie w glowie. poluznila sie kostka pod siedzeniem pasazera, prawdopodobnie podczas wyciagania szczotki do sniegu :] |
K pisze:
> witam, > > koledze wyskoczyl blad SRS, postanowilismy w warunach polowych > zresetowac kompa, ale z uwagi na warunki odlaczylismy tylko minus od > akumulatora. po ponownym podlaczeniu dodatkowo zapalila sie kontrolka > check engine, abs i srs. abs zgasl po przejechaniu kilku metrow, ale > chceck engine i srs swieca sie dalej. malo tego, cos zaczelo pikac co > jakies 10 sekund i nie jest to radio, a dzwiek nie pochodzi z glosnikow > tylko z kratki wentylacyjnej pasazera i pika nawet po wyjeciu kluczyka. > moze wskazowka bedzie tu, ze auto zostalo wyposazone w telefon, ktorego > sluchawka zostala odlaczona (podlaczenie nic nie zmienia). auto > sprowadzone z wloch. > > czy ktos moze przerabial podobny problem i czy odlaczenie rowniez + od > aku moze pomoc ? co prawda inny model spod gwiazdy, ale przeczytaj - problem 2: -- pozdr Adam (AL) TG |
K wrote:
> dobra to skoncz juz wciskac te swoje glodne kawalki o historiach ktore > wydarzyly sie u ciebie w glowie. ja sadzilem, ze Ty tyko nie masz bladego pojecia o elektronice samochodowej a tymczasem Ty po prostu debil jestes. > poluznila sie kostka pod siedzeniem > pasazera, prawdopodobnie podczas wyciagania szczotki do sniegu :] i poluzowana kostka od ukladu srs wywala check engine ? sam nie wiesz o czym piszesz... Blyskacz -- Samochody dziela sie na Volvo i pozostale :-) Volvo V70R 2.5 299KM AWD 03' LPG z "popsuta kierownica" ;) Volvo 850 2.5 170KM 96' LPG |
U¿ytkownik "Blyskacz" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjmhni$r91$... >K wrote: > >> dobra to skoncz juz wciskac te swoje glodne kawalki o historiach ktore >> wydarzyly sie u ciebie w glowie. > ja sadzilem, ze Ty tyko nie masz bladego pojecia o elektronice > samochodowej a tymczasem Ty po prostu debil jestes. > >> poluznila sie kostka pod siedzeniem pasazera, prawdopodobnie podczas >> wyciagania szczotki do sniegu :] > i poluzowana kostka od ukladu srs wywala check engine ? > sam nie wiesz o czym piszesz... > > Blyskacz A czego mozna sie spodziewaæ po osobie, która odpina aku zdejmuj±c JEDN¡ kleme. -- pozdrawiam kml |
kml pisze:
> A czego mozna sie spodziewaæ po osobie, która odpina aku zdejmuj±c JEDN¡ > kleme. A to nie wystarcza do przerwania obwodu? Z punktu "widzenia" elektryki samochodowej nie ma znaczenia czy odpiêta jest jedna czy obie. -- Grzegorz Joñca GG: 7366919 JID: Szara ReniaM 1.4 E7J PMS-edycja limitowana ;) PMS+PJS*+pM-W+P+:+X++L+B+M+Z++TW-CB++ASB+ |
U¿ytkownik "Grejon" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjn5bq$qi4$... > kml pisze: > >> A czego mozna sie spodziewaæ po osobie, która odpina aku zdejmuj±c >> JEDN¡ kleme. > > A to nie wystarcza do przerwania obwodu? Z punktu "widzenia" elektryki > samochodowej nie ma znaczenia czy odpiêta jest jedna czy obie. Szczerze, dla mnie pojêcie "odpiêcie aku" jest równoznaczne ze zdjêciem obydwu klem, ew czyszczeniem, za³o¿eniem i posmarowaniem smarem miedziowym ;) Poza tym w skomplikowanych samochodach warto sekundê pomy¶leæ przed "twardym resetem" i wiem to chocia¿ nie mam samochodu nawalonego elektronik±. -- pozdrawiam kml |
> Ju¿ w starym W210 od³±czenie aku poci±ga za sob± konieczno¶æ kalibracji
> kilku elementów. jak to przy silniku sterowanego elektronika, ale we wszystkich znanych mi samochodach nastepuje to automatycznie po jakims tam czasie/dystansie przejechanym(np 30 km). pomijam takie oczywiste rzeczy ktore moga nie zostac zapamietane jak kod do radia, pamiec foteli, ustawienia el. szyb itd itp -- pzdr piotrek |
Blyskacz pisze:
> K wrote: > >> dobra to skoncz juz wciskac te swoje glodne kawalki o historiach ktore >> wydarzyly sie u ciebie w glowie. > ja sadzilem, ze Ty tyko nie masz bladego pojecia o elektronice > samochodowej a tymczasem Ty po prostu debil jestes. > >> poluznila sie kostka pod siedzeniem pasazera, prawdopodobnie podczas >> wyciagania szczotki do sniegu :] > i poluzowana kostka od ukladu srs wywala check engine ? > sam nie wiesz o czym piszesz... > > Blyskacz > oczywiscie byles na miejscu i wszystko widziales. EOT |
Blyskacz wrote:
> Odlanczanie aku we wspolczesnym samochodzie to jeden z najprostszych > sposobow na zapewnienie sobie "rozrywki" ;-) co robienie????? -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic £odzi |
zkruk [Lodz] wrote:
> co robienie????? > sorki,odlaczanie... a poza tym to czepiasz sie ;) pozdrawiam Blyskacz -- Samochody dziela sie na Volvo i pozostale :-) Volvo V70R 2.5 299KM AWD 03' LPG z "popsuta kierownica" ;) Volvo 850 2.5 170KM 96' LPG |
kml pisze:
> > Szczerze, dla mnie pojêcie "odpiêcie aku" jest równoznaczne ze zdjêciem > obydwu klem, ew czyszczeniem, za³o¿eniem i posmarowaniem smarem > miedziowym ;) > > Poza tym w skomplikowanych samochodach warto sekundê pomy¶leæ przed > "twardym resetem" i wiem to chocia¿ nie mam samochodu nawalonego > elektronik±. > > Smarowanie klem smarem miedziowym...? |
U¿ytkownik "Nex@pl" <"nex[wytnij_to]"@o2.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjoleh$5dp$.neostrada.pl... > kml pisze: > >> >> Szczerze, dla mnie pojêcie "odpiêcie aku" jest równoznaczne ze zdjêciem >> obydwu klem, ew czyszczeniem, za³o¿eniem i posmarowaniem smarem >> miedziowym ;) >> >> Poza tym w skomplikowanych samochodach warto sekundê pomy¶leæ przed >> "twardym resetem" i wiem to chocia¿ nie mam samochodu nawalonego >> elektronik±. >> >> > > Smarowanie klem smarem miedziowym...? Tak, dok³adnie psikniêciem na wierzch sprayem miedziowym po przykrêceniu przewodów do klem. -- pozdrawiam kml |
U¿ytkownik "kml" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjq8sg$5vl$... > > > Tak, dok³adnie psikniêciem na wierzch sprayem miedziowym po przykrêceniu > przewodów do klem. > W jakim celu? Zawsze myslalem, ze smar miedziowy stosuje sie tam gdzie sa wysokie temperatury, zeby np gwinty nie zapiekaly... Na klemy stosowalo sie kiedys wazeline aby nie korodowaly od oparow... No ale ja mlody jestem i moze malo wiem... Picasso |
U¿ytkownik "Blyskacz" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjm70v$im5$... > > Nie bylbym taki pewien... pamietam 850tke ktora gazowalem, po odpieciu aku > lajza na wolnych obrotach trzesla sie jak glupia, dopoki nie zapuscilem > adaptacji przepustnic... mozliwe ze po jakims czasie doszlaby sama do > siebie, jak to czesto bywa z korektami w sterowaniu silnikiem, w kazdym > razie odpiecie aku nie wyszlo jej na dobre ;-) > Przypuszczam, ze systemy komfortu rowniez sa podatne na akcje z aku, ale > upieral sie nie bede, bo bmw nie interesowalo mnie nigdy zbyt mocno. > E34, E39, E53 i E60 nie maja problemow z odpinaniem aku, w E39 po odpieciu aku raz sie centralny zawiesil ale po ponownym odpieciu wrocilo wszystko do normy Picasso |
U¿ytkownik "Pa_blo" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjqbo5$ael$.neostrada.pl... > W jakim celu? > Zawsze myslalem, ze smar miedziowy stosuje sie tam gdzie sa wysokie > temperatury, zeby np gwinty nie zapiekaly... > Na klemy stosowalo sie kiedys wazeline aby nie korodowaly od oparow... > No ale ja mlody jestem i moze malo wiem... Smar miedziowy dobrze zabezpiecza, a wersja w sprayu pozwala na na³o¿enie cienkiej warstwy. -- pozdrawiam kml |
U¿ytkownik "kml" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:gjn9qr$dln$... > >>> A czego mozna sie spodziewaæ po osobie, która odpina aku zdejmuj±c JEDN¡ >>> kleme. >> >> A to nie wystarcza do przerwania obwodu? Z punktu "widzenia" elektryki >> samochodowej nie ma znaczenia czy odpiêta jest jedna czy obie. > > Szczerze, dla mnie pojêcie "odpiêcie aku" jest równoznaczne ze zdjêciem > obydwu klem, ew czyszczeniem, za³o¿eniem i posmarowaniem smarem miedziowym > ;) A dla mnie odpiêcie aku jest równowa¿ne ze zdjêciem zabezpieczenia przypinaj±cego go do podstawy. Zciagniêcie klem jest roz³±czeniem obwodu zasilania g³ównego pojazdu. Przestañcie wreszcie siê o¶mieszac... Pozdrofka -- Irokez |
U¿ytkownik "Irokez" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gjqet6$sa8$.neostrada.pl... > U¿ytkownik "kml" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:gjn9qr$dln$... >> >>>> A czego mozna sie spodziewaæ po osobie, która odpina aku zdejmuj±c >>>> JEDN¡ kleme. >>> >>> A to nie wystarcza do przerwania obwodu? Z punktu "widzenia" elektryki >>> samochodowej nie ma znaczenia czy odpiêta jest jedna czy obie. >> >> Szczerze, dla mnie pojêcie "odpiêcie aku" jest równoznaczne ze zdjêciem >> obydwu klem, ew czyszczeniem, za³o¿eniem i posmarowaniem smarem >> miedziowym ;) > > A dla mnie odpiêcie aku jest równowa¿ne ze zdjêciem zabezpieczenia > przypinaj±cego go do podstawy. > Zciagniêcie klem jest roz³±czeniem obwodu zasilania g³ównego pojazdu. > > Przestañcie wreszcie siê o¶mieszac... > > Pozdrofka No i wszystko popsu³e¶, ju¿ nie bêdzie ¶miesznie :( -- pozdrawiam kml |
Piotrek pisze:
>> Ju¿ w starym W210 od³±czenie aku poci±ga za sob± konieczno¶æ kalibracji >> kilku elementów. > > jak to przy silniku sterowanego elektronika, ale we wszystkich znanych mi > samochodach nastepuje to automatycznie po jakims tam czasie/dystansie > przejechanym(np 30 km). > pomijam takie oczywiste rzeczy ktore moga nie zostac zapamietane jak kod do > radia, pamiec foteli, ustawienia el. szyb itd itp > Punkty skrajne skrêtu, automat podnoszenia szyb, mo¿e co¶ jeszcze - tyle trzeba samemu skalibrowaæ w W210. |
> Punkty skrajne skrêtu, automat podnoszenia szyb, mo¿e co¶ jeszcze - tyle
> trzeba samemu skalibrowaæ w W210. z ciekawosci co to punkty skrajne skretu ? i jak sie to ustawia :)? o szybach pisalem, tez mi sie kasuja po odpieciu akumulatora tak czy inaczej nadal jest to na tyle niewiele ze odpiecie akumulatora nie jest proszeniem sie o klopoty :) -- pzdr piotrek |
Hello Blyskacz,
Saturday, January 3, 2009, 7:06:09 PM, you wrote: >> co robienie????? > sorki,odlaczanie... ¯e co? Odlaczanie? To ma co¶ wspólnego z laczami (czasem zwanymi laækami)? > a poza tym to czepiasz sie ;) Ja te¿, leniu ;P -- Best regards, RoMan mailto: PMS++ PJ+ S+ p+ M- W+ P++:+ X++ L++ B++ M+ Z+++ T- W+ CB++ Spam: :) |