![]() |
Alfa 145 1.6
Witam
Jakie sa opinie o tych jednostkach napedowych? Bede zmienial naped w jednym pojezdzie i taka jednostka jest rozwazana. Chodzi o silnik i skrzynie. Rocznik dawcy 96. -- Pozdrawiam MarcinJM gg: 978510, marcinjm()op.pl |
Re: Alfa 145 1.6
On 28 Wrz, 08:06, MarcinJM <> wrote:
> Witam > Jakie sa opinie o tych jednostkach napedowych? Bede zmienial naped w > jednym pojezdzie i taka jednostka jest rozwazana. > Chodzi o silnik i skrzynie. Rocznik dawcy 96. Fiatowski 1.6 16v 103KM? Pilnowac wymiany paska rozrzadu, pilnowac poziomu oleju i nie powinno byc zadnych problemow o ile jest sprawny ten co kupujesz. Te silniki robia i po 400tys i wiecej - z tego co wypisuja na forum fiatowym to jest bezusterkowy i trwaly w odroznieniu od np 1.4. i tani w obsludze w odroznieniu od pieciocylindrowego 2.0 (klopotliwa wymiana rozrzadu) Jak na wolnossacy 1.6 jest mocny, dosyc elastyczny i sporo pali (~10 w miescie). Mam taki we fiacie z 1997r. jezdzi mi toto dzien w dzien bez zadnych problemow na benzynie i na gazie II gen. Dolewki oleju robie minimalne (ponizej 1 litra na rok). Uzytkuje 2.5 roku i 40.000 przebiegu, obecnie rzekomo ma 170.000. Nie mialem zadnej usterki zwiazanej z silnikiem, skrzynia czy tez sprzeglem. Co do skrzyni to nie wiem czy w Alfie jest taka sama. Niby bez problemow, ale raz na jakis czas nie chce wejsc wsteczny lub (bardzo rzadko) 1 bieg - ponowne wysprzeglenie i wchodzi. Ze skrzyni ani z silnika nic nie kapie (stale miejsce parkingowe na betonie - byloby widac plamy a nic nie ma) |
Uzytkownik "choczsz" <> napisal w wiadomosci
news:... > On 28 Wrz, 08:06, MarcinJM <> wrote: >> Witam >> Jakie sa opinie o tych jednostkach napedowych? Bede zmienial naped w >> jednym pojezdzie i taka jednostka jest rozwazana. >> Chodzi o silnik i skrzynie. Rocznik dawcy 96. > > Fiatowski 1.6 16v 103KM? W 96 raczej nie. Predzej boxer. A nawet jesli to zwykly silnik, to i tak TwinSpark 120 KM bodajze. |
W dniu 2010-09-28 11:21, Cavallino pisze:
> Uzytkownik "choczsz" <> napisal w wiadomosci > news:... >> On 28 Wrz, 08:06, MarcinJM <> wrote: >>> Witam >>> Jakie sa opinie o tych jednostkach napedowych? Bede zmienial naped w >>> jednym pojezdzie i taka jednostka jest rozwazana. >>> Chodzi o silnik i skrzynie. Rocznik dawcy 96. >> >> Fiatowski 1.6 16v 103KM? > > W 96 raczej nie. > Predzej boxer. > > A nawet jesli to zwykly silnik, to i tak TwinSpark 120 KM bodajze. Boxer oczywiscie, zapomnielem napisac. Mam slabosc do boxerow :) -- Pozdrawiam MarcinJM gg: 978510, marcinjm()op.pl |
U¿ytkownik "MarcinJM" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:
>>> Fiatowski 1.6 16v 103KM? >> >> W 96 raczej nie. >> Predzej boxer. >> >> A nawet jesli to zwykly silnik, to i tak TwinSpark 120 KM bodajze. > > Boxer oczywiscie, zapomnielem napisac. Mam slabosc do boxerow :) Ja te¿ kiedy¶ mia³em. Ale serwis rozwali³ mi nowiutkiego 1.4 w 146 do tego stopnia, ¿e z wakacji wróci³em poci±giem. W ci±gu 1,5 roku auto zaliczy³o dwie wymiany bloku silnika. |
On Tue, 28 Sep 2010 19:09:17 +0200, MarcinJM <>
wrote: > Boxer oczywiscie, zapomnielem napisac. Mam slabosc do boxerow :) Nie wiem na ile to wynika z g³upoty/lamerstwa mechaników/w³a¶cicieli (np. brak osiowania bloku w trakcie remontu), a na ile z jako¶ci tej konstrukcji, ale spodoba³a mi siê opowie¶æ o dokrêcaniu, a nastêpnie popuszczaniu pokrywek panewek g³ównych, ¿eby wa³ siê w ogóle chcia³ obracaæ ;) Jak chcesz mieæ wzglêdnie niezawodnego boksera, to we¼ Subaru. r. -- __________________________________________________ _______________ robert rêdziak e36/5 323ti mailto:giekao-at-gmail-dot-com I hope they don't fart at Greenpeace. That's bad for Gaia. |
U¿ytkownik "MarcinJM" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:i7s0lh$crl$.pl... > Jakie sa opinie o tych jednostkach napedowych? Bede zmienial > naped w jednym pojezdzie i taka jednostka jest rozwazana. To ta gdzie wariator trzeba zmieniac czesciej niz pasek ? J. |
On Wed, 29 Sep 2010 11:39:16 +0200, J.F.
<.pl> wrote: > To ta gdzie wariator trzeba zmieniac czesciej niz pasek ? Ta by³a pó¼niej. A poza tym to nie jest prawda. Pasek zmienia³o siê wraz z wariatorem, tylko ten ostatni wyznacza³ okresy wymian ;) r. -- __________________________________________________ _______________ robert rêdziak e36/5 323ti mailto:giekao-at-gmail-dot-com I hope they don't fart at Greenpeace. That's bad for Gaia. |
W dniu 2010-09-29 11:45, Robert Rêdziak pisze:
> On Wed, 29 Sep 2010 11:39:16 +0200, J.F. > <.pl> wrote: > >> To ta gdzie wariator trzeba zmieniac czesciej niz pasek ? > > Ta by³a pó¼niej. A poza tym to nie jest prawda. Pasek zmienia³o > siê wraz z wariatorem, tylko ten ostatni wyznacza³ okresy wymian > ;) A tam, czsami wystarczy zestaw naprawczy za 12zl :> -- Karolek |
U¿ytkownik "J.F." <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci
news:i7v1fq$md3$.pl... > U¿ytkownik "MarcinJM" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:i7s0lh$crl$.pl... >> Jakie sa opinie o tych jednostkach napedowych? Bede zmienial naped w >> jednym pojezdzie i taka jednostka jest rozwazana. > > To ta gdzie wariator trzeba zmieniac czesciej niz pasek ? Nie, to boxer. |