![]() |
Niewa¿ne ubezpieczenie OC przy zakupie auta
Jest do kupienia auto, ale. :)
Trzy miesi±ce temu autko kupi³ B od A B nie przerejestrowa³ autka i nie ubezpieczy³ autka. Na dodatek tydzieñ temu skoñczy³o siê OC które dosta³ od A. Obecnie B chce sprzedaæ autko. Jakie dokumenty powinienem dostaæ od B? (umowa kupna pomiêdzy A i B? co¶ jeszcze?) Co muszê zrobiæ ¿eby móc przyjechaæ legalnie na ko³ach autkiem? (inaczej jak szybko kupiæ OC?) pzdr Piotr |
Re: Niewa¿ne ubezpieczenie OC przy zakupie auta
> Co muszê zrobiæ ¿eby móc przyjechaæ legalnie na ko³ach autkiem? (inaczej > jak > szybko kupiæ OC?) B musi ubezpieczyæ OC inaczej nie sprzeda, a jak uda mu siê sprzedaæ to kupuj±cy nie zarejestruje auta bez wa¿nego OC A zapewne w wydziale komunikacji wyrejestrowa³ (ja tak zrobi³em) i z tym podbitym papierem poinformowa³em ubezpieczyciela (wys³a³em fax) o sprzeda¿y samochodu. |
P.H. w <news:gob2o2$jrj$>:
> Jest do kupienia auto, ale. :) > Trzy miesi±ce temu autko kupi³ B od A > B nie przerejestrowa³ autka i nie ubezpieczy³ autka. Na dodatek tydzieñ temu > skoñczy³o siê OC które dosta³ od A. > Obecnie B chce sprzedaæ autko. > Jakie dokumenty powinienem dostaæ od B? (umowa kupna pomiêdzy A i B? co¶ > jeszcze?) Karta pojazdu, je¿eli by³a wydana, dowód rejestracyjny, polisê OC > Co muszê zrobiæ ¿eby móc przyjechaæ legalnie na ko³ach autkiem? (inaczej jak > szybko kupiæ OC?) Mo¿e ten pojazd ma OC (je¿eli poprzednie zosta³o op³acone w ca³o¶ci, to automatycznie zosta³a nawi±zana nowa umowa) -- Tomasz Nycz [priv-->>X-Email] |
U¿ytkownik "Wies³aw" <.pl> napisa³ w wiadomoœci news:gob3ng$8f3$.pl... > >> Co muszê zrobiæ ¿eby móc przyjechaæ legalnie na ko³ach autkiem? (inaczej >> jak >> szybko kupiæ OC?) > B musi ubezpieczyæ OC inaczej nie sprzeda, a jak uda mu siê sprzedaæ to > kupuj±cy nie zarejestruje auta bez wa¿nego OC > A zapewne w wydziale komunikacji wyrejestrowa³ (ja tak zrobi³em) i z tym > podbitym papierem poinformowa³em ubezpieczyciela (wys³a³em fax) o > sprzeda¿y samochodu. te¿ mi siê wydaje ¿e A wyrejestrowa³ i wypowiedzia³ umowê OC B t³umaczy ¿e ¿aden zak³ad ubezpieczeñ do niego nie dzwoni³ (a w przypadku innych samochodów dzwonili) -dziwna logika ale tak mówi³ :)) czyli sytuacja w której ja (nawet przed kupnem) idê do ubezpieczyciela bez poprzedniej polisy (albo z polis¹ zakoñczon¹) i mówiê, ¿e chcê wykupiæ OC nie przejdzie?? potem z moj¹ polis¹ OC i umow¹ A-B i umow¹ B-C idê rejestorwaæ... ?? |
> Mo¿e ten pojazd ma OC (je¿eli poprzednie zosta³o op³acone w ca³o¶ci, > to automatycznie zosta³a nawi±zana nowa umowa) > mo¿e tak byæ. pytanie czy zak³ad ubezpieczeñ udzeli takiej odpowiedzi np na telefon i na ile ona bêdzie wi±¿±ca inna sprawa jak zmusiæ A ¿eby zap³aci³ zaleg³± sk³adkê? a mo¿e to ja musia³bym zap³aciæ zaleg³± sk³adkê + bie¿±c±?? |
Wies³aw w <news:gob3ng$8f3$.pl>:
>> Co muszê zrobiæ ¿eby móc przyjechaæ legalnie na ko³ach autkiem? (inaczej >> jak >> szybko kupiæ OC?) > B musi ubezpieczyæ OC inaczej nie sprzeda, Bajki wa¶æ opowiadasz > a jak uda mu siê sprzedaæ to > kupuj±cy nie zarejestruje auta bez wa¿nego OC Wtedy kupuj±cy ma obowi±zek ubezpieczyæ w dniu nabycia. > A zapewne w wydziale komunikacji wyrejestrowa³ (ja tak zrobi³em) i z tym > podbitym papierem poinformowa³em ubezpieczyciela (wys³a³em fax) o sprzeda¿y > samochodu. To zez³omowa³e¶ (i wyrejestrowa³e¶), czy sprzeda³e¶ (i poinformowa³e¶ WK i TU o tym fakcie)? -- Tomasz Nycz [priv-->>X-Email] |
P.H. w <news:gob4i2$r3b$>:
>> Mo¿e ten pojazd ma OC (je¿eli poprzednie zosta³o op³acone w ca³o¶ci, >> to automatycznie zosta³a nawi±zana nowa umowa) >> > mo¿e tak byæ. pytanie czy zak³ad ubezpieczeñ udzeli takiej odpowiedzi np na > telefon i na ile ona bêdzie wi±¿±ca Ale po co pytaæ sie TU? Tych informacji powinien udzieliæ sprzedaj±cy. > inna sprawa jak zmusiæ A ¿eby zap³aci³ zaleg³± sk³adkê? a mo¿e to ja > musia³bym zap³aciæ zaleg³± sk³adkê + bie¿±c±?? Je¿eli co¶ siê TU nale¿a³o za okres przed nabyciem to jest problem TU i sprzedaj±cego. -- Tomasz Nycz [priv-->>X-Email] |
P.H. w <news:gob4fc$qm9$>:
> te¿ mi siê wydaje ¿e A wyrejestrowa³ i wypowiedzia³ umowê OC A nie móg³ wypowiedzieæ OC, móg³ to zrobiæ B. -- Tomasz Nycz [priv-->>X-Email] |
U¿ytkownik "P.H." <ktos@gdzies.w.sieci> napisa³ w wiadomo¶ci news:gob4i2$r3b$... > >> Mo¿e ten pojazd ma OC (je¿eli poprzednie zosta³o op³acone w ca³o¶ci, >> to automatycznie zosta³a nawi±zana nowa umowa) >> > mo¿e tak byæ. pytanie czy zak³ad ubezpieczeñ udzeli takiej odpowiedzi np > na telefon i na ile ona bêdzie wi±¿±ca > inna sprawa jak zmusiæ A ¿eby zap³aci³ zaleg³± sk³adkê? a mo¿e to ja > musia³bym zap³aciæ zaleg³± sk³adkê + bie¿±c±?? A kto by³ w³ascicielem pojazdu w momencie gdy skoñczy³a sie umowa OC? Je¿eli B to on powinien podpisaæ nowa umowê , b±ed¼ op³aciæ za kontynuacje starej. A ju¿ niczego nie musi op³acaæ - sprzeda³ samochód a wraz z nim umowê OC. I ma na to papier. |
U¿ytkownik "TomN" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > P.H. w <news:gob4fc$qm9$>: > >> te¿ mi siê wydaje ¿e A wyrejestrowa³ i wypowiedzia³ umowê OC > > A nie móg³ wypowiedzieæ OC, móg³ to zrobiæ B. > nie zrobi³ ale polisa siê skoñczy³a czyli obowi±zek OC (d³ug za okres od koñca piolisy do dzi¶) ci±¿y na B?? |