![]() |
Wymiana sprzêg³a
Witam Mam dzi¶ zamiar wymienic sprzêg³o w seacie toledo tdi 1,9 110 Km, choæ
w tym aucie wymienia³em ju¿ bardzo du¿o ró¿nych rzeczy ale sprzêg³a nie Moze podacie jakie¶ cenne wskazówki jak sie za to zabraæ by posz³o sprawnie i szybko |
Re: Wymiana sprzêg³a
Podstawa to kana³ a najlepiej podno¶nik ¿eby podnie¶æ ca³e auto pracuje
siê wtedy sporo lepiej. Dwumas jest sprawny? Bo je¶li nie to warto go odrazu wymieniæ. -- krzysiek82 |
dwumas sprawny
kana³ jest d³ugi szeroki w ogrzewanym gara¿u a kolejno¶æ demonata¿u co najpierw wykrêciæ trzeba silnik popuszczaæ na poduszkach ? U¿ytkownik "krzysiek82" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:go0sm3$go9$.neostrada.pl... > Podstawa to kana³ a najlepiej podno¶nik ¿eby podnie¶æ ca³e auto pracuje > siê wtedy sporo lepiej. Dwumas jest sprawny? Bo je¶li nie to warto go > odrazu wymieniæ. > > -- > krzysiek82 |
jowar pisze:
> dwumas sprawny > kana³ jest d³ugi szeroki w ogrzewanym gara¿u > > a kolejno¶æ demonata¿u co najpierw wykrêciæ > > trzeba silnik popuszczaæ na poduszkach ? Nie pamiêtam jak jest w toledo, w golfie 3 po prostu wyci±gn±³em skrzyniê przy okazji wymienia³em dwumas oraz uszczelnienia po stronie silnika i skrzyni bo siê poci³o. -- krzysiek82 |
U¿ytkownik "krzysiek82" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:go10m5$q8v$.neostrada.pl... > jowar pisze: >> dwumas sprawny >> kana³ jest d³ugi szeroki w ogrzewanym gara¿u >> >> a kolejno¶æ demonata¿u co najpierw wykrêciæ >> >> trzeba silnik popuszczaæ na poduszkach ? > > Nie pamiêtam jak jest w toledo, w golfie 3 po prostu wyci±gn±³em skrzyniê > przy okazji wymienia³em dwumas oraz uszczelnienia po stronie silnika i > skrzyni bo siê poci³o. > > -- > krzysiek82 w³asnie tego nie wiem czy j± wydzieraæ ca³kiem czy tylko odsun±æ |
jowar pisze:
> U¿ytkownik "krzysiek82" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:go10m5$q8v$.neostrada.pl... >> jowar pisze: >>> dwumas sprawny >>> kana³ jest d³ugi szeroki w ogrzewanym gara¿u >>> >>> a kolejno¶æ demonata¿u co najpierw wykrêciæ >>> >>> trzeba silnik popuszczaæ na poduszkach ? >> Nie pamiêtam jak jest w toledo, w golfie 3 po prostu wyci±gn±³em skrzyniê >> przy okazji wymienia³em dwumas oraz uszczelnienia po stronie silnika i >> skrzyni bo siê poci³o. >> >> -- >> krzysiek82 > > w³asnie tego nie wiem czy j± wydzieraæ ca³kiem czy tylko odsun±æ > > To zale¿y ile masz tam miejsca. Aczkolwiek, je¿eli masz j± odsuwaæ, to niewiele wiêcej pracy kosztuje ciê jej ca³kowite wyjêcie :) Zwróæ uwagê na zawieszenie silnika, w takim np escorcie, dwie poduchy trzymaj± skrzyniê, a tylko jedna silnik, jak ¼le zabezpieczysz silnik, to wszystko ci siê w cholere urwie :) Pamiêtaj o dobrym wycentrowaniu tarczy! - najlepiej do tego celu mieæ jaki¶ stary, pasuj±cy wa³ek sprzêg³owy. |
jowar pisze:
> w³asnie tego nie wiem czy j± wydzieraæ ca³kiem czy tylko odsun±æ > > Je¶li jest miejsce to odci±gn±æ wystarczy, ale pomiêdzy pod³u¿nicami jest tyle miejsca co w golfie mk2 wiec raczej wyci±gn±æ. Odkrêcasz pó³o¶ki, trzeba mieæ dobry klucz bo inaczej mo¿na uszkodziæ ¶ruby potem bêdzie ciê¿ko siê do tego zabraæ. Odpinasz wszystkie linki odkrêcasz od poduszek i od silnika zanim jednak odkrêcisz podstaw co¶ pod silnik. -- krzysiek82 |
Mnie najwiêcej czasu zajê³o odkrêcenie pó³osiek od skrzyni ;d bo mia³em
klucze topexa. -- krzysiek82 |
> Witam Mam dzi¶ zamiar wymienic sprzêg³o w seacie toledo tdi 1,9 110 Km, choæ
> w tym aucie wymienia³em ju¿ bardzo du¿o ró¿nych rzeczy ale sprzêg³a nie > Moze podacie jakie¶ cenne wskazówki jak sie za to zabraæ by posz³o sprawnie > i szybko > proszê odebraæ pocztê, pozdrawiam -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |