![]() |
Pytanie - Toyota Corolla D4D 2006 Silver Line (Diesel)
Witam.
Mam ma³e pytanie. Czy autko wymienione w temacie to wersja turbo? Nie mogê siê nigdzie dokopaæ, a nie chcia³bym kupowaæ auta z turbin±. Maciek |
Re: Pytanie - Toyota Corolla D4D 2006 Silver Line (Diesel)
Dnia Fri, 20 Feb 2009 13:03:35 -0800 (PST), MaGorEc napisa³(a):
> Czy autko wymienione w temacie to wersja turbo? Nie mogê siê nigdzie > dokopaæ, a nie chcia³bym kupowaæ auta z turbin±. Nie wiem, w czym przeszkadza Ci turbina, ale chyba nie ma wspó³czesnego diesla bez sprê¿arki. Diesle kochaj± powietrze, du¿o powietrza. Mo¿e byæ turbo-sprê¿arka, mo¿e byæ sprê¿arka napêdzana paskiem , kiedy¶ trafia³y siê comprexy (Opel, Mazda), ale zawsze diesel ma co¶, co pompuje mu dodatkowe powietrze. Czasy prostych jak cep klekotów minê³y bezpowrotnie. O D4D masz tutaj: -- Pozdrawiam, Przemek |
MaGorEc pisze:
> Witam. > Mam ma³e pytanie. > Czy autko wymienione w temacie to wersja turbo? Nie mogê siê nigdzie > dokopaæ, a nie chcia³bym kupowaæ auta z turbin±. > > Maciek Tak, D4D to turbo (s± pojemno¶ci 2,0 i 1,4). A powiedz mi jaka typowa osobówka '06 diesel jest bez turbo? Chyba tylko VW robi³ takie wynalazki (1,9 SDI Octavia, Polo, Fabia, Golf, Toledo, Caddy i co tam jeszcze d³ubi±). Pozdr -- L E P E K Pruszcz Gdañski no_spam/maupa/poczta/kropka/fm Toyota Corolla 1.3 sedan '97 Hyundai Atos 0.9 nanovan '00 |
On 20 Lut, 22:36, Przemys³aw Bernat <> wrote:
> > Nie wiem, w czym przeszkadza Ci turbina, ale chyba nie ma wspó³czesnego > diesla bez sprê¿arki. Diesle kochaj± powietrze, du¿o powietrza. Mo¿e byæ > turbo-sprê¿arka, mo¿e byæ sprê¿arka napêdzana paskiem , kiedy¶ trafia³y siê > comprexy (Opel, Mazda), ale zawsze diesel ma co¶, co pompuje mu dodatkowe > powietrze. Czasy prostych jak cep klekotów minê³y bezpowrotnie. O D4D masz > tutaj: > > -- > Pozdrawiam, > > Przemek Dziêki za informacjê. Co do mojej niechêci do sprê¿arek... Mam taki nawyk gdy¿ u¿ytkujê star± Corollê i jestem zachwycony bezawaryjno¶ci± auta. S³ysza³em, ¿e turbo bywa do¶æ s³abym elementem w silnikach wysokoprê¿nych. Prawda to? Obym siê myli³ :-) Pozdrawiam Maciek |
> Dziêki za informacjê. > Co do mojej niechêci do sprê¿arek... Mam taki nawyk gdy¿ u¿ytkujê > star± Corollê i jestem zachwycony bezawaryjno¶ci± auta. S³ysza³em, ¿e > turbo bywa do¶æ s³abym elementem w silnikach wysokoprê¿nych. Prawda > to? Obym siê myli³ :-) KLuczowym slowem jest tutaj "star±" :) "Nowoczesne" diesle maja wieeeeeele elementów, ktore powoduja ze ich awaryjnosc jest taka a nie inna - a turbo jest tylko jednym z nich - niekoniecznie najczê¶ciej zawodz±cym. Generalnie w tych dzisiejszych dieslach panuje zasada "jak sie dba tak sie ma" :) -- PozdrawiAM! volvo S60D5 |
On 21 Lut, 14:12, Arek M <> wrote:
> > Generalnie w tych dzisiejszych dieslach panuje zasada "jak sie dba tak > sie ma" :) A powiedz mi co¶ o tym "dba". Bo, ¿e dobry olej na czas + oryginalne filtry to wiem. Co jeszcze? Pamiêtam te¿ o tym ¿eby nie gasiæ auta bezpo¶rednio po je¼dzie. S± jakie¶ procedury dodatkowe? Sprawdzanie czego¶? Pilnowanie jakiego¶ elementu? W starym aucie pilnowa³em tylko paliwa, oleju, korozji i paska rozrz±du :-) Pozdrawiam Maciek |
Dnia Sun, 22 Feb 2009 02:26:34 -0800 (PST), MaGorEc napisa³(a):
> A powiedz mi co¶ o tym "dba". Bo, ¿e dobry olej na czas + oryginalne > filtry to wiem. Co jeszcze? Pamiêtam te¿ o tym ¿eby nie gasiæ auta > bezpo¶rednio po je¼dzie. S± jakie¶ procedury dodatkowe? Sprawdzanie > czego¶? Pilnowanie jakiego¶ elementu? W starym aucie pilnowa³em tylko > paliwa, oleju, korozji i paska rozrz±du :-) W D4-D jest ³añcuch, to ci jedna rzecz spada z agendy ;) Ale jest ko³o dwumasowe, które lubi spokojn± eksploatacjê, wysokoci¶nieniowy wtrysk common-rail, który nie lubi nieustannego "pa³owania" z gazem do dechy, no i ta turbina, której nie s³u¿y odcinanie ci¶nienia oleju gdy jest mocno rozgrzana/rozpêdzona. Poza tym zdarzaj± siê przypadki szybkiego ubywania oleju, ale to chyba tak¿e wi±¿e siê ze stylem jazdy (w którym¶ z ostatnich autoszmat³awców rolka z dieslem 2.0 ¿ar³a im strasznie olej, ale trudno siê dziwiæ, skoro ¶rednie zu¿ycie paliwa im wysz³o 7,5 litra - nie wiem, jak trzeba je¼dziæ tym samochodem, ¿eby tyle zu¿yæ, chyba non-stop na odciêciu, w stylu "zar¿nê siê, sukinsynu!"). Mam identyczny silnik w ciê¿szej przecie¿ avensis i ¶rednio z dwóch lat nie przekraczam 6,0, a maksymalne zu¿ycie z baku mia³em - jeden raz - ponad siedem litrów. Z powodu nagromadzenia jazdy w miejskich korkach. T. |