![]() |
RWD zmiana przyczepno¶ci lewe-prawe przy przyspieszaniu-hamowaniu silnikiem
Kolejna dyskusja trochê teoretyczna ;)
Normalnie problem pewnie nie jest zauwa¿alny, zw³aszcza przy mniejszych mocach. Ale ¿e jest ¶lisko ostatnio, przyczepno¶æ gorsza ni¿ moc, to zacz±³em dr±¿yæ temat i problem jednak jest: - tylny napêd, most (ale przy przednim pewnie problem podobny) - silnik z przodu (ale pewnie problem dotyczy ka¿dego u³o¿enia wzd³u¿nego) - silnik krêci sie w jedn± ustalon± stronê ;) jak to w aucie. - zmiana prêdko¶ci silnika (np przyspieszanie) objawia siê nie tylko obracaniem wa³u w jedn± stronê, ale równie¿ prób± obrócenia (pochylenia) silnika w przeciwn± - to zna i widzi ka¿dy pod mask±, jak przygazuje to siê kiwa ;) Zawieszenie silnika temu przeciwdzia³a i jest ok (chyba ¿e to s± poduszki w maluchu przy skrzyni i zostaj± zerwane ;> ) - zmiana prêdko¶ci (np przyspieszanie) to nie tylko krêcenie wa³em w jedn± stronê - na koñcu wa³u znajduje siê most, który stawia opór (bo opór stawiaj± ko³a, bo opór stawia ca³e auto) - jak most stawia opór to krêcenie wa³em oznacza "próbê krêcenia mostem" (a realnie - jego przechylanie!) - przechylenie mostu (a realnie - zmiana uk³adu buda-most, gdzie jedna strona siê zbli¿a do budy a druga oddala, bo tak usi³uje most wa³ obróciæ, czyli realnie jedna strona auta opada, a druga siê podnosi) powoduje ró¿ne doci±¿enia obu kó³ napêdzanych - ró¿nica w doci±¿aniu kó³ napêdzanych powoduje ró¿nicê w przyczepno¶ci, a co za tym idzie (przy du¿ej mocy/sliskiej nawierzchni) wiêkszy/szybszy po¶lizg jednego ko³a Pomijaj±c systemy elektroniczne z trzyliterowymi skrótami dohamowuj±ce drugim ko³em itp - to jak ten problem jest rozwi±zywany np w takim dragrace, albo w musclecarach z lat 70, które elektroniki mia³y tyle co latarka na 2 paluszki... ? Ja przy >200KM RWD (w kilku autach, ¿eby nie by³o ¿e to problem krzywego auta albo zbie¿no¶ci) nawet na przyczepnej nawierzchni widzê ¿e zawsze "burnout" jest ze znoszeniem w jedn± stronê, a ostre hamowanie silnikiem - zawsze w przeciwn±. To co siê musi dziaæ przy du¿o wiêkszych przyspieszeniach i przy >1000KM ? -- | Bartlomiej Kuzniewski | GG:23319 tel +48 696455098 | |
Re: RWD zmiana przyczepno¶ci lewe-prawe przy przyspieszaniu-hamowaniu silnikiem
BartekK pisze:
> Kolejna dyskusja trochê teoretyczna ;) > w przednionapêdówce te¿ tak jest jako ¿e s± ró¿ne d³ugo¶ci pó³osi napêdowych wychodz±cych ze skrzyni. W wiêkszych mocach (a u mnie nawet przy 116 KM) te¿ to czuæ. znosi w lewo przy przyspieszaniu na niskich biegach to siê chyba nazywa Torque pull -- Maciek "So³tys" Kraków |
"Maciek \"So³tys\"" w <news:gncglf$99c$>:
> BartekK pisze: >> Kolejna dyskusja trochê teoretyczna ;) > w przednionapêdówce te¿ tak jest jako ¿e s± ró¿ne d³ugo¶ci pó³osi napêdowych > wychodz±cych ze skrzyni. W wiêkszych mocach (a u mnie nawet przy 116 KM) te¿ > to czuæ. znosi w lewo przy przyspieszaniu na niskich biegach A w Syrenie to sk±d siê telepanie kierownic± prawo/lewo bra³o... ;P -- Tomasz Nycz [priv-->>X-Email] |
Maciek "So³tys" pisze:
> BartekK pisze: >> Kolejna dyskusja trochê teoretyczna ;) >> > > w przednionapêdówce te¿ tak jest jako ¿e s± ró¿ne d³ugo¶ci pó³osi > napêdowych wychodz±cych ze skrzyni. W wiêkszych mocach (a u mnie nawet > przy 116 KM) te¿ to czuæ. znosi w lewo przy przyspieszaniu na niskich > biegach > > to siê chyba nazywa Torque pull > > Raczej wyje*na jaka¶ tuleja :) -- Cyneq |
> A w Syrenie to sk±d siê telepanie kierownic± prawo/lewo bra³o... ;P
Z luzów na przegubach homokinetycznych... pozdr. Radek |
Si³y siê znosz±, z taka sam± si³± dzia³a most na budê jak silnik na bude
(tylko o przeciwnym zwrocie). Jedynie co, to duda (nadwozie/rama) jest skrêcana. Pozdrawiam. |
Radion pisze:
>> A w Syrenie to sk±d siê telepanie kierownic± prawo/lewo bra³o... ;P > > Z luzów na przegubach homokinetycznych... A syrena nie miala czasem kardanow? Nie wiem, ale cos mi sie kolacze, ze cos takiego widzialem. -- Pozdrawiam MarcinJM |
U¿ytkownik "MarcinJM" <> napisa³ > > A syrena nie miala czasem kardanow? > Nie wiem, ale cos mi sie kolacze, ze cos takiego widzialem. > > Przy skrzyni byly krzyzaki, a przy kolach przeguby zawiasowe. Zasada ich dzialania byla taka sama jak krzyzakow, tak wiec nie byly to przeguby rownobiezne. Byla to kopia rozwiazania zastosowanego jeszcze przed wojna przez DKW. Pozdr -- Hinek |