![]() |
Akumulator - czy da sie uratowaæ?
Pad³ akumulator jak byly te mrozy niedawno i tak sobie poleza³ roz³adowany
ze 2 tygodnie. Pytanie czy ma szanse sie podnie¶æ i dzia³aæ normalnie? Oczywiscie mam na mysli naladowanie go i pozniejsza eksploatacje. Czy tez raczej ogladac sie juz za nowym akumulatorem? Dodam ze akumulator byl firmy Varta nie wiem ile mial lat, ale chyba nie byl stary (2- 3 lata) i w lato dzialal dobrze, choc mysle ze ciagle byl niedo³adowany z powodu krótkich odcinków jazdy. pozdrawiam sofu |
Re: Akumulator - czy da sie uratowaæ?
"sofu" gl1rtg$hjm$.atman.pl > Pad³ akumulator jak byly te mrozy niedawno i tak sobie poleza³ roz³adowany ze 2 tygodnie. Mnie kiedy¶ poradzono ³adowanie niskim pr±dem -- pomog³o, a akumulator nie dawa³ siê na³adowaæ alternatorem. Mam 72 Ah i ³adowa³em paroma amperami ponad dobê. Teraz od czasu do czasu ³aduje amperem lub dwoma przez pare dni. :) W³a¶nie teraz ³aduje siê ze 30 godzin. Zaraz sprawdzê, czy nie spali³ siê. ;) -- .`'.-. ._. .-. .'O`-' ., ; o.' eneuel@@gmail.com '.O_' `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;. . .;\|/.... |
sofu wrote:
> Pad³ akumulator jak byly te mrozy niedawno i tak sobie poleza³ roz³adowany > ze 2 tygodnie. > Pytanie czy ma szanse sie podnie¶æ i dzia³aæ normalnie? Jak nie zamarz³, to ³adowanie mo¿liwie ma³ym pr±dem mo¿liwie d³ugo powinno postawiæ go na nogi. Jak zamarz³ i lód porozsadza³ ¿elastwo w drobny mak - niewiele da siê zdzia³aæ. Typowo po zamro¿eniu ¿elastwo siê rozsypie i pozwiera cele. Ale pewnie nie by³ roz³adowany totalnie do zera, wiêc raczej mu siê nie zamarz³o. :) Powodzenia! S. |
U¿ytkownik "sofu" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:gl1rtg$hjm$.atman.pl... > Pad³ akumulator jak byly te mrozy niedawno i tak sobie poleza³ > roz³adowany > ze 2 tygodnie. > Pytanie czy ma szanse sie podnie¶æ i dzia³aæ normalnie? Ma szanse J. |
U¿ytkownik "sofu" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:gl1rtg$hjm$.atman.pl... > Pad³ akumulator jak byly te mrozy niedawno i tak sobie poleza³ roz³adowany > ze 2 tygodnie. > Pytanie czy ma szanse sie podnie¶æ i dzia³aæ normalnie? > Oczywiscie mam na mysli naladowanie go i pozniejsza eksploatacje. > Czy tez raczej ogladac sie juz za nowym akumulatorem? > Dodam ze akumulator byl firmy Varta nie wiem ile mial lat, ale chyba nie > byl > stary (2- 3 lata) i w lato dzialal dobrze, choc mysle ze ciagle byl > niedo³adowany z powodu krótkich odcinków jazdy. Mo¿esz uzupe³niæ poziom elektrolitu wod± destylowan± i ³adowac kilkanascie godzin niskim pr±dem (poni¿ej 1/10 pojemno¶ci aku) ale je¿eli sprawia³ problemy tej zimy ju¿ od -10 st, to imho przed kolejn± zim± trzeba siê bêdzie zastanowiæ nad nowym ... pozdro PeJot |
sofu pisze:
> Pad³ akumulator jak byly te mrozy niedawno i tak sobie poleza³ roz³adowany > ze 2 tygodnie. Pad³, znaczy po porostu roz³adowa³ siê? To ma du¿e szanse. Zw³aszcza je¶li "pole¿a³" gdzie¶ w cieple, a nie na mrozie, choæ nawet na dworze 2 tygodnie to nie tak du¿o. -- Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mog± byæ niepowa¿ne, z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadaæ w czê¶ci gts /kropka/ pl | lub ca³o¶ci pogl±dom ich Autora. |