![]() |
sprzedaz auta - ubezpieczenie
Witam,
sprzedaje auto, wysy³am fax do ubezpieczyciela w celu poinformowaniu go o zbyciu pojazdu. Czy do takiego faxu musi byæ do³±czona umowa kupna/sprzeda¿y? Czy wystarczy tylko pismo z numerem polisy, danymi moimi i samochodu. Pytanie drugie: czy kupuj±cy, chc±cy wypowiedzieæ to ubezpieczenie, wysy³a te¿ takie pismo czy jakie¶ za³±czniki s± wymagane? Pytanie trzecie: je¶li auto jest ubezpieczone poprzez mBank to pisma id± do BRE Ubezpieczenia czy bezpo¶rednio do TU? Z góry dzieki pozdr. |
Re: sprzedaz auta - ubezpieczenie
1. Nie wysy³asz ¿adnego faksu, bo faks to nie dokument i bêdziesz mia³ tak,
jak ja mam z PZU, ¿e wys³a³em faks i teraz szczypi± mnie o niezap³acone OC (poczt± wys³a³em dopiero pó¼niej - niestety). 2. Wysy³asz WYPOWIEDZENIE umowy ubezpieczenia - tre¶æ znajdziesz w necie. Umowa sprzeda¿y nie jest do tego potrzebna. Najlepiej wys³aæ poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, wtedy masz potwierdzenie, ¿e dostali. Jacek |
> 2. Wysy³asz WYPOWIEDZENIE umowy ubezpieczenia - tre¶æ znajdziesz w necie.
> Umowa sprzeda¿y nie jest do tego potrzebna. Najlepiej wys³aæ poleconym ze > zwrotnym potwierdzeniem odbioru, wtedy masz potwierdzenie, ¿e dostali. ja tam zawsze idê do inspektoratu/agenta i na fakturze lub umowiê proszê o pieczêæ o zg³oszeniu wycofania polisy. tre¶æ standardowa. prosze o rozwi±zanie i tyle. wcze¶niej oczywi¶cie piecz±tka z wydzia³u komunikacji ¿e zg³oszone wyrejestrowanie pzdr GL |
U¿ytkownik "Jacek" <> napisa³ w wiadomo¶ci Qrcze, znowu, a poczytaj trzy w±tki nazad. > 1. Nie wysy³asz ¿adnego faksu, bo faks to nie dokument i bêdziesz mia³ > tak, jak ja mam z PZU, ¿e wys³a³em faks i teraz szczypi± mnie o > niezap³acone OC (poczt± wys³a³em dopiero pó¼niej - niestety). Wysy³a, wysy³a. Mo¿e byæ faksem, poczt±, osobi¶cie. Za³±cza zarejestrowan± w WK umowê. Ale sprzedaj±cy takiego obowi±zku nie ma. > 2. Wysy³asz WYPOWIEDZENIE umowy ubezpieczenia - tre¶æ znajdziesz w necie. > Umowa sprzeda¿y nie jest do tego potrzebna. Najlepiej wys³aæ poleconym ze > zwrotnym potwierdzeniem odbioru, wtedy masz potwierdzenie, ¿e dostali. Nie wysy³a wypowiedzenia bo OC ju¿ nie jest jego. To mo¿e zrobiæ kupuj±cy (ale te¿ nie musi). pozdr lublex |
U¿ytkownik "Pts" <> napisa³ w wiadomo¶ci > sprzedaje auto, wysy³am fax do ubezpieczyciela w celu poinformowaniu go o > zbyciu pojazdu. Czy do takiego faxu musi byæ do³±czona umowa > kupna/sprzeda¿y? Czy wystarczy tylko pismo z numerem polisy, danymi moimi > i samochodu. Za³±czyæ trzeba kopiê umowy z potwierdzeniem WK o zg³oszeniu zbycia pojazdu. Lepiej to zrobiæ osobi¶cie (potwierdzenie). > Pytanie drugie: czy kupuj±cy, chc±cy wypowiedzieæ to ubezpieczenie, wysy³a > te¿ takie pismo czy jakie¶ za³±czniki s± wymagane? Je¿eli chce wypowiedzieæ to musi to zrobiæ pisemnie i za³±czyæ umowê > Pytanie trzecie: je¶li auto jest ubezpieczone poprzez mBank to pisma id± > do BRE Ubezpieczenia czy bezpo¶rednio do TU? Tego nie wiem pozdr lublex |
On Sat, 10 Jan 2009 16:31:45 +0100, Jacek wrote:
>1. Nie wysy³asz ¿adnego faksu, bo faks to nie dokument i bêdziesz mia³ tak, >jak ja mam z PZU, ¿e wys³a³em faks i teraz szczypi± mnie o niezap³acone OC >(poczt± wys³a³em dopiero pó¼niej - niestety). PZU honoruje [honorowalo] faksy, a jak nie honoruje, to i poczta nie pomoze - dostarczasz osobiscie i odbierasz potwierdzenie na kopii. J. |
lublex pisze:
>> Pytanie drugie: czy kupuj±cy, chc±cy wypowiedzieæ to ubezpieczenie, >> wysy³a te¿ takie pismo czy jakie¶ za³±czniki s± wymagane? > > Je¿eli chce wypowiedzieæ to musi to zrobiæ pisemnie i za³±czyæ umowê Jeste¶ pewien, ¿e trzeba za³±czyæ umowê? |
U¿ytkownik "reverso" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gkarp2$cfe$.pl... > lublex pisze: > >>> Pytanie drugie: czy kupuj±cy, chc±cy wypowiedzieæ to ubezpieczenie, >>> wysy³a te¿ takie pismo czy jakie¶ za³±czniki s± wymagane? >> >> Je¿eli chce wypowiedzieæ to musi to zrobiæ pisemnie i za³±czyæ umowê > > Jeste¶ pewien, ¿e trzeba za³±czyæ umowê? Racja. Je¿eli ju¿ przerejestrowa³ pojazd to wystarczy DR. pozdr lublex |
Oczywi¶cie do wgl±du.
pozdr lublex |
U¿ytkownik "reverso" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gkarp2$cfe$.pl... > lublex pisze: > >>> Pytanie drugie: czy kupuj±cy, chc±cy wypowiedzieæ to ubezpieczenie, >>> wysy³a te¿ takie pismo czy jakie¶ za³±czniki s± wymagane? >> >> Je¿eli chce wypowiedzieæ to musi to zrobiæ pisemnie i za³±czyæ umowê > > Jeste¶ pewien, ¿e trzeba za³±czyæ umowê? Nie masz obowi±zku za³±czania umowy. To twoja dobra wola. Ty jeste¶ w³a¶cicielem i zg³aszasz fakt - a i tak odpowiedzialno¶æ za brak ubezpieczenia (gdyby¶ samochodu nie zby³) bêdzie po twojej stronie. A to, ¿e firmy ubezpieczenowe chcia³by dostaæ umowê to inna sprawa: dziêki temu maj± informacjê o nowym w³a¶cicielu pojazdu i mog± go ¶cign±æ o sk³adki lub wys³aæ mu przed³u¿enie - gdyby siê nie pofatygowa³ do ubezpieczalni. Ja jestem jednak z natury ostro¿ny i nie chcia³bym byæ pos±dzony o dzia³anie przeciwko ustwaie o ochronie danych osobowych - wiêc nie podajê firmie ubezpieczeniowej danych osobowych osób fizycznych, które same tego nie chc±. Urzêdy to inna sprawa - bo one s± wy³±czone podmiotowo. -- vpw |