![]() |
Ford Fiesta 1.25 16v dla kobiety
Ostatnio trafi³em na takie oto og³oszenie:
Auto wygl±da na zdjeciach bardzo dobrze, stoi pod dachem, w klimatyzowanym pomieszczeniu. Cena tak¿e normalna, w zasadzie w górnej granicy ceny rynkowej za ten rocznik i wyposa¿enie. Dla dziewczyny by³oby to pierwsze auto. I teraz pytania: - awaryjno¶æ i dostêpno¶æ cze¶ci (zamienników), - jakie s± ceny czê¶ci i czy moja druga po³owa nie zbankrutuje..., - na co zwracaæ uwagê przy zakupie takiego autka? - warto? Czy szukaæ czego¶ innego? -- maniac @ vista ultimate |
Re: Ford Fiesta 1.25 16v dla kobiety
> Ostatnio trafi³em na takie oto og³oszenie: > > Auto wygl±da na zdjeciach bardzo dobrze, stoi pod dachem, w klimatyzowanym > pomieszczeniu. Cena tak¿e normalna, w zasadzie w górnej granicy ceny > rynkowej za ten rocznik i wyposa¿enie. Dla dziewczyny by³oby to pierwsze > auto. > I teraz pytania: > - awaryjno¶æ i dostêpno¶æ cze¶ci (zamienników), > - jakie s± ceny czê¶ci i czy moja druga po³owa nie zbankrutuje..., > - na co zwracaæ uwagê przy zakupie takiego autka? > - warto? Czy szukaæ czego¶ innego? jako ¿e zrobi³em tak± fiest± z 98r 110kkm, [kupi³em jak mia³a 60 i sprzeda³em przy 169kkm] to mogê conieco powiedzieæ, awaryjno¶æ hmm, ja mia³em usterki generalnie eksploatacyjne - czêste wymiany tulei wahaczy przednich, w zasadzie co 20-30kkm, to samo gumy stabilizatora z przodu, na szczêscie s± to tanie czêsci, czêsto robi³em z hamulcami z ty³u - kostruowa³ je kompletny idiota [wymian nominalny bêbna 209 a max 210mm] co powoduje ¿e po kilkunastu kkm ty³ przestaje hamowaæ, nie ma wówczas rêcznego, z powa¿niejszych rzeczy usterk± na któr± ciepri± te auta to modu³ silnika wariuj±cy podczas obrotów biegu ja³owego np doje¿dzasz do ¶wiate³, wciskasz sprzêg³o a obroty wskakuj± na 3000obr/min - oczywi¶cie ASO Forda nie dosz³o dlaczego, sam to wyszpera³em, poza tym silnik 1.25 jest fajny ale s³aby mechanicznie, przy moim stylu jazdy olej bez pamiêci bra³ ju¿ przy 160kkm, na forum fiesty czyta³em ¿e 200kkm na ten silnik to do¶æ a pó¼niej wymiana silnika, bo nie ma do niego czê¶ci typu panewki czy pier¶cienie [pali olej przez pier¶cienie w ilosciach makabrycznych], poza tym bywa³y przypadki rozsypywania siê skrzyñ biegów choæ ja nie mia³em problemu z t± kwesti± akurat, poza tym moja fiesta by³a produkowana w PL i mimo ¿e nigdy poza b³otnikiem PL nie widzia³a blacharza - gni³a na potêgê, tylne nadkola, progi, ranty, dos³ownie wszêdzie w profilach - masakra, generalnie auto da sie lubiæ ale ja bym siê zastanowi³ czy nie kupiæ co¶ innego, brat |
U¿ytkownik "bratPit" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:gjr5qn$se8$... > >> Ostatnio trafi³em na takie oto og³oszenie: >> >> Auto wygl±da na zdjeciach bardzo dobrze, stoi pod dachem, w >> klimatyzowanym pomieszczeniu. Cena tak¿e normalna, w zasadzie w górnej >> granicy ceny rynkowej za ten rocznik i wyposa¿enie. Dla dziewczyny by³oby >> to pierwsze auto. >> I teraz pytania: >> - awaryjno¶æ i dostêpno¶æ cze¶ci (zamienników), >> - jakie s± ceny czê¶ci i czy moja druga po³owa nie zbankrutuje..., >> - na co zwracaæ uwagê przy zakupie takiego autka? >> - warto? Czy szukaæ czego¶ innego? > > jako ¿e zrobi³em tak± fiest± z 98r 110kkm, [kupi³em jak mia³a 60 i > sprzeda³em przy 169kkm] to mogê conieco powiedzieæ, > awaryjno¶æ hmm, ja mia³em usterki generalnie eksploatacyjne - czêste > wymiany tulei wahaczy przednich, w zasadzie co 20-30kkm, to samo gumy > stabilizatora z przodu, na szczêscie s± to tanie czêsci, czêsto robi³em z > hamulcami z ty³u - kostruowa³ je kompletny idiota [wymian nominalny bêbna > 209 a max 210mm] co powoduje ¿e po kilkunastu kkm ty³ przestaje hamowaæ, > nie ma wówczas rêcznego, z powa¿niejszych rzeczy usterk± na któr± ciepri± > te auta to modu³ silnika wariuj±cy podczas obrotów biegu ja³owego np > doje¿dzasz do ¶wiate³, wciskasz sprzêg³o a obroty wskakuj± na > 3000obr/min - oczywi¶cie ASO Forda nie dosz³o dlaczego, sam to > wyszpera³em, poza tym silnik 1.25 jest fajny ale s³aby mechanicznie, przy > moim stylu jazdy olej bez pamiêci bra³ ju¿ przy 160kkm, na forum fiesty > czyta³em ¿e 200kkm na ten silnik to do¶æ a pó¼niej wymiana silnika, bo nie > ma do niego czê¶ci typu panewki czy pier¶cienie [pali olej przez > pier¶cienie w ilosciach makabrycznych], poza tym bywa³y przypadki > rozsypywania siê skrzyñ biegów choæ ja nie mia³em problemu z t± kwesti± > akurat, > poza tym moja fiesta by³a produkowana w PL i mimo ¿e nigdy poza b³otnikiem > PL nie widzia³a blacharza - gni³a na potêgê, tylne nadkola, progi, ranty, > dos³ownie wszêdzie w profilach - masakra, > generalnie auto da sie lubiæ ale ja bym siê zastanowi³ czy nie kupiæ co¶ > innego, > brat Jakby to powiedzieæ... informacja z pierwszej rêki. Serdeczne dziêki. Wygl±da na to, ¿e ten przebieg dla tego samochodu oznacza dla niego wyrok ¶mierci, zw³aszcza, ¿e wygl±da na auto poleasingowe (mocowanie na tel) i kto wie jak by³o traktowane. Do wyboru jest jeszcze jaka¶ Corsa no i jej ulubiony samochód Honda Civic, ale za takie pieni±dze bêdzie ciê¿ko co¶ znale¼æ. Jeszcze raz dziêkujê. -- maniac @ vista ultimate |
> wygl±da na auto poleasingowe (mocowanie na tel)
LOL niektorzy to sa naprawde glupi.. |
> - awaryjno¶æ i dostêpno¶æ cze¶ci (zamienników),
awaryjno¶æ wysoka, ceny czê¶ci i dostêpno¶æ normalne > - na co zwracaæ uwagê przy zakupie takiego autka? > na rdze. Gnije straszliwie. Nadkola, progi > - warto? Czy szukaæ czego¶ innego? kiedy¶ mi sie podoba³a. Po doswiadczeniach z takim autkiem wsrod znajomych raczej nie polecam. Osobiscie poszukalbym czegos innego. Wspomniany Civ bylby sporo starszy wiec wybor nalezy do was ale autek w tej cenie jest jeszcze sporo. Punto, Corsa a najlepiej Micra lub Starlet (to nie jest ³atwe bo by³o ich ma³o ale zdecydowanie warto). Brak problemow z rdz± i zdecydowanie lepsza mechanika. -- Pozdr Scyzoryk Corolla e11 xl 600v |
staszek pisze:
>> wygl±da na auto poleasingowe (mocowanie na tel) > > LOL niektorzy to sa naprawde glupi.. tak, masz racje -- Arni Toruñ '84 Honda CB 650 SC "Jaszczomb" '91 Volvo 940 D24TIC diesel pozbawiony wad i przyspieszenia '91 Honda Prelude 2,0 EX |
On 4 Sty, 22:12, "Scyzoryk" <> wrote:
> > - awaryjno¶æ i dostêpno¶æ cze¶ci (zamienników), > awaryjno¶æ wysoka, ceny czê¶ci i dostêpno¶æ normalne wszystkie male, dziesieciolenie auta sa awaryjne > > - na co zwracaæ uwagê przy zakupie takiego autka? > na rdze. Gnije straszliwie. Nadkola, progi i przy klapie wlewu paliwa... wszystkie male, dziesiecioletnie auta rdzewieja - nawet na ocynkowanym twingo mozna znalezc dziury (np. w drzwiach od spodu) > > - warto? Czy szukaæ czego¶ innego? > kiedy¶ mi sie podoba³a. Po doswiadczeniach z takim autkiem wsrod znajomych > raczej nie polecam. > Osobiscie poszukalbym czegos innego. Hmm, najlepiej to po prostu szukac dobrego egzemplarza dostepnego za posiadane pieniadze - a nie czatowac na konkretny model > wybor nalezy do was ale autek w tej cenie jest jeszcze sporo. Punto, Corsa a posiadaja podobne wady jak Fordy > najlepiej Micra dodatkowo bedzie trudniej o tanie czesci > lub Starlet > (to nie jest ³atwe bo by³o ich ma³o ale > zdecydowanie warto). Brak problemow z rdz± i zdecydowanie lepsza mechanika. faktycznie najtrudniej taka znalezc .. a 5D to juz w ogole (-; Inne male propozycje, ktorych wg mnie nie warto z gory odrzucac: (121), Clio, Saxo (106), Ibiza, Swift pozdrawiam, tomek |
> ¶mierci, zw³aszcza, ¿e wygl±da na auto poleasingowe (mocowanie na tel) i kto
> wie jak by³o traktowane. > a co ma leasing (forma finansowania zakupu) wspólnego ze stanem auta? pytam, bo nie potrafiê sobie tego wyobraziæ, chyba, ¿e w salonie nowe auto odpicowali jak trzeba, a leaingobiorcy (nawet gdy by³a to tzw. niepal±ca kobieta) dali szajs, jaki fabryka dostarczy³a i co my¶lisz o wp³ywi espadku, darowi¼nie, ew. kupnie za po¿yczon± od rodziny gotówkê lub kredyt na ogólny stan pojazdu? S. |
>wszystkie male, dziesieciolenie auta sa awaryjne ale nie az tak >i przy klapie wlewu paliwa... wszystkie male, dziesiecioletnie auta >rdzewieja - nawet na ocynkowanym twingo mozna znalezc dziury (np. w >drzwiach od spodu) ople i stare fordy sa pod tym wzgledem wybitne :) Moja stara (12 letnia) Corolla nie rdzewieje pratycznie wcale (ma dwa ma³e b±ble przy ³aczeniu progu z nadkolem) Fiesta znajomej w podobnym wieku ma juz nowe progi, b³otniki, nadkola bo mia³a takie dziury ¿e jazda tym robi³a siê niebezpieczna > wybor nalezy do was ale autek w tej cenie jest jeszcze sporo. Punto, Corsa > a >posiadaja podobne wady jak Fordy fakt > najlepiej Micra >dodatkowo bedzie trudniej o tanie czesci. Czesci fktycznie nie sa najtansze ale jak sie trafi na ladna sztuke to nie trzeba ich czesto kupowaæ :) > lub Starlet > (to nie jest ³atwe bo by³o ich ma³o ale > zdecydowanie warto). Brak problemow z rdz± i zdecydowanie lepsza > mechanika. >faktycznie najtrudniej taka znalezc .. a 5D to juz w ogole (-; ano, a jak sa to zazwyczaj z mocno zawyzona cena. Mimo wszystko warto szukaæ :) szczegolnie ze dosyc oszczedny 1,3 jest bardzo dynamiczny. >Inne male propozycje, ktorych wg mnie nie warto z gory odrzucac: >(121), Clio, Saxo (106), Ibiza, Swift swift jest brzydki jak noc ale fakt, nie jest to z³a propozycja. Francuzy maja sensowne ceny i dosyæ dobre blachy. -- Pozdr Scyzoryk Corolla e11 xl 600v |