![]() |
Jak sprzedaæ takie auto :/
Hej,
W mojej rodzinie jest uno stare bardzo bo rocznik 94, samochód mia³ wcze¶niej jednego w³a¶ciciela naszych znajomych i w co bêdzie trudno uwierzyæ ma przebieg nieca³e 90K. Nie mia³ wypadku, wymieniany by³ tylko zderzak przedni bo pêk³ na krawê¿niku razem z wykrzywieniem felgi stalowej, ma kilka wgniecen jak to stary samochód no i najgorsze rdze :/ tylne nadkola s± ca³e zardzewia³e i tu nast±pi³ problem bo co¶ siê sta³o z jednym z amortyzatorów i czê¶æ wzmocnienia te¿ posz³a no nie wiem dok³adnie ale chyba trzebaby wymieniæ ca³e nadkola :/ jakie¶ 2miesi±ce temu by³ robiony rozrz±d, wtedy te¿ zrobione by³o badanie okresowe tak wiêc jest wa¿ne. Jak patrzy³em na otomoto to nowsze uszkodzone sprzedawane s± po 500z³ :( jak próbowaæ sprzedaæ to auto ¿eby sprzedaæ, a nie oddawaæ do z³omowania bo jak siê orientowa³em to 200z³ to kosztuje :/ Drugie moje pytanie pomimo czytania nie mogê doj¶æ do tego jak jest z OC w wypadku sprzeda¿y, bo samochód ma zap³acoen OC do przysz³ego roku, czyli d³ugo ca³a sk³adka przy zni¿kach to jakie¶ 300z³. Pewnie kupuj±cy nie chcia³by ¿eby przerwaæ t± umowê i ¿eby¶my dostali te pieni±dze spowrotem, pytanie czy jak on kupi ubezpieczenie zostanie, a on spowoduje jaki¶ wypadek to kto straci zni¿ki? Co trzeba zrobiæ, ¿eby przerwaæ umowê? P.S. Jakby kto¶ mia³ jakiego¶ kupca to te¿ pisac ;)) Pozdrawiam -- |
Re: Jak sprzedaæ takie auto :/
U¿ytkownik "Stefcio" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:g4ig7u$cjl$.neostrada.pl... > Hej, > > W mojej rodzinie jest uno stare bardzo bo rocznik 94, samochód mia³ > wcze¶niej jednego w³a¶ciciela naszych znajomych i w co bêdzie trudno > uwierzyæ ma przebieg nieca³e 90K. Nie mia³ wypadku, wymieniany by³ tylko > zderzak przedni bo pêk³ na krawê¿niku razem z wykrzywieniem felgi > stalowej, ma kilka wgniecen jak to stary samochód no i najgorsze rdze :/ > tylne nadkola s± ca³e zardzewia³e i tu nast±pi³ problem bo co¶ siê sta³o z > jednym z amortyzatorów i czê¶æ wzmocnienia te¿ posz³a no nie wiem > dok³adnie ale chyba trzebaby wymieniæ ca³e nadkola :/ jakie¶ 2miesi±ce > temu by³ robiony rozrz±d, wtedy te¿ zrobione by³o badanie okresowe tak > wiêc jest wa¿ne. > Jak patrzy³em na otomoto to nowsze uszkodzone sprzedawane s± po 500z³ :( > jak próbowaæ sprzedaæ to auto ¿eby sprzedaæ, a nie oddawaæ do z³omowania > bo jak siê orientowa³em to 200z³ to kosztuje :/ > Drugie moje pytanie pomimo czytania nie mogê doj¶æ do tego jak jest z OC w > wypadku sprzeda¿y, bo samochód ma zap³acoen OC do przysz³ego roku, czyli > d³ugo ca³a sk³adka przy zni¿kach to jakie¶ 300z³. Pewnie kupuj±cy nie > chcia³by ¿eby przerwaæ t± umowê i ¿eby¶my dostali te pieni±dze spowrotem, > pytanie czy jak on kupi ubezpieczenie zostanie, a on spowoduje jaki¶ > wypadek to kto straci zni¿ki? Co trzeba zrobiæ, ¿eby przerwaæ umowê? > > P.S. > Jakby kto¶ mia³ jakiego¶ kupca to te¿ pisac ;)) > > Pozdrawiam > Jaki¶ czas temu sprzedawa³em podobne auto - ca³e zardzewia³e i do tego przebieg sporo wiêkszy. Da³em cenê 1300 z³ i chêtnych by³o mnóstwo (powariowali czy co?). Tak¿e tez daj cenê z 1500 - 2000 z³ i zobaczysz co bêdzie. Najwy¿ej obnizysz. Ale moim zdaniem pójdzie szybko bo do uno mozna ³atwo dostaæ ró¿ne reparaturki wiec pewnie ktos jeszcze na nim zarobi. |
Zawsze jeszcze pozostaje handlarz. Oni bior± wszystko,
a za dwa tygodnie autko w stanie "idealnym" stoi sobie na której¶ z gie³d motoryzacyjnych. Inna rzecz ¿e od handlarza dostaniesz za takie co¶ kilkaset z³otych maks. Pawe³ U¿ytkownik "Agent" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:g4iihj$nj4$... > > U¿ytkownik "Stefcio" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:g4ig7u$cjl$.neostrada.pl... >> Hej, >> >> W mojej rodzinie jest uno stare bardzo bo rocznik 94, samochód mia³ >> wcze¶niej jednego w³a¶ciciela naszych znajomych i w co bêdzie trudno >> uwierzyæ ma przebieg nieca³e 90K. Nie mia³ wypadku, wymieniany by³ tylko >> zderzak przedni bo pêk³ na krawê¿niku razem z wykrzywieniem felgi >> stalowej, ma kilka wgniecen jak to stary samochód no i najgorsze rdze :/ >> tylne nadkola s± ca³e zardzewia³e i tu nast±pi³ problem bo co¶ siê sta³o >> z jednym z amortyzatorów i czê¶æ wzmocnienia te¿ posz³a no nie wiem >> dok³adnie ale chyba trzebaby wymieniæ ca³e nadkola :/ jakie¶ 2miesi±ce >> temu by³ robiony rozrz±d, wtedy te¿ zrobione by³o badanie okresowe tak >> wiêc jest wa¿ne. >> Jak patrzy³em na otomoto to nowsze uszkodzone sprzedawane s± po 500z³ >> :( jak próbowaæ sprzedaæ to auto ¿eby sprzedaæ, a nie oddawaæ do >> z³omowania bo jak siê orientowa³em to 200z³ to kosztuje :/ >> Drugie moje pytanie pomimo czytania nie mogê doj¶æ do tego jak jest z OC >> w wypadku sprzeda¿y, bo samochód ma zap³acoen OC do przysz³ego roku, >> czyli d³ugo ca³a sk³adka przy zni¿kach to jakie¶ 300z³. Pewnie kupuj±cy >> nie chcia³by ¿eby przerwaæ t± umowê i ¿eby¶my dostali te pieni±dze >> spowrotem, pytanie czy jak on kupi ubezpieczenie zostanie, a on spowoduje >> jaki¶ wypadek to kto straci zni¿ki? Co trzeba zrobiæ, ¿eby przerwaæ >> umowê? >> >> P.S. >> Jakby kto¶ mia³ jakiego¶ kupca to te¿ pisac ;)) >> >> Pozdrawiam >> > Jaki¶ czas temu sprzedawa³em podobne auto - ca³e zardzewia³e i do tego > przebieg sporo wiêkszy. Da³em cenê 1300 z³ i chêtnych by³o mnóstwo > (powariowali czy co?). Tak¿e tez daj cenê z 1500 - 2000 z³ i zobaczysz co > bêdzie. Najwy¿ej obnizysz. Ale moim zdaniem pójdzie szybko bo do uno mozna > ³atwo dostaæ ró¿ne reparaturki wiec pewnie ktos jeszcze na nim zarobi. |
On 3 Lip, 15:23, "Pawe³ Stêpieñ" <.pl> wrote:
> Zawsze jeszcze pozostaje handlarz. Oni bior± wszystko, > a za dwa tygodnie autko w stanie "idealnym" stoi sobie > na której¶ z gie³d motoryzacyjnych. Inna rzecz ¿e od handlarza > dostaniesz za takie co¶ kilkaset z³otych maks. > zastanow sie jak takiemu handlarzowi ma sie to oplacac. Zalozmy optymistycznie ze za takie uno w dobrym stanie mozna dostac 1500zl. Taki handlarz za kompletego zgnitka ma dac wedlug ciebie 500zl, do zrobienia ma blacharke (optymistycznie licze kilkaset zlotych), musi to pomalowac (powiedzmy ze robi sam i wyjdzie go kilkaset zlotych), musi zaplacic podatki (powiedzmy z 200zl), wjazd na gielde, kosmetyki, mycie silnika itd Na koncu pozostaje mu podmalowane auto poobijane w wielu miejscach. Nie wiem jak ze stanem technicznym ale zalozmy ze jest w miare ok choc nie wierze w to w pietnastoletnim Unie. I wedlug Ciebie jemu ma sie oplacac taki interes?! Handlarz nie wchodzi w interesy na ktorych nie ma 1tys bez wiekszej roboty a tutaj ma strate okolo tysiaca przy calej masie roboty... |
U¿ytkownik "BearBag" <> napisa³ w wiadomo¶ci
> Zawsze jeszcze pozostaje handlarz. Oni bior± wszystko, > a za dwa tygodnie autko w stanie "idealnym" stoi sobie > na której¶ z gie³d motoryzacyjnych. Inna rzecz ¿e od handlarza > dostaniesz za takie co¶ kilkaset z³otych maks. > >>>>>> zastanow sie jak takiemu handlarzowi ma sie to oplacac. Zalozmy optymistycznie ze za takie uno w dobrym stanie mozna dostac 1500zl. Taki handlarz za kompletego zgnitka ma dac wedlug ciebie 500zl, do zrobienia ma blacharke (optymistycznie licze kilkaset zlotych), musi to pomalowac (powiedzmy ze robi sam i wyjdzie go kilkaset zlotych), musi zaplacic podatki (powiedzmy z 200zl), wjazd na gielde, kosmetyki, mycie silnika itd Na koncu pozostaje mu podmalowane auto poobijane w wielu miejscach. >>>>>> Widze, ¿e kolega mia³ do czynienia tylko z uczciwymi i rzetelnymi handlarzami. Ze ¶wieczk± dzisiaj takich szukaæ. -- 3M Felicia 1.9D GLX Break + mobil, y2k. https://www.mm.pl/~funaki/fela.jpg |
> > Widze, ¿e kolega mia³ do czynienia tylko z uczciwymi i rzetelnymi > handlarzami. > Ze ¶wieczk± dzisiaj takich szukaæ. a jak niby inaczej ma przygotowac to auto do jakotakiej sprzedazy? Wierzysz w to ze da sei wygipsowac podloge albo nadkola i podmalowac sprajem ze prawie nie widac? Myslisz ze taki handlarz lubi sie paprac w "gownie" mimo ze ma do wyboru saetki lepszych aut na ktorych nie straci jak na tym Unie ? Autorowi watku radze szukac kogos kto wezmie autko za przyslowiowa zlotowke i przejmie ten klopot, ale to bedzie osoba prywatna, na pewno nie handlarz. |
BearBag pisze:
>> Widze, ¿e kolega mia³ do czynienia tylko z uczciwymi i rzetelnymi >> handlarzami. >> Ze ¶wieczk± dzisiaj takich szukaæ. > > a jak niby inaczej ma przygotowac to auto do jakotakiej sprzedazy? > Wierzysz w to ze da sei wygipsowac podloge albo nadkola i podmalowac > sprajem ze prawie nie widac? > Myslisz ze taki handlarz lubi sie paprac w "gownie" mimo ze ma do > wyboru saetki lepszych aut na ktorych nie straci jak na tym Unie ? > Autorowi watku radze szukac kogos kto wezmie autko za przyslowiowa > zlotowke i przejmie ten klopot, ale to bedzie osoba prywatna, na pewno > nie handlarz. > Zar¿niêta Nexia '97 1.5 golas, 300kkm, praktycznie bez silnika (zatarty wa³) posz³a za 1,5 kpln do handlarza. Nawet z Gliwic specjalnie przyjecha³ z lawet± do Krakowa. ATSD: jakie znasz przys³owie o z³otówce? -- Pozdrawiam - Staszek Sosenko | staszek <at> sosenko <dot> pl PMS: Audi 80 1.8S -> | PRRC: Herbert + AT1200 Ró¿ne ró¿no¶ci -> | GG: 3134157 PMS+ PJ- S+ p++ M- W- P+>++:+ X+ L++ B++ m Z++ T- w- CB++ |
Witam!
Jestem zainteresowany, wlasnie szukam czegos takiego na pierwsze auto dla mojego brata. Jesli mozesz to napisz a priv. Pozdrawiam Damian U¿ytkownik "Stefcio" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:g4ig7u$cjl$.neostrada.pl... > Hej, > > W mojej rodzinie jest uno stare bardzo bo rocznik 94, samochód mia³ > wcze¶niej jednego w³a¶ciciela naszych znajomych i w co bêdzie trudno > uwierzyæ ma przebieg nieca³e 90K. Nie mia³ wypadku, wymieniany by³ tylko > zderzak przedni bo pêk³ na krawê¿niku razem z wykrzywieniem felgi > stalowej, ma kilka wgniecen jak to stary samochód no i najgorsze rdze :/ > tylne nadkola s± ca³e zardzewia³e i tu nast±pi³ problem bo co¶ siê sta³o z > jednym z amortyzatorów i czê¶æ wzmocnienia te¿ posz³a no nie wiem > dok³adnie ale chyba trzebaby wymieniæ ca³e nadkola :/ jakie¶ 2miesi±ce > temu by³ robiony rozrz±d, wtedy te¿ zrobione by³o badanie okresowe tak > wiêc jest wa¿ne. > Jak patrzy³em na otomoto to nowsze uszkodzone sprzedawane s± po 500z³ :( > jak próbowaæ sprzedaæ to auto ¿eby sprzedaæ, a nie oddawaæ do z³omowania > bo jak siê orientowa³em to 200z³ to kosztuje :/ > Drugie moje pytanie pomimo czytania nie mogê doj¶æ do tego jak jest z OC w > wypadku sprzeda¿y, bo samochód ma zap³acoen OC do przysz³ego roku, czyli > d³ugo ca³a sk³adka przy zni¿kach to jakie¶ 300z³. Pewnie kupuj±cy nie > chcia³by ¿eby przerwaæ t± umowê i ¿eby¶my dostali te pieni±dze spowrotem, > pytanie czy jak on kupi ubezpieczenie zostanie, a on spowoduje jaki¶ > wypadek to kto straci zni¿ki? Co trzeba zrobiæ, ¿eby przerwaæ umowê? > > P.S. > Jakby kto¶ mia³ jakiego¶ kupca to te¿ pisac ;)) > > Pozdrawiam > > -- > > > |
Przesadzasz, szpachlówka wychodzi taniej... ;)
Opierniczyæ co¶ tam lakierem te¿ mo¿na za parê groszy, a ¿e ruda wyjdzie za dwa miesi±ce to inna bajka. Nie wiem czy jeszcze dzisiaj bawi± siê w takie rzeczy, ale napewno nigdy nie by³o tak, aby kto¶ kupowa³ auto, robi³ w nim sumiennie remont generalny i na tym jeszcze zarabia³. Inna rzecz ¿e taki interes faktycznie coraz mniej siê op³aca, bo auta powoli staj± siê coraz tañsze i szybciej dokonuj± ¿ywota, niemniej patrz±c na to co mo¿na by³o jeszcze kilka lat temu kupiæ na gie³dzie to zapewniam ciê ¿e wszystko jest mo¿liwe... Poza tym zawsze handlarzom mo¿e siê przydaæ co¶ z bebechów. Kwotê poda³em od czapy, ale niech próbuje... zastanow sie jak takiemu handlarzowi ma sie to oplacac. Zalozmy optymistycznie ze za takie uno w dobrym stanie mozna dostac 1500zl. Taki handlarz za kompletego zgnitka ma dac wedlug ciebie 500zl, do zrobienia ma blacharke (optymistycznie licze kilkaset zlotych), musi to pomalowac (powiedzmy ze robi sam i wyjdzie go kilkaset zlotych), musi zaplacic podatki (powiedzmy z 200zl), wjazd na gielde, kosmetyki, mycie silnika itd Na koncu pozostaje mu podmalowane auto poobijane w wielu miejscach. Nie wiem jak ze stanem technicznym ale zalozmy ze jest w miare ok choc nie wierze w to w pietnastoletnim Unie. I wedlug Ciebie jemu ma sie oplacac taki interes?! Handlarz nie wchodzi w interesy na ktorych nie ma 1tys bez wiekszej roboty a tutaj ma strate okolo tysiaca przy calej masie roboty... |
>a jak niby inaczej ma przygotowac to auto do jakotakiej sprzedazy?
>Wierzysz w to ze da sei wygipsowac podloge albo nadkola i podmalowac >sprajem ze prawie nie widac? Da siê, wszystko siê da.... :) Zapewniam ciê... |