![]() |
Kodeks Praw Trasy Katowickiej
Jako ¿e jazda t± "arteri±" zawsze dostarcza mi ciekawych obiektów do
obserwacji i rozmy¶lañ, postanowi³em otworzyæ projekt maj±cy na celu spisanie zauwa¿onych tam zachowañ. Zachowañ ludzi, którzy mimo - przypuszczalnie - wysokiego stopnia kultury osobistej, po zajêciu miejsca za kierownic± samochodu zmieniaj± siê w chamskich gburów niebezpiecznych dla otoczenia, gotowych naraziæ innych na ¶mieræ, byle tylko przejechaæ siê z du¿± prêdko¶ci±. Przecie¿ kole¶ z wysokiego stopnia drabiny mened¿erskiej, wbity w pasiast± koszulê z bia³ym ko³nierzykiem, nie zachowa siê bez swoejgo Audi A8 tak samo jak w nim. A potrafi± tacy ludzie czyniæ naprawdê ciekawe rzeczy. Oczywi¶cie nie tylko oni. Projekt jest otwarty i zachêcam do jego rozwijania... Mam nadziejê, ¿e Outlook nie rozpieprzy zanadto formatu pliku Worda. :/ Kodeks Praw Trasy Katowickiej (KPTK) 1.. Ograniczenia prêdko¶ci na TK nale¿y traktowaæ umownie - jako sugestie dotycz±ce pojazdów starszych ni¿ 20 lat, bez hamulców i bie¿nika na oponach. 2.. Na lewym pasie TK nie obowi±zuj± ¯ADNE ograniczenia. 3.. Samochodów s³u¿bowych/firmowych na TK nie obowi±zuj± ¯ADNE ograniczenia, niezale¿nie od ich warto¶ci, mocy, wielko¶ci czy wieku. Jedynym ograniczeniem jest maksymalna prêdko¶æ osi±gana przez pojazd. 4.. Wszyscy jad±cy lewym pasem zgodnie z sugesti± podan± na znaku, to niechybnie Kapelusznicy, Barany i Mato³y. 5.. Kapeluszników, Baranów i Mato³ów nale¿y, w kolejno¶ci: o¶wietliæ z ty³u wszystkimi dostêpnymi emiterami fotonów; poinformowaæ o naruszeniu KPTK emiterem fal d¼wiekowych odpalonym z odleg³o¶ci nie wiêkszej ni¿ 30 cm za tylnym zderzakiem; wyprzedziæ z prawej strony, gromi±c spojrzeniem pe³nym pogardy; zmusiæ do zmiany pasa na prawy lub zepchn±æ na dowolnie wybrane pobocze - czy to przez gwa³towne hamowanie przed delikwentem, czy przez podjechanie z dowolnie wybranej strony na odleg³o¶æ 5 mm. 6.. W momencie zainstalowania radia CB, pojazd przestaj± obowi±zywaæ jakiekolwiek ograniczenia. 7.. W momencie zidentyfikowania pojazdu wyposa¿onego w radio CB (np. przez zauwa¿enie d³ugiej anteny) nale¿y jechaæ za takim pojazdem, gdy¿ pojazd ¶ledz±cy równie¿ nie podlega ograniczeniom w takiej sytuacji. 8.. Ograniczenia zaczynaj± obowi±zywaæ tylko w przypadku, gdy znak z sugesti± jest obsadzony przez za³ogê w niebieskim samochodzie z dodatkowymi urz±dzeniami na dachu (Ostatnio zauwa¿a siê trend ku zmianie koloru pojazdów egzekwuj±cych na srebrny, ale jeszcze chwilê to potrwa.), lub poparty urz±dzeniem automatycznie rejestruj±cym obecno¶æ pojazdów nie korzystaj±cych z sugestii. 9.. Wje¿d¿aj±c z lewej strony na TK nale¿y obowi±zkowo przeci±æ wszystkie pasy ruchu i umie¶ciæ swój pojazd z prawej strony, nie bacz±c na kolizyjny kurs innych pojazdów. 10.. Ustêpuj±c lewego pasa innym u¿ytkownikom TK, nale¿y maksymalnie wykorzystaæ mo¿liwo¶ci przyspieszania w³asnego pojazdu - przecie¿ to, ¿e lewym pasem jechali¶my 70 km/h, nie oznacza, ¿e prawym nie mo¿emy pojechaæ 170. 11.. W przypadku zablokowania lewego pasa przez powolny pojazd wyprzedzaj±cy inny powolny pojazd, oraz przez pojazdy czekaj±ce na zwolnienie lewego pasa, nale¿y jak najbardziej wykorzystaæ niezajêty odcinek prawego pasa, by przejechaæ na lewy jak najbli¿ej miejsca wyprzedzania. 12.. W momencie zwolnienia lewego pasa przez wyprzedzaj±cy powolny pojazd, nale¿y natychmiast wykorzystaæ maksymalne przyspieszenie swojego samochodu, nie bacz±c na to, ¿e pojazdy jad±ce przed nami nie osi±gaj± takich warto¶ci przyspieszeñ. Nale¿y wspomóc ich wyprzedzanie przez podjechanie na 5 mm z ty³u, a nastêpnie o¶wietliæ ten ty³, jak równie¿ pos³aæ w jego stronê fale d¼wiêkowe, co jak wiadomo, pozwala na osi±ganie dodatkowego przyspieszenia przez pojazd wyprzedzaj±cy wolniej. |
Re: Kodeks Praw Trasy Katowickiej
Hello Mat S !:
> Mam nadziejê, ¿e Outlook nie rozpieprzy zanadto formatu pliku Worda. :/ Nic dodaæ nic uj±æ. A ja my¶la³em, ¿e chodzi o co¶ z sensem ... ;-) ! PLONK ! pzdrw. -- Grzegorz maila znajdziesz tu : |
U¿ytkownik "Grzegorz" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:g4d26r$bnb$.pl... > Hello Mat S !: > >> Mam nadziejê, ¿e Outlook nie rozpieprzy zanadto formatu pliku Worda. :/ > > Nic dodaæ nic uj±æ. A ja my¶la³em, ¿e chodzi o co¶ z sensem ... ;-) ! > > PLONK ! To juz nie mogles go PLONKowac bez informacji o tym dla innych? Mysle ze ta informacje nie jest dla niego zbyt istotna. |
> > Kodeks Praw Trasy Katowickiej (KPTK) > Teraz pomnó¿ to wszystko razy dwa i otrzymasz obraz codzienno¶ci na trasie nr 7 Warszawa - Gdañsk. Tam dopiero jest horror. Gierkówka przy Siódemce to z³obek z kaszk±.... -- Jackare Bytom |
Re: Kodeks Praw Trasy Katowickiej - OT
Pisanie do cz³eka, który mnie w³a¶nie plonknal ma sens dosc znikomy, wiem,
ale chcialbym poznac szczegolowe powody. Bo widze, ze zbulwersowala go wiadomosc, ze najpierw napisalem stronke w Wordzie, a potem skopiowalem ja do programu do obslugi usenetu (w tym przypadku MSOE) i mialem nadzieje, ze zostanie zachowany podzial punktow. Widze, ze korzystanie z produktow Microsoftu nie jest dobrze widziane w tych okolicach ;-) Przepraszam, nie wiedzialem... Gwaltowna reakcja dziwi tym bardziej, ze format zostal zachowany, co widze zarowno w MSOE, jak na groups.google.com i niusy.onet.pl. MS |
On Tue, 1 Jul 2008 14:29:18 +0200, Mat S
<.pl> wrote: > Pisanie do cz?eka, który mnie w?a?nie plonknal ma sens dosc znikomy, wiem, > ale chcialbym poznac szczegolowe powody. Bo widze, ze zbulwersowala go > wiadomosc, ze najpierw napisalem stronke w Wordzie, a potem skopiowalem ja Bardzo podejrzewam ¿e Word nie mia³ tu nic do rzeczy, mnóstwo natomiast wypuszczenie kolejnego bzdeta dla cz³eniów, których bawi siedemdziesi±te czwarte czytanie listy "dlaczego piwo jest lepsze od kobiety" i podobnych "desiderat". [...] Pawe³ Pluta -- -.-. --.. . -- ..- -- --- -- ... ... . -. -. .. . --- -.. .--. --- .-- .. .- -.. .- --- -.. -... .. --- .-. |
U¿ytkownik "Mat S" <.pl> napisa³ w wiadomoœci news:g4d7ta$u7m$.pl... > Pisanie do cz³eka, który mnie w³a¶nie plonknal ma sens dosc znikomy, wiem, > ale chcialbym poznac szczegolowe powody. Bo widze, ze zbulwersowala go > wiadomosc, ze najpierw napisalem stronke w Wordzie, a potem skopiowalem ja > do programu do obslugi usenetu (w tym przypadku MSOE) i mialem nadzieje, > ze zostanie zachowany podzial punktow. Widze, ze korzystanie z produktow > Microsoftu nie jest dobrze widziane w tych okolicach ;-) Przepraszam, nie > wiedzialem... > Gwaltowna reakcja dziwi tym bardziej, ze format zostal zachowany, co widze > zarowno w MSOE, jak na groups.google.com i niusy.onet.pl. > > kodowanie te¿ Ci s¹ zachowa³o?? |
> Bardzo podejrzewam ¿e Word nie mia³ tu nic do rzeczy,
przytoczy³ tylko zdanie dotycz±ce kopiowania... > mnóstwo natomiast > wypuszczenie kolejnego bzdeta dla cz³eniów, których bawi siedemdziesi±te > czwarte czytanie listy "dlaczego piwo jest lepsze od kobiety" i podobnych > "desiderat". > - temat dotyczy Polski, i spraw ogólnosamochodowych, wiêc pasuje do PL, do MISC i do SAMOCHODY. Je¶li kto¶ nie lubi czytaæ, nie wchodzi na usenet, bo tu siê nie da zrobiæ nic innego. - nikt nie ka¿e czytaæ. ani 1szy raz, ani 74ty. nikt nie zabrania PLONKowaæ. - je¶li kto¶ spodziewa siê na usenecie naukowych wywodów prowadzonych fachowym jêzykiem i zawieraj±cych udokumentowane analizy, to powinien siê zastanowiæ nad swoim wyczuciem rzeczywisto¶ci. - ka¿de z opisanych w tych punktach zjawisk zachodzi na tej (i innych pewnie te¿) polskiej drodze codziennie. A przynajmniej mam okazjê je obserwowaæ zawszê, gdy z niej korzystam. Pewnie atrakcyjniejsze by³yby odsy³acze do youtube "zobaczcie idiotê na katowickiej", ale nie chce mi siê inwestowaæ w rejestrator (na razie). - kodowanie siê przenios³o poprawnie (przynajmniej na google groups). MS |
Mat S wrote:
> - kodowanie siê przenios³o poprawnie (przynajmniej na google groups). Nie przenioslo sie. |
On 1 Lip, 15:54, Mikolaj Rydzewski <> wrote:
> Mat S wrote: > > - kodowanie siê przenios³o poprawnie (przynajmniej na google groups).. > > Nie przenioslo sie. U mnie na googlu siê przenios³o. Nie mniej jacy¶ ponuracy tu szalej±. Kolo napisa³ co¶, co wg niego w za³o¿eniu by³o zabawne. Niektórym siê podoba innym nie. O gustach siê nie dyskutuje, wiêc walenie plonkami i innymi g³upimi tekstami z okazji tego, ze siê nie ¶miejecie z tego tekstu, jest do¶æ infantylne. Nie podoba siê, to nie. Mnie np kompletnie nie interesuje wasze emocjonalne przezywanie tego posta. Jest ca³kiem OT, bo o ile tekst ma z PMS jakikolwiek zwi±zek, to to czy was to ¶mieszy czy nie, ju¿ nie. Nadto autor napisa³ w temacie OT, wiêc dla purystów PMS powinno oznaczaæ, ze mog± tu nie wchodziæ i psuæ tak dobrze rozpoczêtego dnia |