![]() |
Pomoc w wyborze, Hornet vc FZ6
Witam,
chce kupic golasa 600. Patrze, czytam, przymierzam sie (trwa to juz pare miesiecy :). W kazdym razie wiem, ze na placu boju zostaje tylko Honda Hornet (model po 2003) i Yamaha FZ6 (model po 2004). Czytalem porownania tych motocykli, ale nie znalazlem tam istotnych dla mnie kwestii. Moto bedzie uzywane glownie w miescie, ale czasami tez milo bedzie poleciec w traske (do max 400, 500 km) w cieplejsze miesiace, z plecaczkiem oczywiscie :). Wyjazdow na taka traske zdarza sie ok 4-8/rok... W zwiazku z tym, co mnie interesuje w motocyklu: - mozliwosc zamontowania kufrow...wiadomo jak sie kobiety pakuja, czyli ktory bardziej pojemny :). Do tego dochodzi jeszcze stabilnosc takiego moto z kuframi, czy nie myszkuje i jak sie to prowadzi... - wygodne siedzenie dla pasazera, zeby nie robic przerwy co 50 km, widzailem, ze w fz6 jest wieksze to siedzenie... - jak sprawnie dziala owiewka (szyba) mocowana na lampe, w ktorej maszynie bardziej spelnia swoja role? To chyba wszystko co mnie meczy, w roku przebieg ok 5-10 tys km, glownie po miescie. Chodzi mi o motocykl, na ktorym z przyjemnoscia bedzie mozna polykac km i zakrety :). Musi to byc naked, bo jeszcze jestem na tym etapie :). Jezeli chodzi o mnie, to totalnie sie zakochalem w hornecie. fz6 brakuje temperamentu z wygladu...po prostu nie powala mnie na kolana, co innego honda :). Czy hornet sprawdzi sie w wyzej wymienionych kwestiach? Z gory wielkie dzieki za pomoc, juz nie wiem do kogo mam sie zwrocic...jak nie Wy to wrozka mi zostanie ;) Planuje kupic moto na przelomie stycznie/lutego...dobry toto pomysl? Pozdrawiam! ----------- Rafal Pyzel e-mai: rufous (rolmops) wp (kropa) pl www: |
Re: Pomoc w wyborze, Hornet vc FZ6
Rufous wrote:
> chce kupic golasa 600. Patrze, czytam, przymierzam sie (trwa to juz pare > miesiecy :). W kazdym razie wiem, ze na placu boju zostaje tylko Honda > Hornet (model po 2003) i Yamaha FZ6 (model po 2004). Mogê spytaæ dlaczego odpad³ Bandit? > - mozliwosc zamontowania kufrow...wiadomo jak sie kobiety pakuja, czyli > ktory bardziej pojemny :). Do tego dochodzi jeszcze stabilnosc takiego moto > z kuframi, czy nie myszkuje i jak sie to prowadzi... Kufry to piku¶ przy pasa¿erce imho. > - wygodne siedzenie dla pasazera, zeby nie robic przerwy co 50 km, > widzailem, ze w fz6 jest wieksze to siedzenie... Mogê spytaæ dlaczego odpad³ Bandit? > - jak sprawnie dziala owiewka (szyba) mocowana na lampe, w ktorej maszynie > bardziej spelnia swoja role? Bez tej szybki jazda to absolutna masakra ale te¿ i ¶wietna zabawa. Natomiast szybka nic nie pomo¿e w d³ugiej trasie - g³owa bêdzie nawalaæ a cz³owiek siê czuje jakby go koñ kopn±³. > Chodzi mi o motocykl, na ktorym z przyjemnoscia bedzie mozna > polykac km i zakrety :). Musi to byc naked, bo jeszcze jestem na tym etapie > :). To znaczy, ¿e to bêdzie twój pierwszy motocykl? W takim razie fz6 i hornet s± dramatycznie za mocne a bandit za ciê¿ki. Poleca³bym w zamian Kawasaki ER-5, Hondê CB 500 lub Hondê CBF600. > Jezeli chodzi o mnie, to totalnie sie zakochalem w hornecie. fz6 brakuje > temperamentu z wygladu...po prostu nie powala mnie na kolana, co innego > honda :). Czy hornet sprawdzi sie w wyzej wymienionych kwestiach? Nie s±dzê aby lansiarski jednoosobowy sprzêt móg³ siê sprawdziæ inaczej ni¿ przy jednoosobowym lansowaniu siê. > Planuje kupic moto na przelomie stycznie/lutego...dobry toto pomysl? Bardzo z³y. Kupuj teraz/za miesi±c - maksymalne obni¿ki. Oczywi¶cie je¶li to nie jest twój pierwszy motocykl. -- fv Xbox gamertag: fastviper PL Moto: Suzuki GSX 650F Auto: Nissan Primera 2,0 |
U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci >> - mozliwosc zamontowania kufrow...wiadomo jak sie kobiety pakuja, czyli >> ktory bardziej pojemny :). Do tego dochodzi jeszcze stabilnosc takiego >> moto >> z kuframi, czy nie myszkuje i jak sie to prowadzi... > > Kufry to piku¶ przy pasa¿erce imho. Ja mam horneta AD 2006 i zaraz po za³o¿eniu kufra pojawi³a mi sie shimma. Moto ma 12kkm przebiegu, nówki opony i wszystko inne jest w stanie idealnym. Po prostu ten typ tak ma. >> - wygodne siedzenie dla pasazera, zeby nie robic przerwy co 50 km, >> widzailem, ze w fz6 jest wieksze to siedzenie... Moja ¿ona na siedzenie nie narzeka ale nie jecha³em z ni± w zadn± trasê. Jedynie miasto. >> - jak sprawnie dziala owiewka (szyba) mocowana na lampe, w ktorej >> maszynie >> bardziej spelnia swoja role? > > Bez tej szybki jazda to absolutna masakra ale te¿ i ¶wietna zabawa. > Natomiast szybka nic nie pomo¿e w d³ugiej trasie - g³owa bêdzie nawalaæ > a cz³owiek siê czuje jakby go koñ kopn±³. Ja zamontowa³em szybkê givi przeznaczona do tego wl±¶nie modelu i jest spoko. Najd³u¿sz± trasê jak± zrobi³em to 560km na raz i szyja wogóle mnie nie bola³a, choæ stara³em siê trzymaæ 160kmh. > >> Chodzi mi o motocykl, na ktorym z przyjemnoscia bedzie mozna >> polykac km i zakrety :). Musi to byc naked, bo jeszcze jestem na tym >> etapie >> :). > > To znaczy, ¿e to bêdzie twój pierwszy motocykl? W takim razie fz6 i > hornet s± dramatycznie za mocne a bandit za ciê¿ki. Poleca³bym w zamian > Kawasaki ER-5, Hondê CB 500 lub Hondê CBF600. CB 500 z pasa¿erk±, albo ER5. Dobry dowcip..... >> Jezeli chodzi o mnie, to totalnie sie zakochalem w hornecie. fz6 brakuje >> temperamentu z wygladu...po prostu nie powala mnie na kolana, co innego >> honda :). Czy hornet sprawdzi sie w wyzej wymienionych kwestiach? > > Nie s±dzê aby lansiarski jednoosobowy sprzêt móg³ siê sprawdziæ inaczej > ni¿ przy jednoosobowym lansowaniu siê. To fakt. Hornet to jednoosobowa maszyna do miejskiego lansu. Fazer jest trochê wiekszy i bêdzie raczej wygodniejszy do latania na d³u¿sze trasy, zw³aszcza z plecaczkiem. >> Planuje kupic moto na przelomie stycznie/lutego...dobry toto pomysl? W styczniu ceny zaczynaj± i¶æ do góry. choæ z drugiej strony tak du¿ego spadku cen jak w tym roku to jeszcze nigdy nie by³o. np. nowy hornet na pocz±tku tego roku kosztowa³ 29800 a obecnie 26000. Trudno mi powiedzieæ czy w styczniu bêdzie taniej czy dro¿ej ni¿ teraz/za miesi±c. Co do hornetów to szukaj 2004 bo to nowszy model z elektronicznym licznikiem i przednim zawiasem upside-down co fajnie wygl±da... Wojtek |
On 2008-09-29, fv <> wrote:
> Rufous wrote: >> chce kupic golasa 600. Patrze, czytam, przymierzam sie (trwa to juz pare >> miesiecy :). W kazdym razie wiem, ze na placu boju zostaje tylko Honda >> Hornet (model po 2003) i Yamaha FZ6 (model po 2004). > > Mogê spytaæ dlaczego odpad³ Bandit? Bo w porownaniu do Fazerka albo Horneta jest brzydki?:) Do tego jest sporo ciê¿szy od np. Fazerka, a to na miasto bardzo wa¿ne. Akurat te¿ jestem w trakcie zastanawiania siê co nastêpne i mam dok³adnie takie same warunki jak przedpiszca. Z tym, ¿e ze wzglêdu na turystykê na pewno wersja z owiewkami w moim przypadku wchodzi w gre. -- Ever |
U¿ytkownik "Ever" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:.pl... > On 2008-09-29, fv <> wrote: >> Rufous wrote: >>> chce kupic golasa 600. Patrze, czytam, przymierzam sie (trwa to juz pare >>> miesiecy :). W kazdym razie wiem, ze na placu boju zostaje tylko Honda >>> Hornet (model po 2003) i Yamaha FZ6 (model po 2004). >> >> Mogê spytaæ dlaczego odpad³ Bandit? > > Bo w porownaniu do Fazerka albo Horneta jest brzydki?:) Bo ma mniej mocy? Wojtek |
On 29 Wrz, 12:12, "Alti" <> wrote:
> Fazer jest trochê wiekszy i bêdzie raczej wygodniejszy do latania na d³u¿sze > trasy, zw³aszcza z plecaczkiem. ROTFL. Powtorze sie: Pozycja i siodlo w FZ daja o sobie znac dla pasazera juz od jakiegos 200km. Jazda w dluzsze trasy absolutnie nie nalezy do przyjemnosci. Dodatkowo u nas - kierowca 185cm, ja 170cm daja (a raczej dawaly, teraz po zmianie kasku walimjeuto) znac o sobie zawirowania tworzace sie na ramieniu kierownika. I jeszcze jedno - kierowca musi byc przygotowany na trzymanie ciezaru swojego i plecaka w czasie hamowania - o bak zupelnie nie da rady sie zaprzec. Osobiscie z pozycji plecaka trase 300-400 km wolalabym zrobic na megafantastyczniewygodnej cb500 niz na frezarce ;) pzdr -- Ruda aka Ruda_Zaba Nie jestem baba, jestem ufoludkiem. Dt 50 & tylnie pol frezarki |
U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gbq7eo$ghh$... > Rufous wrote: >> chce kupic golasa 600. Patrze, czytam, przymierzam sie (trwa to juz pare >> miesiecy :). W kazdym razie wiem, ze na placu boju zostaje tylko Honda >> Hornet (model po 2003) i Yamaha FZ6 (model po 2004). > > Mogê spytaæ dlaczego odpad³ Bandit? IMHO jest brzydki...strasznie masywny sie wydaje (ciezki jest), a ja mam tylko 175 cm wzrostu :)...podobaja mi sie wydechy wkomponowane w zadupek, nie lubie jak sa za bardzo eksponowane...za pare lat planuje kupic cruisera...wtedy bede swiecil wydechami :). Zreszta, dosiadalem bandita i nie poczulem wiekszej frajdy z tego...ot, tak mam :) > > To znaczy, ¿e to bêdzie twój pierwszy motocykl? W takim razie fz6 i > hornet s± dramatycznie za mocne a bandit za ciê¿ki. Poleca³bym w zamian > Kawasaki ER-5, Hondê CB 500 lub Hondê CBF600. CBF600 ma tylko 20 koni mniej...fajnie sie smigalo, ale wyglad troche ujmuje (znowu ten wydech :)... Zreszta, jak bede sie malo pewnie czul to zdlawie...juz nawet patrzylem jak :). >> Jezeli chodzi o mnie, to totalnie sie zakochalem w hornecie. fz6 brakuje >> temperamentu z wygladu...po prostu nie powala mnie na kolana, co innego >> honda :). Czy hornet sprawdzi sie w wyzej wymienionych kwestiach? > > Nie s±dzê aby lansiarski jednoosobowy sprzêt móg³ siê sprawdziæ inaczej > ni¿ przy jednoosobowym lansowaniu siê. > >> Planuje kupic moto na przelomie stycznie/lutego...dobry toto pomysl? > > Bardzo z³y. Kupuj teraz/za miesi±c - maksymalne obni¿ki. Oczywi¶cie > je¶li to nie jest twój pierwszy motocykl. Hm...musze wysuplac jakies 18 tys (14-15 motocykl, reszta ciuchy dokupic)...stad dopiero bede mogl to zrobic najwczesniej za jakies 3-4 miesiace... Pozdrawiam! -- ----------- Rafal Pyzel e-mai: rufous (rolmops) wp (kropa) pl www: |
Ever wrote:
> On 2008-09-29, fv <> wrote: >> Rufous wrote: >>> chce kupic golasa 600. Patrze, czytam, przymierzam sie (trwa to juz pare >>> miesiecy :). W kazdym razie wiem, ze na placu boju zostaje tylko Honda >>> Hornet (model po 2003) i Yamaha FZ6 (model po 2004). >> Mogê spytaæ dlaczego odpad³ Bandit? > > Bo w porownaniu do Fazerka albo Horneta jest brzydki?:) Nie znasz siê ;P No dobra, go³y fz6 rzeczywi¶cie piêknie wygl±da.. > Do tego jest sporo ciê¿szy od np. Fazerka, a to na miasto > bardzo wa¿ne. Te¿ tak mówi³em, puki siê nim nie przejecha³em. Teraz wywijam w korku bardzo piêknie i cieszê siê genialnym balansem. Przyk³adowo znacznie ³atwiej nim zawróciæ bez podpierania siê nog± (przynajmniej mi ³atwiej, mo¿e to silnik albo co). > Z tym, ¿e ze wzglêdu na turystykê na pewno wersja z owiewkami w moim > przypadku wchodzi w gre. No to popatrz na GSX 650F ;-) Jak za s³abe to B12. -- fv Xbox gamertag: fastviper PL Moto: Suzuki GSX 650F Auto: Nissan Primera 2,0 |
Rufous wrote:
> U¿ytkownik "fv" <> napisa³ w wiadomo¶ci >>> Hornet (model po 2003) i Yamaha FZ6 (model po 2004). >> Mogê spytaæ dlaczego odpad³ Bandit? > IMHO jest brzydki...strasznie masywny sie wydaje (ciezki jest), a ja mam > tylko 175 cm wzrostu :)... Fakt, jest bardzo ciê¿ki. To ma jednak swoje zalety. > podobaja mi sie wydechy wkomponowane w zadupek, > nie lubie jak sa za bardzo eksponowane... Latem w mie¶cie oraz w trasie z pasa¿erem, nie bêd± ju¿ takie atrakcyjne. Postaraj siê spojrzeæ na motocykl nie z zewn±trz ale z pozycji kierowcy. > CBF600 ma tylko 20 koni mniej...fajnie sie smigalo, ale wyglad troche ujmuje > (znowu ten wydech :)... S³uchaj, jak chcesz fajny wydech to ja mam motocykl dla ciebie: < Shiver.jpg> Spójrz te¿ jeszcze na Benelli Tre Naked > Zreszta, jak bede sie malo pewnie czul to > zdlawie...juz nawet patrzylem jak :). Zd³awienie to m±dra rzecz. Oszczêdza bardzo du¿o pieniêdzy i czasu. > Hm...musze wysuplac jakies 18 tys (14-15 motocykl, reszta ciuchy > dokupic)...stad dopiero bede mogl to zrobic najwczesniej za jakies 3-4 > miesiace... Czekaj, ty nie chcesz nówki z salonu? Yyy.. to hornet odpada ca³kowicie - stary model nie zabiera bagarzu i pali kosmiczne ilo¶ci paliwa. -- fv Xbox gamertag: fastviper PL Moto: Suzuki GSX 650F Auto: Nissan Primera 2,0 |
fv wrote:
> Rufous wrote: >> Chodzi mi o motocykl, na ktorym z przyjemnoscia bedzie mozna >> polykac km i zakrety :). Musi to byc naked, bo jeszcze jestem na tym etapie >> :). > > To znaczy, ¿e to bêdzie twój pierwszy motocykl? W takim razie fz6 i > hornet s± dramatycznie za mocne a bandit za ciê¿ki. Poleca³bym w zamian > Kawasaki ER-5, Hondê CB 500 lub Hondê CBF600. > Prosze Cie...., Dla osoby o turystycznym podejsciu potrzebny jest w miare duzy motocykl (czytaj ciezki) i mocny (Obciazenie robi swoje). Dwie osoby + bagaz tj. jakies 150 kg motocylk lekki to 200 a ciezki to 250 - razem 350 - 400 kg. Sadzisz ze te 10-15 % ma az takie znaczenie ? IMO nie bardzo. >> Planuje kupic moto na przelomie stycznie/lutego...dobry toto pomysl? > > Bardzo z³y. Kupuj teraz/za miesi±c - maksymalne obni¿ki. Oczywi¶cie > je¶li to nie jest twój pierwszy motocykl. > Jesli piszesz o salonach to jestes w bledzie. W zeszlym roku ceny na jesieni spadly - fakt - ale na poczatku roku poziostaly bez zmian. No tyle ze rocznik sie zmienil :-D. I pojawily sie upusty dla zeszlorocznych. Pozdr Marek |