![]() |
Jak szukaæ wycieku p³ynu hamulcowego?
Mam jaki¶ ma³y wyciek p³ynu hamulcowego.
Pó³ roku temu poziom p³ynu spad³ poni¿ej "min", dola³em do "max" i dzi¶ znowu siê zapali³a kontrolka. No wiêc p³yn gdzie¶ powoli ucieka (ubytek nie jest zwi±zany z koñczeniem siê ok³adzin hamulcowych). Pytanie jak tego szukaæ? Bo przy obecnej mokrej pogodzie, to raczej nie znajdê poc±cego siê ³±czenia, bo i tak wszystko jest zachlapane wod±. Mo¿e jest jaki¶ marker który zmienia kolor w kontakcie z p³ynem hamulcowym? Kto¶ ma jakie¶ m±dre pomys³y? |
Re: Jak szukaæ wycieku p³ynu hamulcowego?
> Mam jaki¶ ma³y wyciek p³ynu hamulcowego. > Pó³ roku temu poziom p³ynu spad³ poni¿ej "min", dola³em do "max" i dzi¶ > znowu siê zapali³a kontrolka. > > No wiêc p³yn gdzie¶ powoli ucieka (ubytek nie jest zwi±zany z koñczeniem > siê ok³adzin hamulcowych). o jakim aucie mowa? czy sprzêg³o nie jest czasem sterowane p³ynem hamulcowym? mo¿e ciekn±æ np silownik i ciê¿ko bêdzie to wy³apaæ, podobnie gdy np s± bêbny z ty³u niby na pierwszy rzut oka nic nie widaæ ale jak siê zdejmie bêbên prawda wychodzi na jaw, czasem korektory hamowania kó³ tylnych umieszczone na przewodach ciekn± minimalnie i równie¿ ciê¿ko to zauwa¿yæ, brat |
bratPit pisze:
> >> Mam jaki¶ ma³y wyciek p³ynu hamulcowego. >> Pó³ roku temu poziom p³ynu spad³ poni¿ej "min", dola³em do "max" i >> dzi¶ znowu siê zapali³a kontrolka. >> >> No wiêc p³yn gdzie¶ powoli ucieka (ubytek nie jest zwi±zany z >> koñczeniem siê ok³adzin hamulcowych). > > o jakim aucie mowa? Corolla E11 z ABS > czy sprzêg³o nie jest czasem sterowane p³ynem hamulcowym? mo¿e ciekn±æ > np silownik i ciê¿ko bêdzie to wy³apaæ, podobnie gdy np s± bêbny z ty³u > niby na pierwszy rzut oka nic nie widaæ ale jak siê zdejmie bêbên prawda > wychodzi na jaw, No mogê zdj±æ, ale co ja tam znajdê skoro tego uciekaj± tak minimalne ilo¶ci? > czasem korektory hamowania kó³ tylnych umieszczone na przewodach ciekn± > minimalnie i równie¿ ciê¿ko to zauwa¿yæ, No i w³a¶nie dlatego siê zastanawiam jak siê zabraæ za takie szukanie. |
> Corolla E11 z ABS hmm, nie znam sie na Corollach :-) >> niby na pierwszy rzut oka nic nie widaæ ale jak siê zdejmie bêbên prawda >> wychodzi na jaw, > > No mogê zdj±æ, ale co ja tam znajdê skoro tego uciekaj± tak minimalne > ilo¶ci? mo¿esz znale¼æ rosz±cy cylinderek na przyk³ad, woda z dróg zmywa wyciekaj±cy na zewn±trz p³yn i go specjalnie nie widaæ, >> czasem korektory hamowania kó³ tylnych umieszczone na przewodach ciekn± >> minimalnie i równie¿ ciê¿ko to zauwa¿yæ, > > No i w³a¶nie dlatego siê zastanawiam jak siê zabraæ za takie szukanie. mimo wszystko jakie¶ ¶lady powinny zostaæ, w koñcu p³yn jest t³usty, dobrze by by³o poczekaæ chcocia¿ na suchy dzieñ i popatrzeæ od spodu z lamp±, tak czy inaczej trzeba sie dobraæ kiedy¶ do tych bêbnów, innych pomys³ów nie mam, a sprzêg³o tam jest na lince czy hydraulika? brat |
Witam,
W po¶cie <gh9dr7$kmu$.neostrada.pl> Tomasz Pyra <.spam> m.in. napisa³(a):: > Mam jaki¶ ma³y wyciek p³ynu hamulcowego. > Pó³ roku temu poziom p³ynu spad³ poni¿ej "min", dola³em do "max" i dzi¶ > znowu siê zapali³a kontrolka. > (...) > > Kto¶ ma jakie¶ m±dre pomys³y? W dobrym serwisie maj± maszynki do podawania du¿ego ci¶nienia do uk³adu hamulcowego. Mi te¿ w mondeo ucieka³ i na piechotê do¶æ siê nie da³o którêdy. Jak w ASO forda podpieli maszynkê z p³ynem pod ci¶nieniem i stopniowo zwiêkszali to ci¶nienie do jakie¶ warto¶ci to nieszczelno¶æ siê znalaz³a w kilka minut. U mnie by³ to skorodowany przewód do tylnego prawego ko³a. Wymieni³em obydwa wtedy i problem znik³. -- Tomasz Motyliñski "Linux jest dla leniwych, raz zainstalowany dzia³a wiecznie" .... i do tego jaki ³adny :) http://satfilm.pl/~motto77/mydesktop.jpg - Polskie Forum U¿ytkowników Debiana |
Tomasz Pyra pisze:
> Mam jaki¶ ma³y wyciek p³ynu hamulcowego. > Pó³ roku temu poziom p³ynu spad³ poni¿ej "min", dola³em do "max" i dzi¶ > znowu siê zapali³a kontrolka. > > No wiêc p³yn gdzie¶ powoli ucieka (ubytek nie jest zwi±zany z koñczeniem > siê ok³adzin hamulcowych). > > Pytanie jak tego szukaæ? > Bo przy obecnej mokrej pogodzie, to raczej nie znajdê poc±cego siê > ³±czenia, bo i tak wszystko jest zachlapane wod±. > Mo¿e jest jaki¶ marker który zmienia kolor w kontakcie z p³ynem hamulcowym? > > Kto¶ ma jakie¶ m±dre pomys³y? Ja wiem czy m±dre... P³yn hamulcowy jest t³usty, wiêc mo¿esz ³atwo odró¿niæ go od wody, nawet w t± pogodê. Musia³by¶ wszsytkie podejrzane ³±czenia przecieraæ czym¶ papierowym, moment kiedy nie wycierasz wody tylko p³yn ³atwo zauwa¿ysz (t³usta plama zamaist mokrej). Z drugiej strony jak leci spod jakiego¶ t³oczka, zw³aszcza w bêbnie, to bêdzie trudniej znale¶æ. Dodatkowo p³yn móg³by zostawiæ jakie¶ ¶lady swojego agresywnego dzia³ania (do¶æ szybko pod jego wp³ywem znika lakier, potem robi sie zwyczajnie korozja). -- Cyneq |