![]() |
Zimny silnik dymi - diesel
Sorry za lamerskie pytanie.
Diesel, odpalam zimny silnik, jade ok 2-5 min, staje z skrzyzowaniu i przez pare sekund samochod strasznie dymi. Po czym przestaje i juz jest ok. To naturalne zjawisko ? :) |
Re: Zimny silnik dymi - diesel
AP pisze:
> Sorry za lamerskie pytanie. opis tez jest lamerski ;) > Diesel, odpalam zimny silnik, jade ok 2-5 min, staje z skrzyzowaniu i > przez pare sekund samochod strasznie dymi. Po czym przestaje i juz jest ok. > To naturalne zjawisko ? :) jakbys napisal jaki kolor dymu, jak sie zachowuje przy odpalaniu to mozna by cos wiecej powiedziec. -- Arni Toruñ '84 Honda CB 650 SC "Jaszczomb" '91 Volvo 940 D24TIC diesel pozbawiony wad i przyspieszenia '91 Honda Prelude 2,0 EX |
Arni wrote:
> AP pisze: >> Sorry za lamerskie pytanie. > > opis tez jest lamerski ;) > >> Diesel, odpalam zimny silnik, jade ok 2-5 min, staje z skrzyzowaniu i >> przez pare sekund samochod strasznie dymi. Po czym przestaje i juz >> jest ok. >> To naturalne zjawisko ? :) > > jakbys napisal jaki kolor dymu, jak sie zachowuje przy odpalaniu to > mozna by cos wiecej powiedziec. > Mialem nadzieje, ze to typowe dla diesla wiec sie nie rozpisywalem :) Dym jest bialy, lekko szarawy, samochod odpala bez problemow, chodzi rowno. Nic szczegolnego sie nie dzieje |
U¿ytkownik "AP" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:gef0lp$kp7$... > Dym jest bialy, lekko szarawy, samochod odpala bez problemow, chodzi > rowno. Nic szczegolnego sie nie dzieje Mo¿e je¼dzisz na krótkich odcinkach, woda Ci siê zbiera w t³umikach, a po rozgrzaniu paruje ... |
AP pisze:
> Mialem nadzieje, ze to typowe dla diesla wiec sie nie rozpisywalem :) > > Dym jest bialy, lekko szarawy, samochod odpala bez problemow, chodzi > rowno. Nic szczegolnego sie nie dzieje to moga byc lej±ce wtryski, taki bialy dym powstaje jak sie wlewa rope do p³omienia. Bo mam nadzieje ze nie chodzi o pare wodn± z wydechu ? -- Arni Toruñ '84 Honda CB 650 SC "Jaszczomb" '91 Volvo 940 D24TIC diesel pozbawiony wad i przyspieszenia '91 Honda Prelude 2,0 EX |
Robert Wicik wrote:
> U�ytkownik "AP" <> napisa� w wiadomo�ci > news:gef0lp$kp7$... >> Dym jest bialy, lekko szarawy, samochod odpala bez problemow, chodzi >> rowno. Nic szczegolnego sie nie dzieje > > Mo�e je�dzisz na kr�tkich odcinkach, woda Ci si� zbiera w t�umikach, a po > rozgrzaniu paruje ... > A to mozliwe, bo ostatnio rzeczywiscie robilem krotkie odcinki. Dym jest smierdzacy wiec nie skojarzylem tego z para wodna. Ale pewnie para miesza sie ze spalinami i stad ten zapach. |
hmm z tego co wiem jak wtryski lej± to jest czarnydym ale jezeli sie myle to
sory |
Wojtek pisze:
> hmm z tego co wiem jak wtryski lej± to jest czarnydym ale jezeli sie myle to czarny dym jest przy zbyt duzej dawce. Lanie oznacza ze wtryskiwacz nie rozpyla tylko wkrapla rope. -- Arni Toruñ '84 Honda CB 650 SC "Jaszczomb" '91 Volvo 940 D24TIC diesel pozbawiony wad i przyspieszenia '91 Honda Prelude 2,0 EX |
Arni pisze:
>> hmm z tego co wiem jak wtryski lej± to jest czarnydym ale jezeli sie >> myle to > > czarny dym jest przy zbyt duzej dawce. Lanie oznacza ze wtryskiwacz nie > rozpyla tylko wkrapla rope. kazdy nowy diesel pusci czarnego dymka jak da mu sie w palnik |
Marcin J. Kowalczyk pisze:
> Arni pisze: >>> hmm z tego co wiem jak wtryski lej± to jest czarnydym ale jezeli sie >>> myle to >> >> czarny dym jest przy zbyt duzej dawce. Lanie oznacza ze wtryskiwacz >> nie rozpyla tylko wkrapla rope. > > kazdy nowy diesel pusci czarnego dymka jak da mu sie w palnik ja tego nie neguje ale mowimy o dymie bia³ym. -- Arni Toruñ '84 Honda CB 650 SC "Jaszczomb" '91 Volvo 940 D24TIC diesel pozbawiony wad i przyspieszenia '91 Honda Prelude 2,0 EX |