![]() |
Ró¿ne zimówki z przodu i z ty³u?
Mam dylemat - po 4 sezonach moje Micheliny Alpine s± ju¿ nieco zu¿yte,
poprzedniej zimy mia³em problem z ruszaniem na ¶niegu pod lekk± górkê pod domem. Zastanawiam siê nad kupieniem dwóch ¶wie¿ych opon na przód, i chcia³em kupiæ jakie¶ lepsze opony ni¿ te Micheliny, ale nie wiem, jak bêdzie siê zachowywa³ samochód. Czy mo¿e jednak kupiæ po prostu nowe Alpine, ¿eby rze¼ba i zachowanie siê opon na drodze by³y podobne? Rozmiar to 185x65x15, Berlingo II, jazda 90% po mie¶cie, czyli ¶nieg tylko krótko po opadach, potem b³oto po¶niegowe i mokra czarna nawierzchnia. Dziêki z góry za porady, GregG |
Re: Ró¿ne zimówki z przodu i z ty³u?
> Dziêki z góry za porady,
a nie s³ysza³e¶, ze lepsze opony zawsze daje sie na ty³ ? dlatego ciebie ratuje montaz 4 nowych opon |
Re: Różne zimówki z przodui z tyłu?
Dnia 26.10.2008 fuen <> napisa³/a:
>> Dziêki z góry za porady, > > a nie s³ysza³e¶, ze lepsze opony zawsze daje sie na ty³ ? > dlatego ciebie ratuje montaz 4 nowych opon Tak, ale w przypadku zimowych, które maj± 'drapaæ' ¶nieg, lepsze dajê na przód. Oczywi¶cie z ty³u te¿ trochê bie¿nika musi byæ, dlatego zimówki wywalam du¿o wcze¶niej ni¿ letnie -- Samotnik Kosmetyki: Bi¿uteria: |
fuen pisze:
> a nie s³ysza³e¶, ze lepsze opony zawsze daje sie na ty³ ? Wcale nie zawsze, jak najwazniejsza jest trakcja to to na napedowe czyli obecnie w 99% na przednie, natomiast jak istotne jest zeby nie zawijac przy gwaltowym hamowaniu to oczywiscie na tyl |
np. Nokian WR G2
Jacek |
U¿ytkownik "Adampio" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:ge1bv4$5qk$.pl... > fuen pisze: > > a nie s³ysza³e¶, ze lepsze opony zawsze daje sie na ty³ ? > > Wcale nie zawsze, jak najwazniejsza jest trakcja to to na napedowe czyli > obecnie w 99% na przednie, natomiast jak istotne jest zeby nie zawijac > przy gwaltowym hamowaniu to oczywiscie na tyl Zawsze. Trakcja kó³ napêdowych nic nie pomo¿e jak dupa bêdzie lata³a bokami. |
Boombastic pisze:
> > U¿ytkownik "Adampio" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:ge1bv4$5qk$.pl... >> fuen pisze: >> > a nie s³ysza³e¶, ze lepsze opony zawsze daje sie na ty³ ? >> >> Wcale nie zawsze, jak najwazniejsza jest trakcja to to na napedowe >> czyli obecnie w 99% na przednie, natomiast jak istotne jest zeby nie >> zawijac przy gwaltowym hamowaniu to oczywiscie na tyl > > Zawsze. Trakcja kó³ napêdowych nic nie pomo¿e jak dupa bêdzielata³a > bokami. Przecie¿ nie piszê, ¿e mam ca³kiem ³yse, bo bie¿nik jeszcze jest 4-5 mm, tylko chodzi o to, ¿e ju¿ nie "³api±" ¶niegu tak jak nowe... Patrzy³em na testy, kupiê jednak nowe Alpine i dam na przód. |
Re: Ró¿ne zimówki z przodu i zty³u?
nie, 26 pa¼ 2008 o 19:02 GMT, GreGG napisa³(a):
> Przecie¿ nie piszê, ¿e mam ca³kiem ³yse, bo bie¿nik jeszcze jest 4-5 mm, > tylko chodzi o to, ¿e ju¿ nie "³api±" ¶niegu tak jak nowe... > Patrzy³em na testy, kupiê jednak nowe Alpine i dam na przód. Chodzi o to, ze jakis opon bys nie mial, to te lepsze powinienes zalozyc na tyl, tyle... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ ] [ Ekg: #3781111 ][ ] [ LinuxUser: #249916 ][ ] |
U¿ytkownik "GreGG" <.agh.edu.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:ge0tid$6sp$... Zastanawiam siê nad kupieniem dwóch ¶wie¿ych opon na przód, i chcia³em kupiæ jakie¶ lepsze opony ni¿ te Micheliny, ale nie wiem, jak bêdzie siê zachowywa³ samochód. Czy mo¿e jednak kupiæ po prostu nowe Alpine, ¿eby rze¼ba i zachowanie siê opon na drodze by³y podobne? ---------------------------- Zale¿y jakie wybierzesz - przy których¶, które ostatnio ogl±da³em wirtualnie, by³a adnotacja - nie mieszaæ z innymi, zak³adaæ tylko komplet. Pzdr JKK |
Re: Ró¿ne zimówki z przodu i zty³u?
pon, 27 pa¼ 2008 o 11:57 GMT, Adampio napisa³(a):
>> Chodzi o to, ze jakis opon bys nie mial, to te lepsze powinienes zalozyc na >> tyl, tyle... > Tiaaa, i jak bedzie chcial podjechac po sniegu po gore to bedzie czekal > do roztopow? ;-) Zalezy co jest dla niego wazniejsze, "moc wjechac", czy moc "przezyc" Widzialem ostatnio jakis test w tv, byly dwa podejscia, pierwsze dobre opony z przodu, z tylu kiepskie, drugie podejscie odwrotnie..., test byl przeprowadzany na sliskiej nawiezchni, przy pierwszym podejsciu, tego co zrobil samochod, nie powstydzilaby sie niejedna baletnica robiac piruety... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ brzezi:~# uptime ] [ Ekg: #3781111 ][ 12:00:32 up 13 days, 14:48, 3 users, ] [ LinuxUser: #249916 ][ load average: 0.39, 0.39, 0.37 ] |