![]() |
cisnienie w ukladzie wspomagania
Witam
Czy wie ktos moze, jakie cisnienie panuje w hydraulicznym ukladzie wspomagania kierownicy? Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? Musze pociagnac wspomaganie z tylu auta (silnik) do przodu i nie wiem, czy miedziene rury dadza rade. -- Pozdrawiam MarcinJM |
Re: cisnienie w ukladzie wspomagania
On Sat, 18 Oct 2008 08:05:42 +0200, MarcinJM wrote:
>Czy wie ktos moze, jakie cisnienie panuje w hydraulicznym ukladzie >wspomagania kierownicy? >Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? >Musze pociagnac wspomaganie z tylu auta (silnik) do przodu i nie wiem, >czy miedziene rury dadza rade. Hamulcowe dadza rade. Tylko nie wiem czy nie za cienkie .. A moze ktores z elekrycznych zainstalowac ? Tak na oko to tam z kilkadziesiat bar powionno byc.. J. |
J.F. pisze:
> On Sat, 18 Oct 2008 08:05:42 +0200, MarcinJM wrote: >> Czy wie ktos moze, jakie cisnienie panuje w hydraulicznym ukladzie >> wspomagania kierownicy? >> Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? >> Musze pociagnac wspomaganie z tylu auta (silnik) do przodu i nie wiem, >> czy miedziene rury dadza rade. > > Hamulcowe dadza rade. Tylko nie wiem czy nie za cienkie .. > A moze ktores z elekrycznych zainstalowac ? > > Tak na oko to tam z kilkadziesiat bar powionno byc.. Myslalem raczej o rurkach od LPG fi8. Tylko z tym cisnieniem to nie wiem, bedzie trzeba dorobic krociec z manometrem i zmierzyc... -- Pozdrawiam MarcinJM ____________________________ gg: 978510, Skype: marcin.jm |
> Czy wie ktos moze, jakie cisnienie panuje w hydraulicznym ukladzie
> wspomagania kierownicy? > Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? > Musze pociagnac wspomaganie z tylu auta (silnik) do przodu i nie wiem, > czy miedziene rury dadza rade. ~100 bar |
> ~100 bar
a nawet do 200 znalezione w 0,04s |
Hello MarcinJM !:
> Witam > Czy wie ktos moze, jakie cisnienie panuje w hydraulicznym ukladzie > wspomagania kierownicy? > Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? > Musze pociagnac wspomaganie z tylu auta (silnik) do przodu i nie wiem, > czy miedziene rury dadza rade. > To nie ci¶nienie, ale przep³yw jest decyduj±cy. MAx ci¶nienie, to ok. 25 bar. Rurki fi 8 mo¿e dadz± radê ... zwykle s± nieco grubsze, ok. 10. pzdrw. -- Grzegorz maila znajdziesz tu : |
Hello staszek !:
>> ~100 bar > > a nawet do 200 > > znalezione w 0,04s > > Taaak, .... ponad 2 tony na dr±¿kach :-D !!!. Zastanów siê, czy cokolwiek wytrzyma takie si³y .... a potem cytuj supersprzedawców z Allegro. pzdrw. -- Grzegorz maila znajdziesz tu : |
Grzegorz pisze:
> Hello MarcinJM !: >> Witam >> Czy wie ktos moze, jakie cisnienie panuje w hydraulicznym ukladzie >> wspomagania kierownicy? >> Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? >> Musze pociagnac wspomaganie z tylu auta (silnik) do przodu i nie wiem, >> czy miedziene rury dadza rade. >> > To nie ci¶nienie, ale przep³yw jest decyduj±cy. MAx ci¶nienie, to ok. 25 > bar. > > Rurki fi 8 mo¿e dadz± radê ... zwykle s± nieco grubsze, ok. 10. Sk±d czerpiesz wiedzê na ten temat? Pytam, bo jestem ciekawy. M. |
On Sat, 18 Oct 2008 08:05:42 +0200, MarcinJM <> wrote:
>Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? Oko³o 10-20 atmosfer. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ Wywo³ywanie slajdów ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Grzegorz pisze:
> Hello MarcinJM !: >> Witam >> Czy wie ktos moze, jakie cisnienie panuje w hydraulicznym ukladzie >> wspomagania kierownicy? >> Chodzi mi o rzad wielkosci, czy to jest 5 bar, 10bar, 50 bar? >> Musze pociagnac wspomaganie z tylu auta (silnik) do przodu i nie wiem, >> czy miedziene rury dadza rade. >> > To nie ci¶nienie, ale przep³yw jest decyduj±cy. MAx ci¶nienie, to ok. 25 > bar. > > Rurki fi 8 mo¿e dadz± radê ... zwykle s± nieco grubsze, ok. 10. Adam podal podobny wynik, wiec przyjme roboczo 25 bar. Co do rurek... poniewaz auto ma silnik z r=tylu, to nie potrzebuje mocnego wspomagania, wiec wydaje mi sie, ze wybor fi8 jest wlasciwy, ale to wyjdzie dopiero "w praniu" (rurki beda mialy ok. 3m). Bo chyba tak sie koryguje sile wspomagania: dlawiac przeplyw? -- Pozdrawiam MarcinJM ____________________________ gg: 978510, Skype: marcin.jm |