![]() |
Silniki TSI od VW
Witam,
kiedys juz pytalem ale nie trafilem chyba na uzytkownikow. Zastanawiam sie nad silnikiem TSI o pojemnosci 1.4l. Sa dwa warianty: z kompresorem i sprezarka 118kW i tylko ze sprezarka 90kW. Interesuje mnie awaryjnosc / zywotnosc i jakby ktos mogl zeskanowac charektersytki silnika bylbym wdzieczny Silnik mialby pracowac z Golfem, co wybrac? Roznica w cenie i spalaniu niewielka dlatego pytam o awaryjnosc. Pozdrawiam |
Re: Silniki TSI od VW
> Zastanawiam sie nad silnikiem TSI o pojemnosci 1.4l. Sa dwa warianty: z
> kompresorem i sprezarka 118kW i tylko ze sprezarka 90kW. Interesuje mnie > awaryjnosc / zywotnosc Mo¿esz mieæ problem, bo OIDP to raczej nowy silnik :-). My¶lisz ¿e ju¿ uzyskasz informacje o ¿ywotno¶ci? |
U¿ytkownik "Robert_J" :
> Mo¿esz mieæ problem, bo OIDP to raczej nowy silnik :-). My¶lisz ¿e ju¿ > uzyskasz informacje o ¿ywotno¶ci? no juz dwa lata jezdza, 100tys w dwa lata da sie zrobic :) |
adym pisze:
> Witam, > kiedys juz pytalem ale nie trafilem chyba na uzytkownikow. Zastanawiam sie > nad silnikiem TSI o pojemnosci 1.4l. Sa dwa warianty: z kompresorem i > sprezarka 118kW i tylko ze sprezarka 90kW. Interesuje mnie awaryjnosc / > zywotnosc i jakby ktos mogl zeskanowac charektersytki silnika bylbym > wdzieczny > Silnik mialby pracowac z Golfem, co wybrac? Roznica w cenie i spalaniu > niewielka dlatego pytam o awaryjnosc. > Pozdrawiam A jak my¶lisz? Kto¶ kto kupi³ i mu siê fajnie je¼dzi napisze, ¿e fajny i bezawaryjny. Kto¶ kto komu¶ zazdro¶ci elastycznego ma³ego silniczka o du¿ej mocy, napisze, ¿e s³ysza³ i¿ s± strasznie awaryjne i szybko padaj±. Co Ci takie informacje dadz±?:) Arek |
U¿ytkownik "Arek (G)" :
> A jak my¶lisz? Kto¶ kto kupi³ i mu siê fajnie je¼dzi napisze, ¿e fajny i > bezawaryjny. Kto¶ kto komu¶ zazdro¶ci elastycznego ma³ego silniczka o > du¿ej mocy, napisze, ¿e s³ysza³ i¿ s± strasznie awaryjne i szybko > padaj±. Co Ci takie informacje dadz±?:) Nie no takie wypowiedzi da sie wyczuc, jesli nie sa merytorycznie uzasadnione. Silniczek od dwoch lat zbiera ¿niwo nagród, ma wersje od 122KM az do 200KM. Jednak moje obawy wynikaja nie tyle z wysilenia silnika, co z zastosowania podwojnego doladowania. W silniku przy niskich obrotach pracuje kompresor (sprzeglony elektromagnetycznym sprzeg³em) w zakresie wyzszych obrotow odlacza sie, uruchamia sie turbina. I zastanwiam siê czy jazda po miescie nie powoduje, ze te uk³ady prze³aczaj±c sie kilka razy na minute nie dostaj± za bardzo po dupie? Nigdy nie interesowalem sie turbodieslami, w ogole uk³adami turbo, a tam sytujacja wyglada podobnie, a jednak przebiegi silników tdi sa imponuj±ce. |
adym wrote:
> W silniku przy niskich obrotach pracuje kompresor (sprzeglony > elektromagnetycznym sprzeg³em) w zakresie wyzszych obrotow odlacza > sie, uruchamia sie turbina. I zastanwiam siê czy jazda po miescie nie > powoduje, ze te uk³ady prze³aczaj±c sie kilka razy na minute nie > dostaj± za bardzo po dupie? Nigdy nie interesowalem sie > turbodieslami, w ogole uk³adami turbo, a tam sytujacja wyglada > podobnie, a jednak przebiegi silników tdi sa imponuj±ce. sprê¿arka od klimy tak¿e w³±cza siê i wy³±cza i tak przez ca³± swoj± pracê i ¿yje... i sprê¿arka i sprzêg³o -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic £odzi |
adym pisze:
> U¿ytkownik "Arek (G)" : > >> A jak my¶lisz? Kto¶ kto kupi³ i mu siê fajnie je¼dzi napisze, ¿e fajny i >> bezawaryjny. Kto¶ kto komu¶ zazdro¶ci elastycznego ma³ego silniczka o >> du¿ej mocy, napisze, ¿e s³ysza³ i¿ s± strasznie awaryjne i szybko >> padaj±. Co Ci takie informacje dadz±?:) > [...] > Silniczek od dwoch lat zbiera ¿niwo nagród, ma wersje od 122KM az do 200KM. [...] Mo¿na przyj±æ, ¿e VW nie zabiera³o by siê tak masowo, za co¶ co mog³o by ich pogr±¿yæ. A je¶li chodzi o turbo to technologia stara jak ¶wiat wiêc nic nowego nie odkryli:) Arek ps. mam ten najmniejszy 122KM i je¼dzi siê tym naprawdê fajnie. Od 2k idzie jak burza. |
U¿ytkownik "Arek (G)" :
> ps. mam ten najmniejszy 122KM i je¼dzi siê tym naprawdê fajnie. Od 2k > idzie jak burza. Trzeba bylo tak od razu :) Czy Twoim zdaniem warto doplacac do wersji mocniejszej (160KM)? Czy aby na rodzinne auto nie jest to juz przesada? Szybko na pewno jezdzil nie bede raczej chodzi o przyspieszenie ale kusi.. Jaka masz skrzynie? Ja chcialbym klasyczna 6 biegow±. |
adym pisze:
> U¿ytkownik "Arek (G)" : >> ps. mam ten najmniejszy 122KM i je¼dzi siê tym naprawdê fajnie. Od 2k >> idzie jak burza. > > Trzeba bylo tak od razu :) > Czy Twoim zdaniem warto doplacac do wersji mocniejszej (160KM)? > Czy aby na rodzinne auto nie jest to juz przesada? Szybko na pewno jezdzil nie bede raczej chodzi o przyspieszenie ale kusi.. > Jaka masz skrzynie? Ja chcialbym klasyczna 6 biegow±. Nie wiem czy warto. W sumie zawsze fajniej mieæ mocniejszy silnik, pewnie musisz siê przejechaæ. Inna sprawa mocniejszy silnik = wiêksze spalanie, nawet je¶li w trasie spokojnie jad±c te silniki porównywalnie spal± to te 160KM na pewno bêdzie kusiæ do nadmiernego u¿ywania gazu:) Je¶li chodzi 122KM - je¿d¿ê raczej spokojnie i ta moc jest dla mnie nawet za du¿a. Aczkolwiek jak trzeba depn±æ to silnik siê nie oci±ga - tylko zamruczy jakby z zadowoleniem i idzie. Co do skrzyni to nie jestem pewien ale z tymi tsi s± tylko 6-biegowe. Zreszt± w tym silniku 5-biegowa to by³o by nieporozumienie, bowiem auto jak wspomnia³em spokojnie idzie od 2k. Arek |
adym pisze:
> Użytkownik "Robert_J" : > >> Możesz mieć problem, bo OIDP to raczej nowy silnik :-). Myślisz że już >> uzyskasz informacje o żywotności? > > no juz dwa lata jezdza, 100tys w dwa lata da sie zrobic :) Widziałeś jakiś nowoczesny silnik który pada po 100 tys.? ;> -- Nie ma nic gorszego jak ciepła wódka i zimna prostytutka |