![]() |
[Tech] Kontrolka oleju-Skoda Octavia I
Witam,
od niedawna uzytkuje Skode Octavie I 1.9TDI z 2003r. Co mi sie rzucilo w oczy od razu jak do niej zasiadlem-po przekreceniu kluczyka zapalaj± sie kontrolki, komp robi testy po czym gasi te "niepotrzebne". Do momentu odpalenia auta za¶wiecona zostaje czerwona kontrolka ³adowania i OIDP airbaga (chyba pasazera bo wyl±czona). No wlasnie, ga¶nie tez kontrolka oleju. Do tej pory myslalem, ze brak ci¶nienia oliwy i ³adowania aku powoduje, ze te kontrolki swiec±. Maska w gore, bagnet w d³oñ, sprawdzamy na wszelki wypadek. Olej jest, wyciekow nie ma wiec moge jechac do serwisu. Myslalem, ze to czujnik cisnienia oleju. Pytam kolesia w serwisie o to dlaczego tak sie dzieje i ile mnie to bedzie kosztowalo. On mi odpowiada, ze nic nie bedzie kosztowalo bo to normalne. <czytat> "Skoda ma dynamiczny pomiar cisnienia oleju. Nawet jesli nie bedzie oleju to konrolka nie wlaczy sie przed osciagnieciem przez silnik 1500RPM". </cytat> Teraz pytam: czy to tak dziala we wszystkich Skodach z tego rocznika i z tym silnikiem czy koles mnie odprawil z kwitem "bo tak chcial"? Az nie chce mi sie w to wierzyc bo przeciez zanioslem im kase a on grzecznie odmowil. Pozdrawiam, -- Odi GG:5513216 @: Wytnij z adresu SMIECI DL 1000-Stealth Bomber |