![]() |
WINCH do wci±gania ³odzi/samochodu na przyczepkê/lawetê
Witam
Chcê doczepiæ z ty³u mojego pojazdu wyci±garkê która ma mieæ podwójne zastosowanie - albo wci±gaæ ³ód¼ na przyczepkê pod³odziow± albo samochód na lawetê. £ód¼ wa¿y 1800KG a samochody to nawet 2300KG. Mo¿e kto¶ mi doradzi który z poni¿szych "winchów" by³by wystarczaj±cy? Zastanawiam siê tak¿e nad sposobem monta¿u - czy wogóle jest szansa na taki mmonta¿ aby lina z bloczka wychodzi³a wystarczaj±co wysoko ¿eby nie chaczy³a o lawetê/przyczepkê? Posiadam Forda Explorera IV. |
Re: WINCH do wci±gania ³odzi/samochodu na przyczepkê/lawetê
Andrew pisze:
> Witam > > Chcê doczepiæ z ty³u mojego pojazdu wyci±garkê która ma mieæ podwójne > zastosowanie - albo wci±gaæ ³ód¼ na przyczepkê pod³odziow± albo samochód > na lawetê. £ód¼ wa¿y 1800KG a samochody to nawet 2300KG. Mo¿e kto¶ mi > doradzi który z poni¿szych "winchów" by³by wystarczaj±cy? > > > > > > > > > > > Zastanawiam siê tak¿e nad sposobem monta¿u - czy wogóle jest szansa na > taki mmonta¿ aby lina z bloczka wychodzi³a wystarczaj±co wysoko ¿eby nie > chaczy³a o lawetê/przyczepkê? Posiadam Forda Explorera IV. > ten ostatni by siê nada³, ale: 1. mocowanie wincha do samochodu - je¿eli wci±gasz na lawetê samochód 2300kg to si³a oddzia³uj±ca na hak bêdzie oko³o 1000-1200kg, wiêc przykrêcenie wincha do blachy to za ma³o - konieczne bêdzie solidne mocowanie do ramy a je¿eli ma byæ podniesiony wy¿ej - potrzebna bêdzie solidna konstrukcja. 2. zasilanie wincha: przy du¿ym obci±¿eniu jego silnik bêdzie pobiera³ nawet ponad 300A i tu potrzebne s± naprawdê grube kable i akumulator który to wytrzyma, przy problemach z pr±dem spada moc wincha i grzeje mu siê silnik (mo¿e siê spaliæ uzwojenie co siê zreszt± czêsto zdarza) Zwróæ jeszcze uwagê na 2 rzeczy: 3. uci±g wincha ukryty jest w jego nazwie ale w funtach, tzn Ramsey 8500 ma uci±g max 3850kg, oznacza to teoretycznie najwiêkszy uci±g przy pierwszej warstwie liny na bêbnie 4. rzeczywisty uci±g bêdzie mniejszy, producenci maj± jakie¶ normy które pozwalaj± im pisaæ ¿e jest 8500 funtów ale naprawdê dotyczy to wci±gania samochodu z krêc±cymi siê ko³ami po pochylni 25 stopni albo jako¶ podobnie, wiêc na wszelki wypadek jak ju¿ zamontujesz wincza to wo¼ ze sob± zblocze np takie: PP |