![]() |
Auto od firmy - leasing
Witajcie, kupuje autko od znajomego, który ma te auto wziête w
leasing, tzn. zosta³a zap³acona ostatnia rata, jednak w dowodzie rejestracyjnym ca³y czas widnieje jeszcze towarzystwo leasingowe, i owy znajomy twierdzi ¿e aby sprzedaæ mi auto wystarczy, ¿e wystawi firma na któr± by³o auto wziête fakturê VAT. I teraz pytanie czy to wystarczy ?? Co z podatkiem od wzbogacenia, czyta³em ¿e je¿eli f-a VAT to nie muszê w US sk³adaæ PCC-1 wniosku... kolega z pracy jednak wspomina co¶ o tym aby na fakturze by³o powo³anie siê na jakie¶ paragrafy itd... mo¿e kto¶ mi co¶ rozja¶ni w tej materii, ¿ebym nie wyszed³ jak zab³ocki na mydle :) |
Re: Auto od firmy - leasing
napisa³(a):
> Witajcie, kupuje autko od znajomego, który ma te auto wziête w > leasing, tzn. zosta³a zap³acona ostatnia rata, jednak w dowodzie > rejestracyjnym ca³y czas widnieje jeszcze towarzystwo leasingowe, i > owy znajomy twierdzi ¿e aby sprzedaæ mi auto wystarczy, ¿e wystawi > firma na któr± by³o auto wziête fakturê VAT. I teraz pytanie czy to > wystarczy ?? Co z podatkiem od wzbogacenia, czyta³em ¿e je¿eli f-a VAT > to nie muszê w US sk³adaæ PCC-1 wniosku... kolega z pracy jednak > wspomina co¶ o tym aby na fakturze by³o powo³anie siê na jakie¶ > paragrafy itd... mo¿e kto¶ mi co¶ rozja¶ni w tej materii, ¿ebym nie > wyszed³ jak zab³ocki na mydle :) sprawd¼ czy ostatnia rata by³a naprawdê ostatni±. To jest czêsto mylone - po ostatniej racie (czyli miesiêcznej) jest jeszcze wystawiana faktura na WK (Warto¶æ Koñcowa), zgodnie z umow±, i dopiero po tej fakturze auto przechodzi na w³asno¶æ firmy która je leasingowa³a. Je¶li chodzi o stronê formaln± - tak, wystarczy faktura VAT, z ni± idziesz do Wydzia³u Komunikacji, nie p³acisz 2% warto¶ci ani nie sk³adasz ¿adnego PCC1. Nie wiem natomiast czy wymagane jest przerejestrowanie auta po pe³nej sp³acie (czyli zanim Tobie sprzedadz± czy musz± je przerejestrowaæ). IMO tak, ale tego jeszcze nie przerabia³em. pozdrawiam, Grzesiek |
Grzegorz Gawron pisze:
> Je¶li chodzi o stronê formaln± - tak, wystarczy faktura VAT, z ni± > idziesz do Wydzia³u Komunikacji, nie p³acisz 2% warto¶ci ani nie > sk³adasz ¿adnego PCC1. > > Nie wiem natomiast czy wymagane jest przerejestrowanie auta po pe³nej > sp³acie (czyli zanim Tobie sprzedadz± czy musz± je przerejestrowaæ). > IMO tak, ale tego jeszcze nie przerabia³em. Umowa K-S miedzy firma leasingowa a firma znajomego i miedzy znajomym a toba i z tym kompletem papierkow do WK. |
U¿ytkownik <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... Witajcie, kupuje autko od znajomego, który ma te auto wziête w leasing, tzn. zosta³a zap³acona ostatnia rata, jednak w dowodzie rejestracyjnym ca³y czas widnieje jeszcze towarzystwo leasingowe, i owy znajomy twierdzi ¿e aby sprzedaæ mi auto wystarczy, ¿e wystawi firma na któr± by³o auto wziête fakturê VAT. I teraz pytanie czy to wystarczy ?? Co z podatkiem od wzbogacenia, czyta³em ¿e je¿eli f-a VAT to nie muszê w US sk³adaæ PCC-1 wniosku... kolega z pracy jednak wspomina co¶ o tym aby na fakturze by³o powo³anie siê na jakie¶ paragrafy itd... mo¿e kto¶ mi co¶ rozja¶ni w tej materii, ¿ebym nie wyszed³ jak zab³ocki na mydle :) A co to jest podatek od wzbogacenia? |
dariusz.horyd pisze:
> Witajcie, kupuje autko od znajomego, który ma te auto wzięte w leasing, > tzn. została zapłacona ostatnia rata, jednak w dowodzie rejestracyjnym > cały czas widnieje jeszcze towarzystwo leasingowe, i owy znajomy > twierdzi że aby sprzedać mi auto wystarczy, że wystawi firma na którą > było auto wzięte fakturę VAT. I teraz pytanie czy to wystarczy ?? Co z > podatkiem od wzbogacenia, czytałem że jeżeli f-a VAT to nie muszę w US > składać PCC-1 wniosku... kolega z pracy jednak wspomina coś o tym aby na > fakturze było powołanie się na jakieś paragrafy itd... może ktoś mi coś > rozjaśni w tej materii, żebym nie wyszedł jak zabłocki na mydle :) W skrócie musisz mieć dokument który zaświadcza, że sprzedający jest właścicielem tego pojazdu, innymi słowy jeżeli będziesz miał FVAT na firmę A, a w DR firmę leasingową B, to Ci tego auta nie zarejestrują. Musisz mieć coś jeszcze, np. jak ktoś napisał umowę K-S pomiędzy A i B. Ja miałem podobny problem, bo dostałem FVAT od firmy (DG), a w DR był właściciel tej firmy i nie chcieli zarejestrować, musiałem dostarczyć jakiś dokument potwierdzający, że osoba z DR jest właścicielem firmy, która wystawiła mi FVAT. -- Rosomaczki wskakują na krzaczki |
Boombastic pisze:
> A co to jest podatek od wzbogacenia? pewno to samo co auto w dizlu albo w gazie ;> a tak na powaznie to pewno chodzi o podatek od czynnosci cywilno-prawnych |
U¿ytkownik "Marcin J. Kowalczyk" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gbg5ci$2iud$.pl... > Boombastic pisze: >> A co to jest podatek od wzbogacenia? > > pewno to samo co auto w dizlu albo w gazie ;> > > a tak na powaznie to pewno chodzi o podatek od czynnosci cywilno-prawnych Ja tam nie widzê wzbogacania siê w tym podatku :-) |
> sprawd¼ czy ostatnia rata by³a naprawdê ostatni±.
> To jest czêsto mylone - po ostatniej racie (czyli miesiêcznej) jest > jeszcze wystawiana faktura na WK (Warto¶æ Koñcowa), zgodnie z umow±, i > dopiero po tej fakturze auto przechodzi na w³asno¶æ firmy która je > leasingowa³a. > Czyli je¿eli kole¶ ( tzn. jego firma ) zap³aci³a t± ostatni± fakturê WK, to z automatu staje siê w³a¶cicielem czy potrzebna jest jaka¶ umowa ( zwyk³a K-S ), czy mo¿e towarzystwa w umowach leasingowych zawieraj± zapis o tym, ¿e po uregulowaniu f-y WK auto staje siê w³asno¶ci± firmy choæ na tote¿ papier musi jaki¶ byæ z potwierdzeniem. |
pisze:
> Czyli je¿eli kole¶ ( tzn. jego firma ) zap³aci³a t± ostatni± fakturê > WK, to z automatu staje siê w³a¶cicielem nie > czy potrzebna jest jaka¶ umowa ( zwyk³a K-S ), czy mo¿e towarzystwa w > umowach leasingowych zawieraj± zapis o tym, ¿e > po uregulowaniu f-y WK auto staje siê w³asno¶ci± firmy choæ na to te¿ > papier musi jaki¶ byæ z potwierdzeniem. EFL przysyla umowe K-S ktora trzeba podpisac i do nich odeslac przed podanym na pismie terminie, jak sie spoznisz to masz pecha... Bo auto zostaje wlasoscia EFL |
Boombastic pisze:
> Ja tam nie widzê wzbogacania siê w tym podatku :-) ja tez :-) |