![]() |
Psychologia to, czy...
Witam,
podczas wypadu z kumplami gadalismy o róznych sprawach. Obok seksu, polityki, alkoholu i pracy, obgadywalismy tez kwestie motoryzacyjne ;-) No i poruszylismy jeden temat, który wydaje mi sie dosc interesujacy. Otóz chodzi o to, kiedy mamy odczucie, ze nasze auto "lepiej jezdzi". Ponizej kilka zwiazków przyczynowo-skutkowych: 1. Po zatankowaniu auto jezdzi szybciej, jest bardziej zrywne - w sumie dziwne, bo jest ciezsze 2. Po umyciu maleje wspólczynnik CX i auto wyraznie lepiej sobie radzi z oporami powietrza - chyba pomijalne zmiany 3. Po wymianie oleju/przegladzie - wyraznie ciszej w kabinie, auto bardziej zrywne, poprawia sie kultura pracy - no to jest ciekawe 4. Przy ladnej pogodzie (i dodtakowo wlaczonej 'energetycznej' muzyce) wyraznie rosnie komfort podrózy w kabinie: mniej sie odczuwa osiagnieta predkosc, glosnosc silnika wyraznie maleje - moim zdaniem to czysta psychologia I teraz moje pytanie, czy Wam tez macie podobne wrazenia? Czy moze sa zwiazane z jakimis innymi przyczynami? I teraz najwazniejsze, tak z czestej ciekawosci, czy ktos moze konkretnie opowiedziec, czy szczególnie w przypadku 3 bardziej dziala psychologia, czy faktycznie mozna miec przyjemniejsze doznania z jazdy? Wszelki wklad do dyskusji bedzie mile widziany :-D Pozdrawiam nieustajaco, -- mk0t, grafitowe toledo 2.0TDI '05 "z cupra" p.m.s. edition ;-) * Sklep w sieci zrobil Cie w bambuko? Odwiedz * |
Re: Psychologia to, czy...
mk0t pisze:
> 1. Po zatankowaniu auto jezdzi szybciej, jest bardziej zrywne - w sumie > dziwne, bo jest ciezsze > 2. Po umyciu maleje wspólczynnik CX i auto wyraznie lepiej sobie radzi z > oporami powietrza - chyba pomijalne zmiany > 3. Po wymianie oleju/przegladzie - wyraznie ciszej w kabinie, auto bardziej > zrywne, poprawia sie kultura pracy - no to jest ciekawe > 4. Przy ladnej pogodzie (i dodtakowo wlaczonej 'energetycznej' muzyce) > wyraznie rosnie komfort podrózy w kabinie: mniej sie odczuwa osiagnieta > predkosc, glosnosc silnika wyraznie maleje - moim zdaniem to czysta > psychologia > [ciach] Nie przejmuj siê te¿ tak mam, ka¿dy kto kocha samochody do psychol, przecie¿ to tylko maszyna bez duszy no nie ? ;) co do punktu 3. to czym dro¿ej zap³acisz za olej i filtry tym bêdziesz mia³ ciszej, szybciej i ogólnie kultura siê poprawi ;) -- pozdrawiam, Grzesiek |
U¿ytkownik "mk0t" <.neostrada.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:gbdjil$g7f$.neostrada.pl... > Witam, > > podczas wypadu z kumplami gadalismy o róznych sprawach. Obok seksu, > polityki, alkoholu i pracy, obgadywalismy tez kwestie motoryzacyjne ;-) [...] Oj, czytaj±c wnioski z Twego wypadu, co¶ mi siê wydaje, ¿e o alkoholu to nie tylko gadali¶cie:-))) > 1. Po zatankowaniu auto jezdzi szybciej, jest bardziej zrywne - w sumie > dziwne, bo jest ciezsze Zak³adaj±c, ¿e przed tankowaniem bak by³ zupe³nie pusty to masz stuprocentow± racjê!:-) Po wlaniu paliwa auto bêdzie zdecydowanie zrywniejsze! Pozdrawiam mikal |
Mi siê zdecydowanie szybciej je¼dzi w nocy - mimo, ¿e jadê max 80kph.. ;)
- Dus |
mk0t pisze:
> 3. Po wymianie oleju/przegladzie - wyraznie ciszej w kabinie, auto bardziej > zrywne, poprawia sie kultura pracy - no to jest ciekawe > > I teraz moje pytanie, czy Wam tez macie podobne wrazenia? Czy moze sa > zwiazane z jakimis innymi przyczynami? I teraz najwazniejsze, tak z czestej > ciekawosci, czy ktos moze konkretnie opowiedziec, czy szczeg�lnie w > przypadku 3 bardziej dziala psychologia, czy faktycznie mozna miec > przyjemniejsze doznania z jazdy? Zmiana oleju może pomóc, sam tego doświadczyłem (ciut ciszej na zimnym silniku i wolnych obrotach, "łagodniejsza" praca)... Co do przeglądu, zależy jak bardzo był obszerny i czy w jego wyniku wymieniono jakieś podzespoły (łączniki, gumy) i czy coś podregulowano -wtedy oczywiście może być wyraźna poprawa. /Ramok |
mk0t napisa³(a):
> podczas wypadu z kumplami gadalismy o róznych sprawach. Obok seksu, [...] Moje je¼dzi raz lepiej, raz gorzej, i dot±d nie doszed³em, co ma na to wp³yw. Wykluczy³em podane przez Ciebie powody, i chyba zacznê kontrolowaæ ci¶nienie atmosferyczne, temp. ogólnie - warunki atmosferyczne :)) -- Pozdrawiam, Kerry |
*mk0t* wrote in <news:gbdjil$g7f$.neostrada.pl>:
> Witam, > podczas wypadu z kumplami gadalismy o róznych sprawach. Obok seksu, > polityki, alkoholu i pracy, obgadywalismy tez kwestie motoryzacyjne ;-) No i > poruszylismy jeden temat, który wydaje mi sie dosc interesujacy. Otóz chodzi > o to, kiedy mamy odczucie, ze nasze auto "lepiej jezdzi". Ponizej kilka > zwiazków przyczynowo-skutkowych: > 1. Po zatankowaniu auto jezdzi szybciej, jest bardziej zrywne - w sumie > dziwne, bo jest ciezsze mnie Fiestusia jezdzi lepiej na prawie pustym. co logiczne. moge Ci za to powiedziec kiedy _pogarsza_ sie kultura pracy silnika - po zatankowaniu na BP na Conrada w Warszawie. mialem wrazenie ze cos sie urywa w silniku, tak stukalo. pozdr, rdx -- ___ ___ __ _ _ | _ \__ _ __| \ \/ /__ ___| | | gg#157002 | / _` / _` |> </ _/ -_) | | spamboks na o2peel |_|_\__,_\__,_/_/\_\__\___|_|_| |
mk0t pisze:
> 4. Przy ladnej pogodzie (i dodtakowo wlaczonej 'energetycznej' muzyce) > wyraznie rosnie komfort podrózy w kabinie: mniej sie odczuwa osiagnieta > predkosc, glosnosc silnika wyraznie maleje - moim zdaniem to czysta > psychologia Tutaj siê zgodzê je¿eli leci jaki¶ kawa³ek który mi siê podoba i dam radio g³o¶niej to zag³usza silnik i nie czuje siê tak prêdko¶ci :) -- [Pozdrawiam [huri-khan][GG 177094] [Astra G '1,6 16V] [SY] |
U mnie w samochodzie ciszej silnik pracuje jak jest gor±co ni¿ jak jest
zimno (nawet po rozgrzaniu). :-) |
mk0t wrote:
> I teraz moje pytanie, czy Wam tez macie podobne wrazenia? Mam identyczne odno¶nie umytego auta, pewnie dlatego, ¿e brud swoje wa¿y. ;) Po wymianie oleju silnik ciszej chodzi - to chyba normalne, nowy olej nie jest przepracowany i pewnie lepiej smaruje. :) Albo Twój bierze olej i po wymianie masz po prostu prawid³ow± ilo¶æ. ;) Mój nie bierze, a ten efekt te¿ jest. :D W muzyce te¿ co¶ jest, gdy s³ucham czego¶ spokojnego, mam zdecydowanie s³absze czasy przejazdu, mniejsze spalanie i ogólnie mniej wra¿eñ, ni¿ podczas jazdy przy szybkiej i ostrej muzyce. :) > czy ktos moze konkretnie opowiedziec, czy szczególnie w > przypadku 3 bardziej dziala psychologia, czy faktycznie > mozna miec przyjemniejsze doznania z jazdy? Trzeba by by³o wykorzystaæ do tego hamowniê - zrobiæ wykres mocy i momentu przed wymian± oleju, wymieniæ olej, odpaliæ silnik, przejechaæ kilka kilometrów i znowu wstawiæ auto na rolki. Podejrzewam, ¿e by³oby dok³adnie to samo. > Wszelki wklad do dyskusji bedzie mile widziany :-D Ja w moim zauwa¿y³em, ¿e gdy jest ciep³o, plastiki nie trzeszcz±, zawieszenie zdecydowanie p³ynniej i ciszej pracuje, opony tocz± siê ciszej i przyczepno¶æ jest lepsza. A i jeszcze jazda jest bardziej komfortowa, choæ w przypadku mojego auta komfort to pojêcie abstrakcyjne. ;) -- Pozdrawiam __ |__)_ _|_ _ _ ..| (-(-|_(-| |