![]() |
Kombi do 20tys, bez gazu - rozwazania filozoficzne
Witam,
kolejny nudny temat z serii co kupic... od razu powiem ze czytalem archiwum grupy ale podobne watki byly ze stycznia albo jeszcze starsze, a przez ten czas pewnie troche sie zmienilo ;) Poszukuje kombi, do 20tys. Pierwotnie myslalem o samochodzie 6-7letnim - 90% znalezionych samochodow to megane. Tyle ze mam troszke obawy przed kupnem francuza (wiem, sstereotyp ale jestem tylko czlowiekiem). No i na moje pytanie o megane kilka osob mnie probowalo zachecic do zakupu czegos lepszegpo w tej cenie :) Wazne jest aby samochod nie posiadal instalacji gazowej (zajmuje miejsce w bagaznika, ponadto instalka to dodatkowy generator problemow). Brak LPG to zalozenie nienegocjowalne :) Fajnie aby w miescie palil nie wiecej jak ok 8l/100km. Niewazne czy diesel czy benzyna, byleby koszty serwisowania byly rozsadne. Silnik - nie wiekszy niz 2l (glownie ze wzgledu na spalanie i ceny ubezpieczen). No i bagaznik - lepiej wiekszy niz mniejszy :) Autko na co dzien bedzie wozilo 2 osoby dorosle + niemowlaka ale czesto bedzie dodatkowy pasazer dorosly (czy tez dwojka pasazerow). Planowane przebiegi - ok 15tys km rocznie, z czego polowa do 2/3 to trasa, reszta po miescie. Rocznik - zamierzam wykupic na to autko AC wiec nie starszy niz 10 lat. Przy czym mam (pewnie nieuzasadnione) opory przed kupowaniem samochodu z rocznika 99/00. I tutaj licze na Wasze opinie :) No i elektryczne szyby, podgrzewane lusterka, abs, klima itp :) Ofkoz bezwypadkowy, z papierami, udokumentowanym przebiegiem (ksiazka serwisowa ew jakies faktury za naprawy/serwis, z podanymi datami i przebiegiem). Z jednej strony - w podanym zakresie mieszcza sie np megane, laguna czy focus. Niestety nie bardzo wpada octavia (fabia odpada, mala jest). Z drugiej strony lapie sie tez np takie volvo v40, tyle ze ma maly bagaznik - 415l. W takim megane czy focusie bagazniki sa duzo wieksze :/ A wozek, lozeczko i pelno innych gratow musi sie zmiescic. Sa jakies inne samochody klasy volvo, mieszczace sie w moich kryteriach ale lepsze niz megane/laguna/focus? I co jest wlasciwie lepszego w takim v40 z 2000r. w porownaniu do focusa 2002? Szpanowac samochodem nie musze, aktualnie jezdze nexia wiec nie traktuje samochodu jako sposobu na zwiekszenie szacunku wsrod sasiadow :) A moze ktorys z grupowiczow slyszal o jakis fajnym, zadbanym kombiaczku z lodzkiego? :) |
Re: Kombi do 20tys, bez gazu - rozwazania filozoficzne
badzio pisze:
[ciach] Może Mitsubishi Galant? -- Michail |
Uzytkownik "badzio" <> napisal w wiadomosci news:... [ciach] Mnie sie udali w zeszlym roku kupic Toyote Avensis z 1999r o poj 1,8l w kombi. Razem z oplatami wyszlo 21000 ale jakby odliczyc prowizje od sprowadzenia 2000 to by wyszlo 19000 pln. Ma wszystko to co potrzebujesz, spalanie w miescie okolo 9l z wlaczona klima latem. Na trasie udaje mi sie zjechac do 5,6 l autem zapakowanym i 3+2. Wczesniej mialem Carine II z 1992 i przez 7 lat uzytkowania praktycznie nic w niej nie robilem, teraz tez mam nadzieje, ze tak bedzie. -- pozdr BartekGSXF EL |
Uzytkownik "badzio" <> napisal w wiadomosci news:... > Witam, > > kolejny nudny temat z serii co kupic... od razu powiem ze czytalem > archiwum grupy ale podobne watki byly ze stycznia albo jeszcze > starsze, a przez ten czas pewnie troche sie zmienilo ;) > Poszukuje kombi, do 20tys. Pierwotnie myslalem o samochodzie 6-7letnim Ja bym kupil Passata, za te pieniadze da sie znalezc dobre auto. Wygoda, komfort, dostepnosc czesci itd. pozdr |
> Mnie sie udali w zeszlym roku kupic Toyote Avensis z 1999r o poj 1,8l w > kombi. Jak to auto wyglada, mozesz fotk wrzucic. Widzielismy juz auta w gazie i bezynie oraz ropie/dieslu ale w kombi jeszcze nie widzialem :-) > Razem z oplatami wyszlo 21000 ale jakby odliczyc prowizje od > sprowadzenia 2000 to by wyszlo 19000 pln. Ma wszystko to co > potrzebujesz, spalanie w miescie okolo 9l z wlaczona klima latem. Na > trasie udaje mi sie zjechac do 5,6 l autem zapakowanym i 3+2. Ile pali, chyba cos Ci sie cyferki pomylily? :-) pozdrawiam -- ----------> <---------- Mówiæ prawdê i umieæ prawd± ¿yæ - oto rzecz wielkiej wagi. Oskar Wilde |
On 18 Wrz, 09:38, "stoisko cyfra" <> wrote:
> Uzytkownik "badzio" <> napisal w wiadomoscinews:... > > > Witam, > > > kolejny nudny temat z serii co kupic... od razu powiem ze czytalem > > archiwum grupy ale podobne watki byly ze stycznia albo jeszcze > > starsze, a przez ten czas pewnie troche sie zmienilo ;) > > Poszukuje kombi, do 20tys. Pierwotnie myslalem o samochodzie 6-7letnim > > Ja bym kupil Passata, za te pieniadze da sie znalezc dobre auto. Wygoda, > komfort, dostepnosc czesci itd. > pozdr Z rocznika 2000-2002 to nie bardzo :/ |
On 18 Wrz, 08:17, badzio <> wrote:
> Poszukuje kombi, do 20tys. A co myslicie o xsara picasso? Wg allegro spokojnie znajde model z rocznika 2001 ponizej 20tys. |
U¿ytkownik "Gabriel'Varius'" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:gat0l3$lsb$... > >> Mnie sie udali w zeszlym roku kupic Toyote Avensis z 1999r o poj 1,8l w >> kombi. > Jak to auto wyglada, mozesz fotk wrzucic. Widzielismy juz auta w gazie i > bezynie oraz ropie/dieslu ale w kombi jeszcze nie widzialem :-) >> Razem z oplatami wyszlo 21000 ale jakby odliczyc prowizje od sprowadzenia >> 2000 to by wyszlo 19000 pln. Ma wszystko to co potrzebujesz, spalanie w >> miescie okolo 9l z wlaczona klima latem. Na trasie udaje mi sie zjechac >> do 5,6 l autem zapakowanym i 3+2. > Ile pali, chyba cos Ci sie cyferki pomylily? :-) > pozdrawiam > W nadwoziu typu kombi. :) No wiec sam jestem w szoku :) Razem z autem dostalem taki sprytny diwajs, ktory pozwala na obliczanie ilosci spalonego paliwa. Dwa lata temu na trasie Lodz - Rewal spalila mi wlasnie 5,6 l trase robilem w nocy. W tym roku ta sama trasa wyszlo 5,7 l tez w nocy, wg licznika przejechalem w jena strone 560 km. Predkosc do 120 km przy obrotach 2800. W miescie przy 10 litrach zatankowanego paliwa przejezdzam ponad 120 km.Czasami jezdzac jak ........ udaje sie dojechac do 13paru km licznikowych. W tym roku wymienilem sprzeglo z dociskiem. Przed wymiana auto palilo ponad 12l w miescie. -- pozdr May the Force be with You BartekGSXF AVE 1,8 EL EL |
badzio pisze:
> On 18 Wrz, 08:17, badzio <> wrote: >> Poszukuje kombi, do 20tys. > > A co myslicie o xsara picasso? Wg allegro spokojnie znajde model z > rocznika 2001 ponizej 20tys. Na weekend nad morze wzialem od Siostry Xsare Picasso..fajne autko, bardzo zgrabne i poreczne, pakowne (drugi rzad foteli przesuwany i kladziony w dowolnej konfiguracji), bardzo latwo o samochod z dobrym wyposazeniem, przebiegi to wiadomo ;) Tylko spalanie moglo by byc mniejsze - srednia w trasie 8,6 l/100, chociaz to na pewno wina automatycznej skrzyni biegow ktora ma tylko 4 przelozenia. O awaryjnosci nic nie wiem, bo jest prawie nowa. Zastanow sie jeszcze nad Skoda Octavia - bardzo pakowny i bezawaryjny samochod, silnik 1,6 102KM oferuje w miare przyzwoite spalanie i wystarczajace osiagi. Przy jezdzie z niemowlakiem miejsca z tylu wytarczy w zupelnosci, dla osob dorolych (zwlszcza o pokaznych gabarytach) moze troche brakowac miejsca na nogi - ale jak zwykle zalezy to od postury ;) szwagier |
Octavia z 2001r powinna dac rade. Na pewno upolujesz benzyniaka a jak dobrze
poszukasz to 20-22kzl upolujesz TDI. -- Pozdr Scyzoryk Corolla e11 xl 600v |