![]() |
Gaz LPG z butli 11/33kg a gaz ze stacji LPT
Witam
Mam takie czysto teoretyczne pytanie (cele edukacyjne:) - ile litrów gazu mie¶ci siê odpowiednio w butli 11KG a ile w 33KG? Chcê sobie przeliczyæ bowiem teoretycznie koszt napêdzania pojazdu z takich butli:) |
Re: Gaz LPG z butli 11/33kg a gaz ze stacji LPT
Andrew wrote:
> Witam > > Mam takie czysto teoretyczne pytanie (cele edukacyjne:) - ile litrów gazu > mie¶ci siê odpowiednio w butli 11KG a ile w 33KG? Chcê sobie przeliczyæ > bowiem teoretycznie koszt napêdzania pojazdu z takich butli:) napisz se w google: +propan +masa i kliknij na PIERWSZY link leniu. |
U¿ytkownik "Andrew" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gadv16$o2d$.gda.pl... > Witam > > Mam takie czysto teoretyczne pytanie (cele edukacyjne:) - ile litrów gazu > mie¶ci siê odpowiednio w butli 11KG a ile w 33KG? Chcê sobie przeliczyæ > bowiem teoretycznie koszt napêdzania pojazdu z takich butli:) > butla 11 kg to ok 20,2 l 1 l to 0,544 kg Picasso |
Dnia Fri, 12 Sep 2008 16:40:40 +0200, Andrew napisa³(a):
> Witam > > Mam takie czysto teoretyczne pytanie (cele edukacyjne:) - ile litrów gazu mie¶ci > siê odpowiednio w butli 11KG a ile w 33KG? Chcê sobie przeliczyæ bowiem > teoretycznie koszt napêdzania pojazdu z takich butli:) Killka lat wiêzienia za przestêpstwo karno-skarbowe, do tego co¶ mog± dorzuciæ za nara¿enie innych na niebezpieczeñstwo, je¿eli nie bêdziesz tego robi³ gdzie¶ na pustyni. Plus potencjalnie nagroda Darwina. -- Pozdrowienia, Waldek Godel awago.maupa.orangegsm.info, awago.maupa.telekomunikacja.org "Chcemy, by nasi klienci byli jeszcze bardziej zadowoleni" - Jacek Dziekan, rzecznik centrali ZUS. |
U¿ytkownik "Waldek Godel" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > Dnia Fri, 12 Sep 2008 16:40:40 +0200, Andrew napisa³(a): > >> Witam >> >> Mam takie czysto teoretyczne pytanie (cele edukacyjne:) - ile litrów gazu >> mie¶ci >> siê odpowiednio w butli 11KG a ile w 33KG? Chcê sobie przeliczyæ bowiem >> teoretycznie koszt napêdzania pojazdu z takich butli:) > > Killka lat wiêzienia za przestêpstwo karno-skarbowe, do tego co¶ mog± > dorzuciæ za nara¿enie innych na niebezpieczeñstwo, je¿eli nie bêdziesz > tego > robi³ gdzie¶ na pustyni. > Plus potencjalnie nagroda Darwina. > a co powiesz o napedzaniu np wozkow widlowych gazem z butli 11 kg a sa takie |
Dnia Sat, 13 Sep 2008 11:05:28 +0200, waldi napisa³(a):
> > a co powiesz o napedzaniu np wozkow widlowych gazem z butli 11 kg a sa takie Je¿eli wózek jest przystosowany do napêdu, wiêc odpada przelewanie i potencjalna nagroda darwina - butla jest podpinana a nie opró¿niana. Do tego dochodzi zap³aciæ akcyzê jak za paliwo o voila', mo¿na legalnie je¼dziæ. Oprócz tego wózki nie je¿dz± po drogach publicznych, nie sa te¿ rejestrowane jako pojazdy mechaniczne, wiêc _byæ_mo¿e_ (bo nie wiem) nie obejmuj± ich przepisy akcyzowe - to trzeba by sprawdziæ -- Pozdrowienia, Waldek Godel awago.maupa.orangegsm.info, awago.maupa.telekomunikacja.org "Chcemy, by nasi klienci byli jeszcze bardziej zadowoleni" - Jacek Dziekan, rzecznik centrali ZUS. |
On Sat, 13 Sep 2008 10:14:16 +0100, Waldek Godel wrote:
>Do tego dochodzi zap³aciæ akcyzê jak za paliwo o voila', mo¿na legalnie >je¼dziæ. Oprócz tego wózki nie je¿dz± po drogach publicznych, nie sa te¿ >rejestrowane jako pojazdy mechaniczne, wiêc _byæ_mo¿e_ (bo nie wiem) nie >obejmuj± ich przepisy akcyzowe - to trzeba by sprawdziæ Nie ma tak dobrze - akcyza obejmuje "paliwa uzywane do napedu silnikow". Ciekawa opcja by byla gdyby silnik napedzal pradnice, a reszta napedu byla eletryczna - za paliwa uzywane do praducji pradu akcyza inna :-) J. |
Dnia Sat, 13 Sep 2008 11:24:03 +0200, J.F. napisa³(a):
> Nie ma tak dobrze - akcyza obejmuje "paliwa uzywane do napedu > silnikow". No dobra, ale skad US to bedzie wiedzial? Wlasciciel wozka moze zdjac butle i wymienic ja na dowolnej stacji nie tlumaczac sie nikomu czy podlaczy ja do widlaka czy do kuchenki turystycznej, natomiast sam z siebie chyba nawet nie moze oplacic akcyzy bo wydaje mi sie, ze akcyze moga oplacac tylko podmioty majace koncesje na obrot paliwami. -- best regards, scream (at)w.pl Samobójcy s± arystokracj± w¶ród umar³ych. |
Dnia Sat, 13 Sep 2008 11:28:48 +0200, scream napisa³(a):
> No dobra, ale skad US to bedzie wiedzial? Wlasciciel wozka moze zdjac butle > i wymienic ja na dowolnej stacji nie tlumaczac sie nikomu czy podlaczy ja > do widlaka czy do kuchenki turystycznej, natomiast sam z siebie chyba nawet > nie moze oplacic akcyzy bo wydaje mi sie, ze akcyze moga oplacac tylko > podmioty majace koncesje na obrot paliwami. W teoretycznym przypadku bêdzie wiedzia³, bo w³asciciel mu zg³osi tak± sytuacjê dobrowolnie. Zreszt± by³o to wiele razy omawiane przy temacie napêdzania samochodów olejem jadalnym, ¿e - wci±¿ teoretycznie - w³asciciel auta sam powinien siê zg³osiæ do US i dop³aciæ akcyzê. To chore, ale to nie sa jedyne chore przepisy w tym kraju. A skarbówka mo¿e siê dowiedzieæ przy pierwszej kontroli, widz±c faktury na du¿± liczbê butli gazowych - zaraz siê zainteresuj± po co to. -- Pozdrowienia, Waldek Godel awago.maupa.orangegsm.info, awago.maupa.telekomunikacja.org "Chcemy, by nasi klienci byli jeszcze bardziej zadowoleni" - Jacek Dziekan, rzecznik centrali ZUS. |
On Sat, 13 Sep 2008 11:28:48 +0200, scream wrote:
>Dnia Sat, 13 Sep 2008 11:24:03 +0200, J.F. napisa³(a): >> Nie ma tak dobrze - akcyza obejmuje "paliwa uzywane do napedu >> silnikow". > >No dobra, ale skad US to bedzie wiedzial? Wlasciciel wozka moze zdjac butle >i wymienic ja na dowolnej stacji nie tlumaczac sie nikomu czy podlaczy ja >do widlaka czy do kuchenki turystycznej, Przyjdzie kontrola, popatrzy w faktury, spyta po co mu tyle gazu, popatrzy na kuchenke .. poprosi o faktury wozki i bedzie go miala na widelcu. >natomiast sam z siebie chyba nawet >nie moze oplacic akcyzy bo wydaje mi sie, ze akcyze moga oplacac tylko >podmioty majace koncesje na obrot paliwami. No to dostanie jeszcze kare za brak koncesji :-) Ale wydaje mi sie ze skoro nie sprzedaje to koncesji placic nie musi, ale akcyze to musi. J. |