![]() |
Avensis T25 - regulacja ¶wiate³ mijania - jak?
Mo¿e kto¶ wie, czym trzeba pokrêciæ, ¿eby lekko podnie¶æ granicê cienia
¶wiate³ mijania - serwis ustawi³ mi za nisko i chcia³bym to poprawiæ T. |
Re: Avensis T25 - regulacja ¶wiate³ mijania - jak?
"Tomasz Nowicki" <> wrote in message news:... > Mo¿e kto¶ wie, czym trzeba pokrêciæ, ¿eby lekko podnie¶æ granicê cienia > ¶wiate³ mijania - serwis ustawi³ mi za nisko i chcia³bym to poprawiæ Jeste¶ pewien ¿e za nisko? Mo¿e wcze¶niej o¶lepia³e¶ jad±cych z naprzeciwka? Je¶li nie masz regulacji wewn±trz auta, to zapewne masz ksenony, a nachylenie tych¿e jest sterowane automatycznie. -- pozdrawiam piotr.drewnik |
> Je¶li nie masz regulacji wewn±trz auta, to zapewne masz ksenony, a > nachylenie tych¿e jest sterowane automatycznie. co nie oznacza ¿e ksenonów sie nie ustawia ;-) tyle ¿e na w³±czonym zap³onie a reszta dok³adnie tak jak w tradycyjnych reflektorach, czyli jak komu¶ przyjdzie ochota to mo¿e je ustawiæ dobrze, ¼le- za wysoko/nisko, brat |
U¿ytkownik "bratPit" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:g9pe6s$6s6$.neostrada.pl... > >> Je¶li nie masz regulacji wewn±trz auta, to zapewne masz ksenony, a >> nachylenie tych¿e jest sterowane automatycznie. > > co nie oznacza ¿e ksenonów sie nie ustawia ;-) > tyle ¿e na w³±czonym zap³onie a reszta dok³adnie tak jak w tradycyjnych > reflektorach, czyli jak komu¶ przyjdzie ochota to mo¿e je ustawiæ dobrze, > ¼le- za wysoko/nisko, a to nie tak zawsze jest prosto Jesli ustawi za wysoko to czujnik i komputer moze to poprawic ;) U mnie xenony sa powiazane z komputerem i bez ASO nie da sie zrobic duzo. Komputer ma punkt 0 i do tego bedzie wracal,predzej czy pozniej. Pozdr Mirek |
Dnia Thu, 4 Sep 2008 21:45:17 +0200, Piotr Drewnik napisa³(a):
> Jeste¶ pewien ¿e za nisko? Mo¿e wcze¶niej o¶lepia³e¶ jad±cych z naprzeciwka? Dziêki za troskê, ale zbyt niskie po³o¿enie granicy cienia potwierdzi³em na stacji diagnostycznej, tyle ¿e diagnosta nie potrafi³ tego poprawiæ - w sumie trudno siê dziwiæ. > Je¶li nie masz regulacji wewn±trz auta, to zapewne masz ksenony, a > nachylenie tych¿e jest sterowane automatycznie. Wiesz, jakby tu grzecznie uj±æ, nie jestem 19-latk± a'la Barbie, ¿eby nie wiedzieæ, czy mam ksenony, czy te¿ nie - otó¿ nie mam i wcale nie ¿a³ujê. A regulacja wewn±trz auta, to jakby nieco inna bajka. Ja pytam o regulacjê samych reflektorów. Ale dziêki za zainteesowanie T. |
> Jesli ustawi za wysoko to czujnik i komputer moze to poprawic ;)
o którym czujniku mówisz? > U mnie xenony sa powiazane z komputerem i bez ASO nie da sie zrobic duzo. > Komputer ma punkt 0 i do tego bedzie wracal,predzej czy pozniej. fabryczne ksenony zawsze s± powi±zane ze sterownikiem a ten z czujnikami ugiêcia zawieszenia, u¶redniaj± one wychylenia zawieszenia steruj±c silnikami reflektorów aby zachowaæ je w poziomie, je¿eli przestawisz to po³o¿enie zerowe np za wysoko to reflektory tak w³a¶nie bêd± sterowane i ja o tym pisa³em, brat |
U¿ytkownik "Tomasz Nowicki" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:.net... > czy mam ksenony, czy te¿ nie - otó¿ nie mam i wcale nie ¿a³ujê. ¿a³uj, ¿a³uj - ró¿nica kolosalna na plus oczywi¶cie > A regulacja wewn±trz auta, to jakby nieco inna bajka. Ja pytam o regulacjê > samych reflektorów. przy zwyk³ych ¿arówkach ¶rubokrêt i jazda - jak nie chcesz sam to podjed¼ do najbli¿szego ASO - powinni zrobiæ za "dziêkujê" -- pozdrawiam Tadeusz |
Tomasz Nowicki pisze:
> A regulacja wewn±trz auta, to jakby nieco inna bajka. Ja pytam o regulacjê > samych reflektorów. Ale dziêki za zainteesowanie Zadajesz ogólne pytanie, bez opisywania szczegó³ów i potem obra¿asz siê jak dziewczynka. Czy tak ciê¿ko by³o napisaæ 2 zdania wiêcej? -- Wiktor |
Dnia Fri, 5 Sep 2008 21:27:01 +0200, Tadeusz napisa³(a):
> ¿a³uj, ¿a³uj - ró¿nica kolosalna na plus oczywi¶cie Mo¿liwe, mo¿liwe, ale ju¿ zwyk³e dobre reflektory (a w Ave s± ca³kiem, ca³kiem) daj± komfortowy ogl±d nocnego ¿ycia na drodze. Za¶ ksenony to trochê przerost techniki nad zdrowym rozs±dkiem - niby lepiej ¶wiec±, ale psuæ to siê tam ma co, no i psuje siê, wystarczy poczytaæ fora - jak nie szalej±ce czujniki poziomowania, to padaj±ce przetwornice itd. A wszystko drogie jak dyabli. Nie wspominam ju¿ o st³uczkach, bo tu ju¿ koszty robi± siê dramatyczne... > przy zwyk³ych ¿arówkach ¶rubokrêt i jazda - jak nie chcesz sam > to podjed¼ do najbli¿szego ASO - powinni zrobiæ za "dziêkujê" Otó¿, po zdjêciu os³on nie widaæ kompletnie nic, w co mo¿naby wsadziæ ¶ubokrêt - s± tylko ¶ruby mocuj±ce. Prawdopodobnie wiêc regulacja "punktu zero" zachodzi poprzez silnik poruszaj±cy reflektorem, nie wykluczam, ¿e robi siê to po podpiêciu komputera do z³acza diagnostycznego - ale pewno¶ci mi brak, dlatego pytam. T. |