![]() |
zalety auta z silnikiem diesla
Mia³em w swoim "krótkim" ¿yciu 3 auta i ka¿dy mia³ silnik z "benzyn±".
Teraz zastanawiam siê nad kupnem auta z salonu tylko nie wiem czy braæ benzynê czy diesla! Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z dieslem. Je¶li to ma znaczenie to interesuj± mnie auta w kolejno¶ci: - Honda Civic 5D - VW Golf V - Toyota Corrola hatchback - Seat Leon Jak sprawdza siê w tych autach silnik ON ?? |
Re: zalety auta z silnikiem diesla
W³odziu wrote:
> Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z > dieslem. - wy¿sza cena zakupu + ni¿sze spalanie... kalkuluje siê to pi x oko od 100-120 kkm > Je¶li to ma znaczenie to interesuj± mnie auta w kolejno¶ci: > - Honda Civic 5D tutaj jest b. dobry 2.2 > - VW Golf V > - Toyota Corrola hatchback > - Seat Leon a tutaj to chyba s± ró¿ne : 1.9 i pewnie 2.0 napisz o którym silniku my¶la³e¶ 1,9 to stare sprawdzone silniki - ale g³o¶ne i o do¶æ niskiej kulturze 2.0 kultura lepsza, cichszy - ale ponoæ nie tak trwa³e - a nawet awaryjne... > Jak sprawdza siê w tych autach silnik ON ?? zale¿y od mocy w hondzie ca³kowicie wystarczy... a jak bêdzie brakowaæ to lekkiego chipa na 170-180 KM i mo¿na lataæ... choæ prawdê powiedziawszy - najlepiej bêdzie jak siê przejedziesz... ja by³em trochê zawiedziony po przejechaniu siê civiciem (ale 1.8) - g³ównie ze wzglêdu na g³o¶no¶æ... -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic £odzi |
W³odziu wrote:
> Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z > dieslem. - wy¿sza cena zakupu + ni¿sze spalanie... kalkuluje siê to pi x oko od 100-120 kkm > Je¶li to ma znaczenie to interesuj± mnie auta w kolejno¶ci: > - Honda Civic 5D tutaj jest b. dobry 2.2 > - VW Golf V > - Toyota Corrola hatchback > - Seat Leon a tutaj to chyba s± ró¿ne : 1.9 i pewnie 2.0 napisz o którym silniku my¶la³e¶ 1,9 to stare sprawdzone silniki - ale g³o¶ne i o do¶æ niskiej kulturze 2.0 kultura lepsza, cichszy - ale ponoæ nie tak trwa³e - a nawet awaryjne... > Jak sprawdza siê w tych autach silnik ON ?? zale¿y od mocy w hondzie ca³kowicie wystarczy... a jak bêdzie brakowaæ to lekkiego chipa na 170-180 KM i mo¿na lataæ... choæ prawdê powiedziawszy - najlepiej bêdzie jak siê przejedziesz... ja by³em trochê zawiedziony po przejechaniu siê civiciem (ale 1.8) - g³ównie ze wzglêdu na g³o¶no¶æ... -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic £odzi |
Na ten temat na grupie bylo baaardzo duzo. Polecam uzyc
groups.google.com do wyszukiwania. Takim pytaniem wywolasz jedynie flame'a (on vs pb). |
Na ten temat na grupie bylo baaardzo duzo. Polecam uzyc
groups.google.com do wyszukiwania. Takim pytaniem wywolasz jedynie flame'a (on vs pb). |
On 21 Sie, 13:40, "W³odziu" <> wrote:
> - Toyota Corrola hatchback Takie to tylko w Erze. |
On 21 Sie, 13:40, "W³odziu" <> wrote:
> - Toyota Corrola hatchback Takie to tylko w Erze. |
> Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z > dieslem. Dizel generalnie jest g³o¶niejszy i ciê¿szy oraz dro¿szy w naprawie. Za to lepiej sprawdza siê w ruchu miejskim daje lepszego kopa przy niskich prêdko¶ciach. Mniej te¿ pali ni¿ benzyna ¶rednio ok 2-3 litry. |
> Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z > dieslem. Dizel generalnie jest g³o¶niejszy i ciê¿szy oraz dro¿szy w naprawie. Za to lepiej sprawdza siê w ruchu miejskim daje lepszego kopa przy niskich prêdko¶ciach. Mniej te¿ pali ni¿ benzyna ¶rednio ok 2-3 litry. |
On Aug 21, 3:28 pm, "Fox" <> wrote:
> > Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z > > dieslem. > > Dizel generalnie jest g³o¶niejszy i ciê¿szy oraz dro¿szy w naprawie. > Za to lepiej sprawdza siê w ruchu miejskim daje lepszego kopa przy niskich > prêdko¶ciach. Przy niskich predkosciach obrotowych? A benzyna za to daje kopa przy wysokich. > Mniej te¿ pali ni¿ benzyna ¶rednio ok 2-3 litry. W jakich warunkach? Co porownujesz? Dizel traktowany krotkimi trasami po miescie bedzie to traktowanie znosil gorzej niz porownywalna benzyna. Moze sie okazac ze w pewnych warunkach to benzyna spali mniej niz dizel. Natomiast w benzynie spalanie rosnie znacznie szybciej niz w dizlu (oczywiscie w funkcji predkosci) - i to jest dla mnie przynajmniej jedna z najbardziej cenionych zalet - jedziesz 130-140 kmh i nie ma tego wiru w baku co w benzynie (wiem wiem, generalizuje). |