![]() |
CB-Radio, zasieg
Witam,
Mam taki mianowicie problem z moim CB. Do 160 km/h wszystko dziala wysnienicie, ale juz przy 180 km/h mam co najwyzej 1/2 zasiegu i mase szumow, natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h), zasieg moze i troche spada z powodu "kladzenia" sie anteny, ale mozliwa jest normalna lacznosc. Chcialbym sie dowiedziec, czy tak ma byc i czy mozna ten efekt jakos zmniejszyc np. stosujac inna antene? Teraz mam magnesowke 140 cm. BTW: Dlaczego stosujemy w autach archaiczna z racji na podatnosc na zaklocenia modulacje AM? |
Re: CB-Radio, zasieg
pisze:
> Witam, > > Mam taki mianowicie problem z moim CB. Do 160 km/h wszystko dziala > wysnienicie, ale juz przy 180 km/h mam co najwyzej 1/2 zasiegu i mase > szumow, natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h), > zasieg moze i troche spada z powodu "kladzenia" sie anteny, ale > mozliwa jest normalna lacznosc. Chcialbym sie dowiedziec, czy tak ma > byc i czy mozna ten efekt jakos zmniejszyc np. stosujac inna antene? > Teraz mam magnesowke 140 cm. BTW: Dlaczego stosujemy w autach > archaiczna z racji na podatnosc na zaklocenia modulacje AM? musisz kupic antene na predkosci od 180km/h wzwyz (sorry ale nie moglem sie powstrzymac ;) -- pozdr Adam (AL) TG |
pisze:
> (...)natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h) <lol> |
> > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z
> > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h) > > <lol> Wy sie smiejecie, ale problem jest jak najbardziej realny... Powyzej 160 km/h drastycznie spada zasieg CB, tak ze juz powyzej 200 km/h w zasadzie nie mam radia, co oznacza cisze na autostradzie. |
Uzytkownik wrote:
> Wy sie smiejecie, ale problem jest jak najbardziej realny... Powyzej > 160 km/h drastycznie spada zasieg CB, tak ze juz powyzej 200 km/h w > zasadzie nie mam radia, co oznacza cisze na autostradzie. masz radio które ma tyrb ochrony zycia poczetego... zmniejszajac zasieg, zmniejsza Twoje mozliwosci informacyjne co do suszarek - przez to automatycznie zwalniasz :] ;) -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic Lodzi |
> Wy sie smiejecie, ale problem jest jak najbardziej realny...
ale oni nie smieja sie z problemu tylko z ciebie:) -- pzdr piotrek |
wrote:
> Mam taki mianowicie problem z moim CB. Do 160 km/h wszystko dziala > wysnienicie, ale juz przy 180 km/h mam co najwyzej 1/2 zasiegu i mase > szumow, natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h), Zrob jeszcze test jadac z predkoscia swiatla - wowczas mozesz miec dopiero prawdziwe problemy. I w AM i w FM, a nawet na SSB. -- safety signature: for emergency use only. unauthorised use will be prosecuted to the full extent of law. |
Uzytkownik <> napisal w wiadomosci
news:... > Witam, > > Mam taki mianowicie problem z moim CB. Do 160 km/h wszystko dziala > wysnienicie, ale juz przy 180 km/h mam co najwyzej 1/2 zasiegu i mase > szumow, natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h), Przy takich predkosciach trzymasz kierownice jedna reka, a druga bawisz sie radiem? Fajnie... - Dus |
Uzytkownik <> napisal w wiadomosci news:... > Witam, > > Mam taki mianowicie problem z moim CB. Do 160 km/h wszystko dziala > wysnienicie, ale juz przy 180 km/h mam co najwyzej 1/2 zasiegu i mase > szumow, natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h), > zasieg moze i troche spada z powodu "kladzenia" sie anteny, ale > mozliwa jest normalna lacznosc. Chcialbym sie dowiedziec, czy tak ma > byc i czy mozna ten efekt jakos zmniejszyc np. stosujac inna antene? > Teraz mam magnesowke 140 cm. BTW: Dlaczego stosujemy w autach > archaiczna z racji na podatnosc na zaklocenia modulacje AM? > Dochodza zaklócenia kratki z tylu VANa :) |
pisze:
> wysnienicie, ale juz przy 180 km/h mam co najwyzej 1/2 zasiegu i mase > szumow, natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 km/h), Spróbuj zwiĆā¢kszyĆā” puĆ āap lotu. -- kamil d red 206 powered by limedia.pl mysĆ āowice |