![]() |
Apel do policji drogowej!
Szanowni Policjanci!
To fakt, ¿e lato siê koñczy. Ale najwa¿niejszy jest dzi¶ inny fakt - ¿e zacz±³ siê rok szkolny. Ju¿ dawno nie widzia³em tak wielu naruszeñ przepisów na ulicach, jak to siê dzi¶ zdarzy³o. Z dnia na dzieñ wzros³a ilo¶æ samochodów w mie¶cie. To oczywi¶cie zaskoczy³o wielu kierowców, zw³aszcza tych, którym Pan Bozia posk±pi³ wyobra¼ni. Najgro¼niej wygl±da³a sytuacja w okolicy konsulatu ukraiñskiego, kiedy to nerwowy kierowca wyprzedza³ na podwójnej ci±g³ej i zjecha³ na swój pas na przej¶ciu dla pieszych. Którym to przej¶ciem sz³o akurat troje ludzi. Wyhamowa³ ten cham tu¿ tu¿ przed nimi. Na szczê¶cie. I wcze¶niej i pó¼niej by³o podobnie. Naliczy³em oko³o 10 takich przypadków na drodze 10 kilometrów. Postulujê w³±czenie siê s³u¿b do utemperowania tych nieodpowiedzialnych kierowców. Takie dni jak dzisiejszy, jutrzejszy i w ogóle do koñca tego tygodnia co najmniej, s± tak samo krytyczne jak weekendy wakacyjne. Przestrzega³bym jednak przed dzia³aniami pozornymi, czyli przed ³apankami w miejscach i chwilach ma³ego ruchu, przy znakach-pu³apkach. Proszê o kontrolê w miejscach najczêstszych wypadków! Do dzi¶ pamiêtam cia³o ma³ego rowerzysty, potr±conego na pocz±tku roku szkolnego, kilka lat temu. Z powa¿aniem, Jan |
Re: Apel do policji drogowej!
On Mon, 01 Sep 2008 18:13:56 +0200, Wincenty <> wrote:
>Szanowni Policjanci! Id¼ z tym do komendanta. Najlepiej we W³oc³awku, On lubi z lud¼mi rozmawiaæ. -- Pozdrawiam - Dariusz Niemczyñski GG:129280 Renault Master 2.5dCi 100KM PackClim`06 3.3t -> U520XL+AP1200 -> |
>>Szanowni Policjanci!
> > Id¼ z tym do komendanta. Najlepiej we W³oc³awku, On lubi z lud¼mi > rozmawiaæ. > hehe dobre :D |
U¿ytkownik "Wincenty" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:g9h4bp$ir5$.gda.pl... > Szanowni Policjanci! > Przestrzega³bym jednak > przed dzia³aniami pozornymi, czyli przed ³apankami > w miejscach i chwilach ma³ego ruchu, przy > znakach-pu³apkach. Proszê o kontrolê w miejscach > najczêstszych wypadków! Popieram. Nasza policja dzia³a tak jakby jej zadaniem by³o tylko wykonanie planu mandatów (a mo¿e tak ma byæ?), a nie pilnowanie, ¿eby na naszych drogach by³o bezpiecznie. To co ostatnio widzê na drogach budzi coraz wiêkszy mój strach - kompletna samowolka, a policji jakby coraz mniej, ewentualnie mo¿na ich spotkaæ z osprzêtem na dwupasmówkach z ograniczeniem do 40 km/h - zrobionych jakby specjalnie dla wykonania tego ich planu. Mo¿e to tu jest ta "polityka mi³o¶ci" og³oszona przez partiê rz±dz±c±? Bo gdzie indziej jej jako¶ nie widaæ. pozdrawiam Janusz |
Janusz Plantagenet pisze:
> Popieram. Nasza policja dzia³a tak jakby jej zadaniem by³o tylko > wykonanie planu mandatów (a mo¿e tak ma byæ?), a nie pilnowanie, ¿eby na > naszych drogach by³o bezpiecznie. Wystarczyłby system, w którym pieniądze z mandatów wpłacaliby do budżetu centralnego, a ich dochody (oraz dochody odpowiedniej gminy itd.) nie były uzależnione od ściągniętej kwoty. Ale przecież każdy o tym wie... -- Rosomaczki wskakują na krzaczki |
Rosomaczunio wrote:
> Wystarczyłby system, w którym pieniądze z mandatów wpłacaliby do budżetu > centralnego, a ich dochody (oraz dochody odpowiedniej gminy itd.) nie > były uzależnione od ściągniętej kwoty. Ale przecież każdy o tym wie... Nie pomyliles policji z SM? -- safety signature: for emergency use only. unauthorised use will be prosecuted to the full extent of law. |
jerzu pisze:
> Id¼ z tym do komendanta. Najlepiej we W³oc³awku, On lubi z lud¼mi > rozmawiaæ. Ja te¿ uwa¿am, ¿e szeryfa, czyli komendanta policji, powinni¶my wybieraæ w wyborach powszechnych. Powierzanie wyboru po¶rednikom jest nieskuteczne, jak widaæ. A argumenty mamy - ju¿ policja nie musi utrwalaæ w³adzy. Wystarczy jak utrwali codzienny porz±dek, czyli spowoduje spadek przestêpstw "niepolitycznych" oraz wykroczeñ. Mimo ¿e teraz komendanci s± mianowani, s± to jednak normalni ludzie, maj± dzieci czy wnuki, a wiêc zapewne chc±, ¿eby dotar³y one ca³o do szko³y. St±d moja nadzieja, ¿e co¶ zrobi±. Jan |
U¿ytkownik "Jan" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:g9imlq$q0a$.gda.pl... > Ja te¿ uwa¿am, ¿e szeryfa, czyli komendanta policji, > powinni¶my wybieraæ w wyborach powszechnych. Powierzanie > wyboru po¶rednikom jest nieskuteczne, jak widaæ. Wszystkim wyborcom nie dogodzisz. Szczegolnie jak to Polacy :-) Nawet w USA masz oprocz szeryfow policje miejska, stanowa, drogowa, FBI, ATF, i ze dwadziescia innych :-) Prokurator jest tam chyba wybieralny. > Mimo ¿e teraz komendanci s± mianowani, s± to jednak > normalni ludzie, maj± dzieci czy wnuki, a wiêc zapewne > chc±, ¿eby dotar³y one ca³o do szko³y. St±d moja nadzieja, > ¿e co¶ zrobi±. Z tym ze w ich wieku to moga miec problem jak uchronic syna przed wiezieniem za jazde po pijaku :-) J. |
On Tue, 2 Sep 2008, J.F. wrote:
> Nawet w USA masz oprocz szeryfow policje miejska, stanowa, > drogowa, FBI, > ATF, i ze dwadziescia innych :-) > > Prokurator jest tam chyba wybieralny. Zdaje siê ¿e (akurat to) rozwi±zanie maj± lepsze: podwójny zestaw prokuratorów, jedni "rz±dowi" drudzy wybieralni. pzdr, Gotfryd |
U¿ytkownik "Rosomaczunio" <dziki@dziki.zwierz> napisa³ w wiadomo¶ci news:48bc5580$.net.pl... > Wystarczy³by system, w którym pieni±dze z mandatów wp³acaliby do bud¿etu > centralnego, a ich dochody (oraz dochody odpowiedniej gminy itd.) nie > by³y uzale¿nione od ¶ci±gniêtej kwoty. Ale przecie¿ ka¿dy o tym wie... Raczej wystarczy³by inny system premiowania hipokrytów. Np. za 10 z³apanych za wykroczenia typu wyprzedzanie na przej¶ciu premia 100 razy wiêksza za10 z³apanych za przekroczenie o 30 km/h na dwupasmówkach na odludziu. Có¿, pomarzyæ zawsze mo¿na :-) |