![]() |
Zdjęcie z fotoradaru - czy da się podważyć pomiar?
Witam,
gmina przesłała mi fotkę z fotoradaru, że przekroczyłem prędkość równo o 30 km/h (80/50). (Pamiętam jak niewidoczny fotoradar pstryknął bardzo mocno rażącym czerwonym światłem) Spojrzałem wtedy na licznik i miałem równo 72km/h. Kobita zerknęła na gpsa i było 69km/h. Żeby jechać 80 km/h tak jak przysłali, to bym musiał jechać 88 km/h licznikowo - to bardzo szybko jak na tamten odcinek trasy i warunki pogodowe. Padał wówczas deszcz i było ciemno/szaro. Miałem spory zapas czasu do celu więc nie spieszyło mi się, cały czas miałem ustawioną prędkość na tempomacie nie więcej jak 70km/h według gps. Pytanie, co ja mogę w tej kwestii zrobić? Jestem przekonany, że nie jechałem 80 km/h. A fotoradar zarejestrował rzekomo taką prędkość. Nie chodzi mi o głupie 100 zł więcej na mandacie, tylko o sam fakt. Czy da się w jakikolwiek sposób podważyć pomiar z fotoradaru? Według orzeczenia LOR ponowne pomiary kontrolne powinni przeprowadzić najpóźniej w kwietniu 2011r. Do dnia dzisiejszego najprawdopodobniej nie dokonano ponownych pomiarów. Czy to może mieć wpływ na pomiary? Decyzja zatwierdzenia jest, proszę bardzo: Świadectwo homologacji jest, proszę bardzo: http://www.sgkobylnica.pl/templates/...31.10.2012.jpg Ale.. Według protokołu odbioru 2008-08-05, maszt ustawiony jest pod kątem 19 stopni: A według zatwierdzenia z 2009-01-20, jest 20 stopni. Nastąpiło zatem przesunięcie masztu? Według NIKu, pismo z dnia 4 lutego 2001r. na stronie 10 napisane jest: "widoczne ślady dewastacji powłoki zewnętrznej". Czy podczas dewastacji powłoki zewnętrznej można przesunąć maszt o 1 stopień, który będzie powodował przekłamany pomiar prędkości? Czy po dewastacji powłoki zewnętrznej powinni dokonać ponownych pomiarów kontrolnych? Dla zainteresowanych, tak robi ten fotoradar zdjęcia: http://www.pi0tr.org/~security/fotoradar.jpg Czy zdjęcie według Was jest na tyle czytelne aby móc rozróżnić kto prowadził pojazd? Czy przez takie zdjęcie fotka powinna pójść według Was do kosza? :) Nie dość, że mam wycieraczkę na gębie, to jeszcze jest niezbyt czytelnie.. ;) Swoją drogą bardzo fajna inwestycja. Fotoradar gminę kosztował 120.780,00 zł, spłacili go w rok czasu. A zarobili w 2009 roku 7.028.834,14zł. Z czego wydatki rzeczywiste wyniosły 2.719.419,53 zł. Nieźle co? A propos zmniejsza kar za wykroczenia drogowe, w praktyce wygląda to następująco. Możecie przeczytać na stronie 20 niniejszego raportu: Pozdrawiam Filip |
Re: Zdjêcie z fotoradaru - czy dasiê podwa¿yæ pomiar?
begin Filip
> gmina przesłała mi fotkę z fotoradaru, że przekroczyłem prędkość równo o > 30 km/h (80/50). (Pamiętam jak niewidoczny fotoradar pstryknął bardzo > mocno rażącym czerwonym światłem) Spojrzałem wtedy na licznik i miałem > równo 72km/h. Kobita zerknęła na gpsa i było 69km/h. To niemożliwe, przecież trolle Artur i kogutek już dawno oznajmili, że władza nigdy się nie myli, a jak się pomyli, to i tak masz zapłacić mandat dla swojego własnego dobra. Zapierdalałeś to płać! Przecież mogłeś jechać wolno albo najlepiej wcale nie jechać, wtedy byś nie musiał płacić. Proste i logiczne. -- "An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools." -- Ernest Hemingway |
Re: Zdjęcie z fotoradaru - czy da się podważyć pomiar?
Dnia Sat, 11 Feb 2012 05:13:33 +0100, Filip napisa³(a):
> Pytanie, co ja mogê w tej kwestii zrobiæ? Jestem przekonany, ¿e nie > jecha³em 80 km/h. A fotoradar zarejestrowa³ rzekomo tak± prêdko¶æ. > Nie chodzi mi o g³upie 100 z³ wiêcej na mandacie, tylko o sam fakt. Czy > da siê w jakikolwiek sposób podwa¿yæ pomiar z fotoradaru? Praktycznie nie. Po prostu "funkcjonariusz na sluzbie ma zawsze racje". Szczegolnie jesli ma wydruk z aparatury. > Wed³ug orzeczenia LOR ponowne pomiary kontrolne powinni przeprowadziæ > najpó¼niej w kwietniu 2011r. > > Do dnia dzisiejszego najprawdopodobniej nie dokonano ponownych pomiarów. > Czy to mo¿e mieæ wp³yw na pomiary? Rozkalibrowac sie mogl, po to sa badania legalizacyjne. Aczkolwiek w takim stopniu to malo prawdopodobne. Zaprotestowac na tej podstawie mozesz, czy sad to uzna - decyzja sadu. Predzej jakies chwilowe zaklocenie to bylo. W zasadzie jedyna mozliwosc ingerencji to widze przez prokuratora. Jest swiadek, byl gps, masz jakis 1% szans ze zechce mu sie sprawe ciagnac, i moze cos z tego wyjdzie. Nie masz w nawigacji zapisu trasy ? Bo wersja druga - poszukac kolegi lotnika, pozyczyc od niego szybowcowy rejestrator gps, zamontowac do auta kamere, pojechac do Kobylnicy, i pojezdzic w kolko przed tym FR najpierw 50, a jak nie blysnie to 60. > Wed³ug protoko³u odbioru 2008-08-05, maszt ustawiony jest pod k±tem 19 > stopni: > > A wed³ug zatwierdzenia z 2009-01-20, jest 20 stopni. A masz gdzies tam na zdjeciu 19 czy 20 ? Normalnie to dziala na twoja korzysc - skledowa w osi pomiaru mniejsza, jedziesz 60 a radar mierzy 56.7. Ale byc moze tu juz uwzglednili - czyli radar mierzy 57, a wyswietla/drukuje 60. tym niemniej 19 czy 20 to juz znikoma roznica > Dla zainteresowanych, tak robi ten fotoradar zdjêcia: > http://www.pi0tr.org/~security/fotoradar.jpg > Czy zdjêcie wed³ug Was jest na tyle czytelne aby móc rozró¿niæ kto > prowadzi³ pojazd? Czy przez takie zdjêcie fotka powinna pój¶æ wed³ug Was > do kosza? :) Nie do¶æ, ¿e mam wycieraczkê na gêbie, to jeszcze jest > niezbyt czytelnie.. ;) Ale to jest w zasadzie twoj problem rozroznic :-) Wykroczenie jest, pan sie przyznaje czy wskazuje sprawce? W nowych przepisach w ogole fotki nie ma. Niewykluczone ze zdjecie jest lepsze, tylko wydruk mocno psuje jakosc. > A propos zmniejsza kar za wykroczenia drogowe, w praktyce wygl±da to > nastêpuj±co. Mo¿ecie przeczytaæ na stronie 20 niniejszego raportu: > No to wiesz ... magnetofon w reke, zadzwonic, powiedziec ze masz zapis trasy z gps, ze tam jest 69 km/h przez cala wies, bo na tempomacie miales 70 nastawione ... a jak obniza to wtedy do prokuratora - wiedza ze blednie mierzy, ale wystawiaja mandaty :-) J. |
Re: Zdjêcie z fotoradaru - czy da siê podwa¿yæ pomiar?
Dnia 11 Feb 2012 08:45:20 GMT, to napisa³(a):
> To niemo¿liwe, przecie¿ trolle Artur i kogutek ju¿ dawno oznajmili, ¿e > w³adza nigdy siê nie myli, a jak siê pomyli, to i tak masz zap³aciæ > mandat dla swojego w³asnego dobra. Zapierdala³e¶ to p³aæ! No tak po prawdzie - a jaka kolega ma pewnosc ze to nie jego urzadzenia sie pomylily ? Wazna legalizacje z GUM ma ? :-) I duga rzecz ... jesli on po wsiach jedzie 70 na tempomacie ... to zwiekszony mandat mu sie nalezy, za te wszystkie inne wsie :-) J. |
Re: Zdjêcie z fotoradaru - czy dasiê podwa¿yæ pomiar?
begin J.F.
> No tak po prawdzie - a jaka kolega ma pewnosc ze to nie jego urzadzenia > sie pomylily ? Wazna legalizacje z GUM ma ? :-) > > I duga rzecz ... jesli on po wsiach jedzie 70 na tempomacie ... to > zwiekszony mandat mu sie nalezy, za te wszystkie inne wsie :-) Masz rację, powinien zapłacić, a następnie zgłosić się do komendanta najbliższej straży miejskiej i złożyć mu pokłon. Właśnie o tym piszę. :> -- "An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools." -- Ernest Hemingway |
U¿ytkownik "Filip" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:jh4ptm$314$.gda.pl... >> > Swoj± drog± bardzo fajna inwestycja. Fotoradar gminê kosztowa³ 120.780,00 > z³, sp³acili go w rok czasu. A zarobili w 2009 roku 7.028.834,14z³. Z > czego wydatki rzeczywiste wynios³y 2.719.419,53 z³. Nie¼le co? > Ja olalem totalnie fote z Kobylnicy z nieczytelna facjata jakies 1,5 roku temu, nie wniesli sprawy do sadu. BTW gdybym tam mieszkal, postawilbym tym kutasom jaks swietlna tablice przed tym wynalazkiem uprzedzajaca o fotach - hieny zdechlyby z glodu a na drodze byloby bezpieczniej! -- Picasso |
Filip <> napisa³(a):
> Witam, > gmina przesÅ‚aÅ‚a mi fotkÄ™ z fotoradaru, że przekroczyÅ‚em prÄ™dkość równo > o > 30 km/h (80/50). (PamiÄ™tam jak niewidoczny fotoradar pstryknÄ…Å‚ bardzo > mocno rażącym czerwonym Å›wiatÅ‚em) SpojrzaÅ‚em wtedy na licznik i miaÅ‚em > równo 72km/h. Kobita zerknęła na gpsa i byÅ‚o 69km/h. Å»eby jechać 80 km/h > tak jak przysÅ‚ali, to bym musiaÅ‚ jechać 88 km/h licznikowo - to bardzo > szybko jak na tamten odcinek trasy i warunki pogodowe. PadaÅ‚ wówczas > deszcz i byÅ‚o ciemno/szaro. MiaÅ‚em spory zapas czasu do celu wiÄ™c nie > spieszyÅ‚o mi siÄ™, caÅ‚y czas miaÅ‚em ustawionÄ… prÄ™dkość na tempomacie nie > > wiÄ™cej jak 70km/h wedÅ‚ug gps. > Pytanie, co ja mogÄ™ w tej kwestii zrobić? Jestem przekonany, że nie > jechaÅ‚em 80 km/h. A fotoradar zarejestrowaÅ‚ rzekomo takÄ… prÄ™dkość. > Nie chodzi mi o gÅ‚upie 100 zÅ‚ wiÄ™cej na mandacie, tylko o sam fakt. Czy > da siÄ™ w jakikolwiek sposób podważyć pomiar z fotoradaru? > > WedÅ‚ug orzeczenia LOR ponowne pomiary kontrolne powinni przeprowadzić > najpóźniej w kwietniu 2011r. > > Do dnia dzisiejszego najprawdopodobniej nie dokonano ponownych pomiarów. > Czy to może mieć wpÅ‚yw na pomiary? > > Decyzja zatwierdzenia jest, proszÄ™ bardzo: > > _17-2010.pdf > > Åšwiadectwo homologacji jest, proszÄ™ bardzo: > > _60016_26.10.2011-31.10.2012.jpg > > Ale.. > > WedÅ‚ug protokoÅ‚u odbioru 2008-08-05, maszt ustawiony jest pod kÄ…tem 19 > stopni: > > .08.17.pdf > A wedÅ‚ug zatwierdzenia z 2009-01-20, jest 20 stopni. > > 5-2009.pdf > NastÄ…piÅ‚o zatem przesuniÄ™cie masztu? > WedÅ‚ug NIKu, pismo z dnia 4 lutego 2001r. na stronie 10 napisane jest: > "widoczne Å›lady dewastacji powÅ‚oki zewnÄ™trznej". Czy podczas dewastacji > powÅ‚oki zewnÄ™trznej można przesunąć maszt o 1 stopieÅ„, który bÄ™dzie > powodowaÅ‚ przekÅ‚amany pomiar prÄ™dkoÅ›ci? > > Czy po dewastacji powÅ‚oki zewnÄ™trznej powinni dokonać ponownych pomiarów > kontrolnych? > > Dla zainteresowanych, tak robi ten fotoradar zdjÄ™cia: > http://www.pi0tr.org/~security/fotoradar.jpg > Czy zdjÄ™cie wedÅ‚ug Was jest na tyle czytelne aby móc rozróżnić kto > prowadziÅ‚ pojazd? Czy przez takie zdjÄ™cie fotka powinna pójść wedÅ‚ug Was > do kosza? :) Nie dość, że mam wycieraczkÄ™ na gÄ™bie, to jeszcze jest > niezbyt czytelnie.. ;) > > SwojÄ… drogÄ… bardzo fajna inwestycja. Fotoradar gminÄ™ kosztowaÅ‚ > 120.780,00 zÅ‚, spÅ‚acili go w rok czasu. A zarobili w 2009 roku > 7.028.834,14zÅ‚. Z czego wydatki rzeczywiste wyniosÅ‚y 2.719.419,53 zÅ‚. > Nieźle co? > > A propos zmniejsza kar za wykroczenia drogowe, w praktyce wyglÄ…da to > nastÄ™pujÄ…co. Możecie przeczytać na stronie 20 niniejszego raportu: > > > > > Pozdrawiam > Filip Nad czym siê jeszcze zastanawiasz? Zebra³e¶ materia³ dowodowy. Do³±cz do niego o¶wiadczenia ¿ony i swoje, potwierdzone przez notariusza oczywi¶cie, i do s±du to wszystko. Zgnój dziadów. Masz okazjê. A za ostry b³ysk po oczach odszkodowanie siê nale¿y. My¶lê ¿e poci±gniesz sprawê do koñca. Trzymam kciuki. Normalnie posraj± siê w s±dzie. Za wszystko zap³acisz kart±, ale takie widowisko jest bezcenne. Nie straæ tylko okazji, druga mo¿e siê nie powtórzyæ.Pisz kiedy sprawa to pojedziemy popatrzeæ. Odegrasz siê za wszystkich. -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
W dniu 2012-02-11 05:13, Filip pisze:
> Witam, > gmina przesłała mi fotkę z fotoradaru, Co do meritum, to nie pomogę, ale lektura protokołu NIK była ciekawa: na przykład liczba wypadków i kolizji w miejscach, gdzie są fotoradary jest małym ułamkiem ich liczby ogółem w gminie. Albo: 1. fotoradar działa genialnie i zwiększa bezpieczeństwo 2. fotoradar jest ustawiony nie tam, gdzie niebezpiecznie, tylko tam, gdzie można więcej kasy wyciągnąć z kieszeni kierowców. Ja obstawiam wariant 2, a wy Koledzy co sądzicie? Jacek |
(ciach)
A czy można zrobić urządzenie zakłócające pomiar, które można by postawić powiedzmy 100-200 m od fotoradaru, które by tak działało, że bez względu ile samochód rzeczywiście jedzie pomiar zawsze był by np. równe 180 km/h? Wszystkie pomiary: maluchy, TIRy, rowerzyści, pogotowie i policja. Taki dowcip. |
On 02/11/2012 03:12 PM, kogutek wrote:
> Nad czym siê jeszcze zastanawiasz? Zebra³e¶ materia³ dowodowy. Do³±cz do niego > o¶wiadczenia ¿ony i swoje, potwierdzone przez notariusza oczywi¶cie, i do s±du > to wszystko. Zgnój dziadów. Masz okazjê. A za ostry b³ysk po oczach > odszkodowanie siê nale¿y. My¶lê ¿e poci±gniesz sprawê do koñca. Trzymam > kciuki. Normalnie posraj± siê w s±dzie. Za wszystko zap³acisz kart±, ale takie > widowisko jest bezcenne. Nie straæ tylko okazji, druga mo¿e siê nie > powtórzyæ.Pisz kiedy sprawa to pojedziemy popatrzeæ. Odegrasz siê za wszystkich. > Kogutku, Ty to jednak pierdolniêty jeste¶. -- Artur ZZR 1200 |