![]() |
aku
chcia³abym skonsultowaæ swoj± wiedzê o dba³e u¿ytkowanie akumulatora:
- ile km ¶rednio / minimum powinno jechaæ auto po odpaleniu ¿eby akumulator nie utraca³ trwale pojemno¶ci (przez niedo³adowanie) i by d³ugo ¿y³ - 10 km? 30 km? takpowiedzmy na obrotach 2,5-3 (benzyna) -czy ³adowanie na wy¿szych obrotach jest lepsze i/lub skuteczniejsze ni¿ na niskich? na czym polega efetkt, ¿e pozostawienie prawie roz³adowanego aku na jaki¶ czas powoduje, ¿e na chwilê ma wiêksze napiêcie? (to samo zjawisko jest dla ogniw typu bateria paluszkowa..) |
Re: aku
Dnia 08.02.2012 yapann <> napisa³/a:
> chcia³abym skonsultowaæ swoj± wiedzê o dba³e u¿ytkowanie akumulatora: > - ile km ¶rednio / minimum powinno jechaæ auto po odpaleniu ¿eby akumulator > nie utraca³ trwale pojemno¶ci (przez niedo³adowanie) i by d³ugo ¿y³ - 10 > km? 30 km? takpowiedzmy na obrotach 2,5-3 (benzyna) Zale¿y ile pr±du zu¿y³ na odpalenie. Jeden silnik odpala przy drugim obrocie wa³u, inny po minucie krêcenia... > -czy ³adowanie na wy¿szych obrotach jest lepsze i/lub skuteczniejsze ni¿ na > niskich? Od 2krpm bez znaczenia, ni¿ej mo¿e mu brakowaæ. Pzdr, Krzysiek Kie³czewski |
moja opinia w temacie :) > chcia³abym skonsultowaæ swoj± wiedzê o dba³e u¿ytkowanie akumulatora: > - ile km ¶rednio / minimum powinno jechaæ auto po odpaleniu ¿eby akumulator > nie utraca³ trwale pojemno¶ci (przez niedo³adowanie) i by d³ugo ¿y³ - 10 > km? 30 km? takpowiedzmy na obrotach 2,5-3 (benzyna) Z moich testów jedno odpalenie = ~1.5 min chodzenia, czyli ze 2..3 kilometry, ale to samo odpalenie (nowy aku starcza na ~8..10min krêcenia, odpalenie =~1.5sek). Tylko ile przez noc zu¿yje na alarmy, radia itp... nie wiem... ze 4x wiêcej ni¿ odpalenie ? > -czy ³adowanie na wy¿szych obrotach jest lepsze i/lub skuteczniejsze ni¿ na > niskich? Chyba ponad 1.7k obrotów ju¿ dochodzi do 100% maxa, chyba ¿e go obci±¿asz wszystkim co ma auto (szyby, fotele, radia, jakie¶ dogrzewanie czego¶ i ch³odnica siê w³±czy) to mo¿e byæ trochê wiêcej obrotów. > na czym polega efetkt, ¿e pozostawienie prawie roz³adowanego aku na jaki¶ > czas powoduje, ¿e na chwilê ma wiêksze napiêcie? (to samo zjawisko jest dla > ogniw typu bateria paluszkowa..) chemiczne duperele, nie mam w g³owie na szybko -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
na ** p.m.s ** yapann pisze tak:
> 10 km? 30 km? takpowiedzmy na obrotach 2,5-3 (benzyna) Akumulator pod³±czony do napiêcia 14 volt ¿awsze bedzie siê ³adowa³. Te 14 volt wystêpuje od razu po zapaleniu silnika, na ja³owych. Przecie¿ by¶ widzia³ rozjasnianie swiate³ je¶liby zale¿a³o ono od obrotow. Je¶li go nie roz³adujesz do bólu na postoju i silnik zapala od pierwszego kopa to masz szanse na pare ³adnych lat. -- Piter vw golf mk2 1.3 '87 vw passat B5 1.6 '98 |
Dnia Thu, 09 Feb 2012 19:29:35 +0100, PiteR napisa³(a):
> na ** p.m.s ** yapann pisze tak: >> 10 km? 30 km? takpowiedzmy na obrotach 2,5-3 (benzyna) > Akumulator pod³±czony do napiêcia 14 volt ¿awsze bedzie siê ³adowa³. Ale niezbyt duzym pradem, i nie wiadomo czy uzupelni ladunek zuzyty na rozruch. > Te 14 volt wystêpuje od razu po zapaleniu silnika, na ja³owych. > Przecie¿ by¶ widzia³ rozjasnianie swiate³ je¶liby zale¿a³o ono od > obrotow. A nie widzisz ? To wlacz ogrzewanie szyby, dmuchawe i sprawdz jeszcze raz. Wydajnosc alternatora na niskich obrotach jest ograniczona. J. |
na ** p.m.s ** J.F. pisze tak:
> Ale niezbyt duzym pradem skoro napiêcie siê nie zmieni (wzro¶nie) to jak potem pr±d wzro¶nie? > A nie widzisz ? To wlacz ogrzewanie szyby, dmuchawe i sprawdz > jeszcze raz. Wydajnosc alternatora na niskich obrotach jest > ograniczona. no nie widzê, jutro sprawdzê jeszcze multimetrem -- Piter vw golf mk2 1.3 '87 vw passat B5 1.6 '98 |
Dnia Fri, 10 Feb 2012 00:28:56 +0100, PiteR napisa³(a):
> na ** p.m.s ** J.F. pisze tak: >> Ale niezbyt duzym pradem > skoro napiêcie siê nie zmieni (wzro¶nie) to jak potem pr±d wzro¶nie? No wlasnie nie wzrosnie. Czyli prad jest ograniczony i naladowanie wymaga czasu. J. |
U¿ytkownik "yapann" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:jguklv$keo$.atman.pl... > chcia³abym skonsultowaæ swoj± wiedzê o dba³e u¿ytkowanie akumulatora: > - ile km ¶rednio / minimum powinno jechaæ auto po odpaleniu ¿eby > akumulator nie utraca³ trwale pojemno¶ci (przez niedo³adowanie) i by d³ugo > ¿y³ - 10 km? 30 km? takpowiedzmy na obrotach 2,5-3 (benzyna) > -czy ³adowanie na wy¿szych obrotach jest lepsze i/lub skuteczniejsze ni¿ > na niskich? > > na czym polega efetkt, ¿e pozostawienie prawie roz³adowanego aku na jaki¶ > czas powoduje, ¿e na chwilê ma wiêksze napiêcie? (to samo zjawisko jest > dla ogniw typu bateria paluszkowa..) w jakich temp? na moje oko to min 20-40min po kazdym rozruchu i pozstawieniu na 8h przy notorycznej pracy rozruch jazda przy cieplym silniku nie ma takiej potrzeby |
na ** p.m.s ** J.F. pisze tak:
> No wlasnie nie wzrosnie. > Czyli prad jest ograniczony i naladowanie wymaga czasu. To jak wy¿sze obroty pomog± w lepszym ³adowaniu? Dzi¶ nie mia³em czasu ale jutro Ed Cêgorêki do rêki i pomierzê :) -- Piter vw golf mk2 1.3 '87 vw passat B5 1.6 '98 |
na ** p.m.s ** PiteR pisze tak:
> Dzi¶ nie mia³em czasu ale jutro Ed Cêgorêki do rêki i pomierzê Tak napiêcie ³adowania zachowuje siê u mnie w golfiku -- Piter vw golf mk2 1.3 '87 vw passat B5 1.6 '98 |